Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Inteligentní člověk by neměl být vojákem, neboť nedokáže tupě plnit nesmyslné rozkazy a radši bojuje humorem proti válce. Přesně takový je MUDr. Hawkey Pierce, kterého pouze sarkasmus, vtípky, chlast a svádění sestřiček dokázali udržet při zdravém rozumu, když jeho práci neustále ničily kulky rozmanitě si poletující po Koreji. Hawkeymu se sice měnili skvělí nahravači na smeč (Trapper, B. J.) i oběti vtípků (Frank, Charles) zmateného velitele Henryho vystřídal v průběhu války ironik Potter, ale na zábavě se to nijak neprojevilo. Korejci bojovali proti Korejcům a kverulanti Hawkeyova typu se prostě museli ptát, proč tento poloostrov navštívila US Army, nutí je řeznickým způsobem zachraňovat životní funkce uniformovaných pacientů a posílat je někam, kde budou mít lékaři čas na jejich celkovou opravu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších komediálních seriálů, který jsem měl tu možnost vidět na naších televizích. I když fakt je, že ho nelze přehlédnout. Dávají ho každou chvíli a musím se přiznat, že pokaždé se na to těším až se každý den setkám s Hawkeyem, B.J.em, Radarem nebo dalšími postavami, které mám tak rád a dokázali mě bavit tenkrát, ale i nyní. Sice je první série, nebo respektive prvních 20 dílů nic moc a i tvůrci se rozmýšleli jestli točit další díly. Výsledek nakonec vidíte sami. 255 dílů. 255 nezapomenutelných dílů, které do Korejské války dokázaly vlít trochu nadsázky a humoru, který zkombinovaný s vážností příběhu dokázal vytvořit seriál, který fungoval a dokázal se na úkor začátku stát úspěšným. 10/10 ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Tomuto vojenskému seriálu jsem nikdy nepřišel na chuť. Před patnácti lety viděno pár dílů na chalupě a nebavilo mě to. Efektivněji byla v té době využitá procházka do lesa se sbíráním dřeva či hub. Dnes když na to koukám s odstupem času tak se vůbec nic nezměnilo. Tento humor mi zřejmě nesedne ani za padesát let až budu děda. ()

sheen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi ftipný seriál, postavy jako Hawkeye Pierce, Radar, Frank Burns, Šťabajzna, Henry Blake nebo Trapper jsou legendy, ani postupem času seriál neztratil nic ze svého šarmu. Už jen po pár dílech mě tahle banda přirostla k srdci. Seriál o nesmyslnosti Korejské války, opravdu vybroušený a vtipný humor. Co spolu Hawkeye a Trapper, posléze BJ vymýšlejí za koniny:) "Nikdy mi nedáš přečíst co podpisuju, někdy mám pocit, že předemnou válku schováváš Radare" "Milý Franku, táta není tvůj táta, tvoje máma" "No včerejšek se vydařil, to byl hukot, byl bych se vsadil o cokoliv, že čtyri lidi do spacáku nenarvete" "Spálili tady docela všechno co se nehýbalo nebo nesalutovalo" "Radare co se ti stalo?..To nevím asi jsem byl ukojen" "Ženy jsou občas jako těsto, musíš je nechat napokoji aby pěkně vykynuly..a Jste si tím jistý??...to ti říká zkušený pekař" Umí Anglicky Radare?...ne pane ještě, že jste se zasmál Korejsky:))" "Můžete mě odříznout od civilizace, můžete mě sice uvěznit se dvěma šílenými spoluvězni, můžete mě mučit svou šlichout 3x za den ale nemůžete zlomit ducha Winchestera, můj hlas zazní z téhle divočiny ale budu zachráněn z této smutné a bublající stoky!" ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vynikající sitcom, jehož kvalita se s každou další sérií stupňovala. MacLean Stevenson (plukovník Blake) měl původně hrát Hawkeyho, protože byl typově podobný Donaldu Sutherlandovi, který tu roli hrál ve filmu. Nicméně lepšího představitele Pierce než Alana Aldu si nedokážu představit. Vynikající je i Larry Linville (Frank Burns), Jamie Farr (Klinger), Loretta Swittová (Margaret) a ze všech nejradši mám Harryho Morgana (Sherman Potter) s jeho kamennou tváří a stoicky klidným řešením bizarních situací. Navíc Vladimír Brabec ho nadaboval přímo geniálně! ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Radar (Gary Burghoff) počas celého seriálu nosí čiapku, dokonca aj v sprche, až na výnimky, keď je napríklad v posteli. Zložil ju iba v jednej jedinej epizóde, a to v časti Sbohem Radare (2), aby poukázal na svoju postupujúcu plešinu ako symbol dospelosti. (Piri)
  • Hvězdičky v názvu M*A*S*H nejsou součástí oficiální vojenské zkratky. Americké zdroje uvádí, že se poprvé objevily v názvu knihy „MASH: A Novel About Three Army Doctors“ (česky „M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy“) a až později byly použity na plakátech k M*A*S*H (1970). Ale není tomu tak. První vydání knihy Richarda Hookera z roku 1968 hvězdičky mezi písmeny neobsahují. Takže první výskyt byl nejspíše na plakátu k filmu. (sator)
  • V seriálu se objevuje několik různých sanitních vozů, a to: Dodge WC 27 z roku 1941, Dodge WC 54 1945 a Dodge M-43 z roku 1951. (Maulincio)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama