Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opakované zhliadnutie filmu po mnohých rokoch ho stálo hviezdičku. Pominula zvedavosť, ktorá ma pri premiére zbavovala kritického pohľadu. Nejdem kritizovať český dabing, za ten Arthur Penn naozaj nemôže. Ale za miešanie komických a tragických prvkov áno. Nečítal som (a ani nebudem) literárnu predlohu, ale chápem, že takú epicky bohatú knihu nemožno vtesnať do 147 minút. Ale nemuselo to dopadnúť tak, že celý film je poskladaný z rozdielne pútavých epizód, ktorých jednotiacim prvkom je iba Jack Crabb. O herectve Dustina Hoffmana a o zaujímavom vizuále sa nemusím rozpisovať. Ale môj mierne odmietavý postoj k Forrestovi Gumpovi, na ktorého sa mnohí odvolávajú, do istej miery vysvetľuje, prečo tento film nemôžem považovať za mimoriadny. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predchodca Forresta Gumpa s tým rozdielom, že tentoraz rôzne historické udalosti nesledujeme z pohľadu idiota ale zbabelca. Paradoxne je to ale zábavnejšie a zároveň emocionálne intenzívnejšie. Predsalen sledujeme zánik indiánskych kmeňov, čo je celkom smutné. Hoffmanova postava zbabelca je ale dostatočne zaujímavá. Hlavne tá jeho epizódka s nádhernou Faye Dunawayovou stojí za to. Napriek štedrej stopáži a dobe vzniku film ani na chvíľu nepôsobí nudne. Možno vďaka tomu, že ma hneď od začiatku dostatočne upútal. Za mňa to je spolu so skvelým Dances with Wolves, taký pekný pomník indiánom. 10/10. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rámcová kompozice reminiscencí starého muže coby indiánského Forresta Gumpa, který determinován ne svým nízkým IQ, ale svým nízkým vzrůstem prochází americkými dějinami a vidí svět jednou očima Čejenů - lidských bytostí s mravním ukotvením a smyslem života hluboko vštěpeným v cyklech přírody, podruhé očima bělocha s hlavou plnou mravního nihilismu a racionalitou vlastníka bubínkového revolveru a opakovačky, který se náhodou potkává tu s generálem Custerem, tu s pistolníkem Billem Hickokem či Buffalo Billem, bojuje v Custerově armádě u Little Big Hornu a prožívá život jakoby z učebnice dějepisu. Učebnicí tenhle film ale rozhodně není. Je to spíše svět pohádky či mýtu. Narační svět indiánské reality (bojovník bojuje dál i po té, co mu byla uříznuta hlava, Stará kůže je neviditelný, Jacku Crabbovi je snad 120 let...) funguje jako zcela jiný rámec, než který dává opodstatnění životům uvnitř naší kultury. Každopádně kultura Čejenů byla morálně na úrovni té současné západní (emancipace homosexuálů, vztah k přírodě, lidská práva...). Malý velký muž je rozhodně zajímavým pohledem na svět, o kterém toho velmi málo víme a ještě navíc s plno předsudky a mýty. Demýtizační western, jeden z předchůdců třeba Tance s vlky, který líčí americké dějiny trochu jinak, než jako hrdinský a čestný boj bílých mužů. Malý velký muž. Velký velký film. Moje srdce kroužilo jako jestřáb... Podobné filmy: Tanec s vlky, Poslední Mohykán, Mé srdce pohřběte u Wounded Knee ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Arthur Penn svého westernového Forrest Gumpa dohání do absurdna kupou geniálně jetých zvratů a ukazuje divoký západ tak, jak by si to jen tak někdo nedovolil. Na nejlepší Hoffmanovu roli to sice nevidím (možná nejnáročnější), ale i tak jde o výjimečný kousek, u kterého jsem často divil, jak moc se v něm kašle na americký patriotismus. A Faye Dunaway... kéž by mi její filmy ze sedmdesátek nikdy nedošly. ()

Drolin 

všechny recenze uživatele

Tématem filmu na motivy stejnojmenné knihy Thomase Bergera jsou sociální i kulturní rozdíly mezi původními obyvateli, indiány, a kolonizátory z Evropy a jejich dopad na osobu, mladého chlapce Jacka Crabba, který se ve svém životě pohybuje díky okolnostem u obou z nich.  V raném věku je nucen změnit, nebo lépe přizpůsobit, své hodnoty indiánskému nahlížení na svět. V širším kontextu je nastíněna destruktivní povaha bílých přistěhovalců a opačné smýšlení indiánů, kteří ve všech hmotných i nehmotných věcech spatřují život a harmonii koloběhu života. Tradiční způsob života „lidských bytostí“, jak si indiánské skupiny přezdívají, však v konfrontaci s chováním bílých osadníků je předurčen k zániku. A při jedné z potyček mezi kmenem, jenž se ujal Jacka Crabba, a kavalerií je mladý běloch vychovaný indiány odveden ke křesťanskému pojetí života. Tato událost znamená celou řadu sociálních diferencí, zvláště v pojetí rodiny a role jednotlivce ve společnosti obecně. Stejně i v řadě nepravdivých předsudků, které jsou Jackovi předkládány jako samozřejmé od lidí, kteří dané indiány ani nezahlédli. Sled situací ale hlavní postavu, Jacka Crabba, nenechá setrvat v navrácených křesťanských kořenech a v určitou chvíli je postaven před další změnu své role. Adoptivního syn respektované rodiny pastora se v poměrně krátkém čase stane pistolníkem, vojákem federace a znovu se i navrátí k indiánskému stylu života. A to vždy negativními či pozitivními vlivy společnosti a ve své snaze zachránit život blízkých i vlastní, což se mu nejednou stane osudným. Mimo samotného života Jacka Crabba je blíže antropologicky rozpracován život a tradice indiánského kmene Pónýů, který se v určitých sociálních aspektech odlišoval od jiných kmenů. Jednou ze zajímavostí prezentovanou ve filmu je role takzvaného „opačníka“, který úkony i mluvu provádí v antagonickém pojetí. Zcela odlišné od hodnot bílých osadníků je i pojetí smrti a smíření s nastávajícím děním. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Režisér Arthur Penn si robil pred nakrúcaním rozsiahle výskumy. Sám priznal, že bol výsledkami šokovaný. (classic)
  • Štúdio MGM kúpilo práva na knihu v roku 1964, scenár bol napísaný v roku 1967 a na samotnú realizáciu došlo až po veľkom úspechu filmu Bonnie a Clyde (1967). (classic)
  • Jack Crabb (Dustin Hoffman) je v knize o zhruba deset let mladší než jeho adoptivní matka paní Pendrake (Faye Dunaway). Ve skutečnosti je však Dustin Hoffman o čtyři roky starší než Faye Dunaway. (Landauer)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama