Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele APLSMLS k tomuto seriálu (17)

Poučení (2002) (S01E08) 

Teda par prvních dílu si to sedalo pomalu, ale tu kvalitu tam cejtis a vydrzis to, a najednou zjistuju ze jsem totálně hooked on it! Mám novej oblibenej seriál. ()

Rozsudek (2002) (S01E13) 

Proto nemůžeme vyhrát; když to poserou voni dostanou do drzky; když to posereme my, dostaneme penzi. ()

Divoké sny (2003) (S02E11) 

"Řeky nech bejt, vynalezli civilizaci." "Jo? A taky šukání do prdele." Nad loděnicí se stahují všechna mračna a Frank míří do slepé uličky. Ziggy tu má poprvé lidský moment, že by mu jeden to nesnesitelný kokůtkování po celou sérii SKORO odpustil. Stringer hraje neskutečný makavelistický šachy, že by ale dokonce přehrál street smart Omara?? Muslimský bratr si tu i ve svém omezeném prostoru zachovává vysokou integritu a charisma. Série vrcholí a je to blaho. ()

Padlí vojáci (2004) (S03E03) 

“You know what kills more police than bullets and liquor? Boredom. Keep it boring String.” Joe ma ve svým 6XL jasno ()

Hamsterdam (2004) (S03E04) 

Like toy soldiers. ()

Poctivě a upřímně (2004) (S03E05) 

Hamsterdam projekt je extrémní řešení extrémního problému, ale začátek je překvapivě smooth. Avon se vrací domů a jeho brotherhood se Stringerem se tváří as strong as ever, ale neprerostlo už číslo dvě předchozí jedničku? Vydrží mu loajalita? ()

U ledu (2004) (S03E07) 

And just like that: z Hamsterdamu je Sodoma Gomora. A její pandemonium děsí už i heráka Bubblese. ()

Reforma (2004) (S03E10) 

Haha, copak děla diktátor Brawls na baru v ty Modrý ustrici? ()

Kompromis (2004) (S03E11) 

Oh ou, clash 2 králů je nevyhnutelny. Úvodní showdown dvou největších hitman-supermanů jak z westernu je gangster paradise, závěrečná co-Op zrovna tak. Obavám se, ze tenhle díl už do konce série jinej netrumfne. ()

Úkol splněn (2004) (S03E12) 

Zatím mělo Wire takový hodně pomalý dojezdy sérií, už se toho v posledním díle moc neodehraje, jenom takový uzavření všeho dění a přeskupení pozic pro další etapu. Ale tady mi to přišlo velice příjemný, koukatelný a na vysoký úrovni, fakt mám ze seriálu dojem že čtu vynikající dobovej román. Jinak v rámci morální ambivalence mi vychází jako největší hrdina trojky major s jeho experimentální free zónou, ačkoliv za to je tady potopenej. Ulice je po pádu impéria předaná mladý krvi, tak jsem zvědavej, kdo bude hlavní evil do budoucna. McNulty se tváří, že bude sekat dobrotu, ale beru s rezervou. Carnetti je celou sérii taková nesympatická, politická, kalkulující postava, takovej project in the making, ale svým závěrečným proslovem na radnici ukazuje svůj Kennedy/Clintonovskej appeal a uvidíme, jak se bude dál vybarvovat. Perfektní seriál, jsem rád, že mě čekají ještě dvě série. ()

Série 4 (2006) (S04) 

Tímhle slovem neplýtvám: perfektní. ()

Kluci z rohu (2006) (S04E08) 

Ma’ let me build! ()

Pochybnosti (2006) (S04E10) 

No jo jako každá série máme po pomalem rozjezdu eskalaci všech rozjetych příběhů a ani jedna scéna tu není odflaknuta, love it ()

Vysvědčení (2006) (S04E13) 

Chudák Randy :/ balada o čtyřech kamosich z dětství vzala v posledních dílech za svy, tezkej heartbreaker. Bodie out. McNulty comeback. Omar happy end? ()

Přechodné období (2008) (S05E04) 

Už chvíli jsem si říkal, ze je Joe na Marla zbytečně hodnej, až to k jeho dumyslnymu charakteru nesedelo. Oh well. Get him Omar! ()

Převzetí (2008) (S05E07) 

Greggs je mi ze všech hlavních podstav asi nejvíc u zadku celej seriál, ale její závěrečná ukolébavka v okně byla výbornej moment. ()

Vyjasnění (2008) (S05E08) 

Moment s McNultyho FBI profilem se povedl :D Jinak to velký finále, kdy podojí svoje nenáviděné autority teda nese jeho podpis ukázkově, ale obávám se velkýho pádu až se mu na to přijde, tenhle seriál málokdy volí pozitivnější varianty na rozcestích. Prostředí novin je mi protivný, snad aspoň pošlou k vodě toho ulhanýho reportéra. ()

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama