Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Válka je vůl a Frank Burns ještě větší, přesto se mi díly s majorem Kuním ksichtem líbily nejvíc, protože takový Molotovovův koktejl jako ten, který vzniká, když přinutíte dvě tak rozdílné entity jako Frank a Benjamin Franklin Pierce koexistovat nějakou dobu pospolu, se poštěstí namíchat jednou za uherský rok. Příběh o lidech, kteří blbnou tím nejlepším způsobem, aby nezblbli tím nejhorším, si mě získal do poslední buňky a nutil mě držet jim palce ve chvilkách zdánlivého míru, kdy se nejzávažnějším problémem stával úkol dostat z domácí destilační aparatury něco, co by aspoň připomínalo slušné pití, i v časech, kdy se zdálo, že hrdinové budou co nevidět následovat příkladu světa a zblázní se. A naprosto netradičně pochválím český dabing, který se opravdu povedl. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se nehodnotí jednoduše. Každopádně musím vycházet z originálního filmu, který je prostě někde úplně jinde. Sitcom je jasně protiválečný jaksi "na měkko", zatímco ve filmu a hlavně v předloze občas probleskne, že tahle válka byla jednou z těch potřebných, což není na škodu jednou za čas připomenout. To, co pak tato verze provedla s původními postavami, je již neprominutelné. Speciálně nikdy neodpustím naprostou degradaci a "superarbitraci" skvělé postavy Roberta Duvalla. Výtek na adresu M.A.S.H.e bych jistě snesl celou hromadu (někdy až neskutečné moralizování), ale dobře cítím, že se jedná pouze o víceméně vykonstruované rozumové důvody a, že se na M.A.S.H. dívám rád a nikdy mě nenudil. Nemohu strhnout více než hvězdičku za nesoulad rozumu s citem, ale dělám to nerad. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od většiny mě zas tak nesedly většinou humornější epizody první poloviny tohodle seriálu, ve kterých účinkoval Kuní Ksich Frank Burns. Aź s příchodem "Bídžeje" a Charlese jsem se tenhle seriál naučil milovat a s odstupem času ho už neberu ani jako sitcom. Ale jako drama s životní rolí Alana Aldy. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zpočátku jsem tomuto válečnému seriálu nemohla přijít na chuť a odmítala jsem ho mít puštěný i jako zvukovou kulisu. Ale díky příteli jsem MASHi dala druhou šanci a děkuju mu za to. Způsob, jakým hlavní hrdinové berou válku a jakým se s ní vyrovnávají-tedy humorem, je neskonale příjemný a milý. Občas nastanou i dojemné chvíle, ale tomu u tohoto žánru není vyhnutí. Jedinečný je MASH oproti dnešním sitcomům především v tom, že má neobvyklý a unikátní humor a hlavně dílů je tolik, že máte pak delší dobu na co koukat. Jako nejzábavnější postavu shledávám Franka Burnse (slyší i na "kuní ksicht") - bez něj už to bohužel hodně ztrácí na kvalitě. A díl s imaginárním důstojníkem Tuttlem (015), kterého všichni obdivují, je GENIÁLNÍ. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době svého odvysílání na americkém televizním trhu znamenal tenhle sitcom skutečnou bombu, při mimořádně vysoké konkurenci televizních stanic dokázal sám o sobě vylidňovat celé ulice. Tvůrci přistoupili k tématu jinak než Altman, který natočil hodně syrový nepříjemný protiválečný film o absurditách války. Seriálový MASH je zřetelně mainstreamovější, plný pozitivně laděného humoru s akcentováním humanistických hodnot při zachování původního protiválečného vyznění příběhu. Seriál slavil úspěch prakticky všude, kde se objevil, pokud vím, výjimečně vlídného přijetí se mu dostalo zejména v Izraeli, kde holt mají s válečnou tématikou své zkušenosti, tak proč se u toho aspoň nezasmát. Pro Novu znamenal MASH vynikající start a seriál byl mnohokrát reprízovaný. V českém prostředí se mu musí přiznat jeden obrovský klad, a to výborný dabing, mimochodem v rámci produkce televize Nova opravdu výjimečný, protože komerční stanice tradičně vysokou kvalitu českého dabingu v průběhu 90. let v podstatě zlikvidovaly. České dialogy a podání herců byly údajně lepší než v originále. Pro mě MASH nikdy nebyl vyložený kult, přece jen mi vadila určitá uhlazenost prostředí a především kvalita seriálu během času šla dolů, pozdější díly někdy vykrádaly samy sebe. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Na dveřích „bažiny“ je zvláštní grafický symbol. Jedná se o starověký maurský symbol, který přináší štěstí a odhání zlo. (sator)
  • Není snad epizody, ve které by se obyvatelé „bažiny“ neimpregnovali „Martini“ z domácí palírny – tedy destilátoru. Martini je gin s vermutem. Pálení alkoholu samotného je velmi nebezpečný proces jak na postup, tak možnost otravy metanolem. Vypálení ginu je také velmi pracné a časově náročné, běžně se musí až třikrát přepalovat a je k tomu potřeba speciálních surovin. Zde se dá čekat, že to, co si doktoři pálili, byl prostě jen líh. Jestliže by pálili z kvasu, tak by ten proces trval 6 týdnů. Nejjednodušší varianta, pakliže to celé nebereme jen jako nadsázku, je, že pálili z brambor etanol. Otázkou ale je, proč by to dělali, když k němu díky svému povolání měli denně přístup. To jediné, co zaznamenáme z celého procesu „výroby“ je, že mají lahev vermutu, ze které si špiritus ředí a říkají tomu suché Martini. (sator)
  • Mobilní armádní chirurgické nemocnice byly jednotky polních nemocnic americké armády koncipované v roce 1946 jako náhrady za nemocniční jednotky Auxiliary Surgical Group z doby 2. světové války, které se staly zastaralými. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama