Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se nehodnotí jednoduše. Každopádně musím vycházet z originálního filmu, který je prostě někde úplně jinde. Sitcom je jasně protiválečný jaksi "na měkko", zatímco ve filmu a hlavně v předloze občas probleskne, že tahle válka byla jednou z těch potřebných, což není na škodu jednou za čas připomenout. To, co pak tato verze provedla s původními postavami, je již neprominutelné. Speciálně nikdy neodpustím naprostou degradaci a "superarbitraci" skvělé postavy Roberta Duvalla. Výtek na adresu M.A.S.H.e bych jistě snesl celou hromadu (někdy až neskutečné moralizování), ale dobře cítím, že se jedná pouze o víceméně vykonstruované rozumové důvody a, že se na M.A.S.H. dívám rád a nikdy mě nenudil. Nemohu strhnout více než hvězdičku za nesoulad rozumu s citem, ale dělám to nerad. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

MASH mam rád, ale rozhodně nepatřim mezi ty zarytý obdivovatele tohoto seriálu. Podle mě je úroveň jednotlivých dílů dost nevyrovnaná, takže některý by byly až na odpad (ty moralistický sračky, co režíroval Alda) a některý zase na 5 hvězdiček. Těch odpadovejch je samozřejmě mnohem míň. Navíc točit 11 let seriál o válce, která trvala 3 roky, je trochu na hovno. Kolikrát během těch 3 let vlastně slavili vánoce? Mam pocit, že snad 10×. Myslim, že to měli zabalit tak po 4. sérii. Možná bych dal i 4 hvězdičky, ale tim, že se MASH opakuje a zřejmě bude opakovat až do zblbnutí, se mi už nějak omrzel, takže je to za 3. Jinak jsem jim záviděl, že maj pořád sekanou. Já mam sekanou strašně rád. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto seriálu jsem strávil hodně snídaní. Ikdyž jde samozřejmě o smutné téma, tedy války, s touhle partou divák vážný nezůstane. Někdy mě až fascinovalo, s jakou lehkostí je zde humor podáván a některé sarkastické, ironické poznámky třeba Hawkeyho a B.J. mě opravdu dostávaly na lopatky. A jak už zde někteří poznamenali, kvalita humoru šla směrem k novějším epizodám nahoru, což není moc časté. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Love or hate. Jedna skupina se při náhodně zachycené repríze začne sladce usmívat, druhá se chce televize navždy zbavit, protože v ní ten zpropadený M.A.S.H. dávají nepřetržitě už dvacet let. Já patřím k první skupině, přestože čistá pětihvězda to po zhlédnutí všech dílů nakonec není. Některé epizody totiž opravdu v tempu poleví, ale o to víc si pak můžu vážit oněch skvostů, které nezestárnou a svých oblíbených postav Hawkeyeho a Radara. Klidně znovu a znovu celých jedenáct sezón. Právě za to mírné nadhodnocení nahoru a dětská láska, která přerostla v lásku dospělou. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

M*A*S*H. Aneb jednoduchý návod, jak si zlepšit den už u snídaně. Téměř pravidelně sleduji jednu epizodu každé ráno a doopravdy jsem si zamiloval tento seriál. Každá jednotlivá epizoda ihned vtáhne diváka do děje a dokáže nejen pobavit nad absurditami armádních protokolů a války všeobecně, ale každá postava, či problém dokáže dojmout rozdílným způsobem a za to si tohoto díla nesmírně cením. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Sanitka přijíždějící k vrtulníku na začátku každé epizody je Dodge WC-54 Ambulance. Byla hlavní vojenskou sanitní variantou lehkých nákladních vozů Dodge WC s pohonem kol 4x4, vyvinutá během 2. světové války. Vyráběla se od roku 1942 do roku 1945 a sloužila jako hlavní specializovaná ambulance americké armády, přičemž ještě sloužila v korejské válce ve zdravotnickém sboru armády Spojených států. Některé pak ještě sloužily ještě v 60. letech v armádách evropských zemí. (sator)
  • Radar (Gary Burghoff) počas celého seriálu nosí čiapku, dokonca aj v sprche, až na výnimky, keď je napríklad v posteli. Zložil ju iba v jednej jedinej epizóde, a to v časti Sbohem Radare (2), aby poukázal na svoju postupujúcu plešinu ako symbol dospelosti. (Piri)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama