Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou příběhu je mladý automechanik Martin Holec, který přijede z Mladé Boleslavi do Prahy, aby tu sehnal marky, za které chce koupit pro místní diskotéku video. Nechá se však překupníky napálit falešnými bankovkami. Aby škodu, kterou svým kamarádům způsobil nahradil, vrátí se do Prahy a začne pátrat po Richardovi, který mu falešné peníze prodal. Dostane se několikrát do střetu s Richardovou veksláckou partou, ale časem si sám začne vydělávat jako vekslák a stane členem Richardovy party. Slibnou "kariéru" však překazí střetnutí s mnohem silnější a vlivnější skupinou překupníků, v jejímž pozadí stojí protřelý Karel. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (464)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neskutečně našlapanej biják. Castingu filmu uděluju jedničku s hvězdičkou, především Pepa Nedorost je jednoznačnej hereckej vekslák. Úplně si představuju jak jde po skončení natáční za Olmerem a říká "nechceš bony, vole". Film díky kameře působí realisticky a díky hudbě má v sobě sex apeal jak hrom. Ani se mě nechce věřit, že Vítek Olmer uměl dřív točit i sex, ať už obraběčku zezadu (záběr na stíny ) nebo klasickou lízačku (sklo + zoom obličeje ženy ) . Dialogy jsou taky jedná velká paráda. Vzpomínám si, že jsem znal jednoho veksláka dělal nám jako dětem výchovnýho poradce na škole v přírodě. Měl úplně stejnou džínovou bundu jako Richard a ten slovník, no ten byl pekelnej, prachy z něj tekly a historek co nám jako dětem vyprávěl sme se nemohly nažrat. Atmosféra filmu je nehynoucí, vždycky si vybavím jak jsem jako fagan v tuzu na míráku dostával švýcraskou čokoládu a možná jsme se viděli u tuzu na pankráci i s kolegou dobytkem. Fakt je úplně buřt, že podstata tohoto filmu je už dávno v hrobečku, pořád funguje naprosto skvěle, hlavně pro ty, kdo ve svým životě na vlastní uši slyšeli "nechceš bony, vole." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď tu niekto spomína teror v podobe piesne Relax a jej porovnanie s Bethovenom v Mechanickom pomaranči, tak ja som si spomenul na jeden špionážny triler s Benom Kinsleym, kde jeho agent musel jesť niekoľko týždňov ovsené vločky, aby sa mu sprotivili. Takže relax a ani Power of love už nikdy v živote....Je to škoda, asi chceli byť John s Olmerom veľmi cool, pretože ostatné zložky sú úplne v poriadku, predovšetkým ma potešila vynaliezavá kamera a nemal som žiaden problém ani s príbehom. Samozrejme, že nemuselo byť všetko narafičené, záverečný zvrat, respektíve odhalenie si mohli tvorcovia odpustiť, ale na svoju dobu sa jedná o veľmi vydarený podvodnícky triler, ktorý je pozerateľný aj dnes a v porovnaní s tým, čo Olmer začal točiť po páde režimu, je to vlastne malý zázrak. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Tenhle film musel působit jako zjevení. Natočit za komančů něco tak převratného, to se jen tak neudálo. Taky ten film hned putoval logicky do trezoru, aby ho pak slavně zase vyndali, když zjistili, že to stejně prosáklo ven. Skvělá 80' atmoška 80' Prahy plná 80' díz a 80' oblečení, vlasů no prostě paráda. Potměšil jako solidní mimoň, skvělá Jeníková a vůbec, všechny postavy skvělé. Neustále se něco děje a do toho Frankie Goes To Hollywood. Jejich Relax je asi díky tomuto filmu u nás pěkně zprofanované, ale neřikejte, že vás to neštvalo, když jste to slyšeli už asi posté v každé druhé scéně. Stylově 80% :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

"Lesby nebo s negrama?" "Milé děti, protože jste všichni zlobily, tak jděte do prdele." "Taky to s tebou dělala jenom v tričku?" Výsledná 1 * je rozhodně jen za poměrně zábavné šablony zahrané Pepou Nedorostem (vycházející hvězdy konce 80. let, jehož první tři filmy jsou absurdní kombinací Pěstí ve tmě, Anděl svádí ďábla a Bonů) a Tomášem Hanákem (kerý si podobně efektivně zahrál hned příští rok v Kopytem sem, kopytem tam). Veškeré ostatní mínusy jsou za celovečerní podkres z tehdy už poměrně staré desky Welcome to the Pleasuredome (1984) skupiny Frankie Goes To Hollywood, jejíž hlavní hity Relax a The Power of Love už doufám nikdy neuslyším. Takové nadužívání nebylo šťastným řešením. Konečně aktuální album Liverpool (1986) by asi jen tak za kačku nepustili, a to ani do filmu ze socialistického bloku. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Bony? Chceš bony? Ňáký bony?" Každý, kdo někdy stál před výlohou Tuzexu a fascinovaně koukal na nedostupné zboží, tyhle otázky někdy slyšel. Mít za socialismu bony za 5,- Kčs bylo fakt terno. Mladíci v riflích se rychle učili základy podnikání a jeho podstatu si přenesli do doby kuponové privatizace - tedy legálního rozkrádání země. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (31)

  • Kameraman mal k dispozícii iba minimum filmového materiálu, a tak sa každý záber mohol opakovať iba dvakrát. Keď sa to stihlo na prvýkrát, režisér bol nadšený. (Raccoon.city)
  • Kvůli scéně gruppensexu byl Vít Olmer kritikem Rudého práva Janem Klimentem označen za pornografického režiséra a byl mu snížen honorář. (raininface)
  • Skupina Frankie Goes To Hollywood poskytla práva na svou desku tvůrcům za symbolickou 1 Kč. Skupina byla v té době na vrcholu slávy v rodné Británii. (don corleone)

Reklama

Reklama