Český Lev 1 : Herec HR - Jiří Schmitzer + 2 nominace: Herec VR - Vladimír Dlouhý, Hudba(8.9.2004)

Podle mě jde o nedoceněný film, jehož myšlenku česká společnost nemůže snad ani pochopit. Jen víc takových! Jiřímu Stránskému (scénárista, podle vlastní povídky) držím palce. Chce to jen vytrvat a taky trošku vychovat.(28.7.2003)

Psychologicky hluboký příběh z komunistického lágru, kam se jednoho dne dostane i bývalý vrchní bachař v podání Karla Heřmánka. Skvělý výkon odvedl hlavně Jiří Schmitzer jako jeden ze spravedlivých, kteří se řídili božím přikázáním "odpusť svému nepříteli".(23.7.2002)

Snaha natočit za každou cenu něco coby memento dávného, co by nemělo být zapomínáno. Kinematografické memento mori. Většinu filmu ale pohříchu táhne jen neuvěřitelné charisma a nedoceněné fyzické herectví Jiřího Schmitzera.(2.6.2011)

Těžce nedoceněné psychologické "dokumentární" drama z uranového lágru let padesátých. Krom atmosféry a scénáře jsou hlavním kladem herci. Všichni, nejen výtečný Schmitzer. Howgh!(20.3.2005)

Nedoceněný film! Jeden z nejlepších českých filmů co byl po revoluci natočen. Skvělý Jiří Schmitzer a Milan Šteindler.(17.11.2007)

• igi B.

Filmařsky bohužel dosti promarněná šance věrohodně a čistě umělecky kvalitně ztvárnit toto silné a z historického hlediska stále otevřené téma nezákoností padesátých let. Nechápu ta zde tolik přeceněná hodnocení, zdali jsou za námět či literární předlohu (? - v tom případě bych snad i souhlasil, byť pointa a místy i děj téhle historky jsou poněkud přitažené za vlasy - ale budiž - nemělo by ovšem potom jít o hodnocení na filmové databázi), protože co se týče ryze filmového zpracování, připadá mi bohužel tento páně (rutinéra) Bočana počin (i čistě technicky) spíše jako nějaká natažená televizní inscenace, kde někteří herci sice snaží se dodat filmu jakýsi dramatický náboj, v celku ale celé to snažení vyznívá (asi i díky scénáři) naprosto ploše a v některých případech až toporné herecké výkony jen podtrhují celkovou bezradnost tvůrců filmu. Nejmenované osobnosti televizních estrád se navíc podle mě nemusely v tomhle snímku vůbec objevit, protože herecky samozřejmě nepřekročily svůj stín... Bohužel, zrovna v tomhle případě opravdu s těžkým srdcem říkám - promarněná šance natočit silný film s (pro mnohé dožívající pamětníky) bolestnou a neuzavřenou tématikou. A nakonec ani ta skvělá (neoriginální Beethovenova) hudba už to nespraví...(20.8.2006)

A odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům... Vězeň s ironickým příjmením Svoboda a tváří Jiřího Schmitzera se na vlastní kůži přesvědčuje, jak chutná bezmoc a prach země a podzemí komunistického lágru. Někdejší vrchní bachař s neméně ironickým příjmením Dobrý dostává ochutnat vlastní medicíny, když se rozmarné kolo dějin zase jednou pootočí a potopí ty, kteří se ještě včera rozhlíželi z jeho vršku. A oba okoušejí zmíněný novozákonní citát ze všech úhlů. Přes některé formální nedostatky není Bumerang obyčejným zahnutým klackem, ale hříčkou, jež se i poněkolikáté dokáže vrátit a udeřit diváka do hlavy plnou silou. Mrzí mě jen, že je jedním z mála svého druhu a že když jej chci ocenit, musím tak činit prostřednictvím pěticípých rudých hvězd.(11.12.2007)

HUDBA: Jiří Stivín, Ludwig van Beethoven(18.12.2006)

Tématicky hodně silný film, který se jako jeden z mála snaží vyrovnat s tíživým dědictvím represí 50. let, kdy se na sto tisíc lidí ocitlo v lágrech a věznicích a poznamenalo je to většinou na celý život. Snímku vévodí přesvědčivý výkon Jiřího Schmitzera coby hlavního hrdiny. Do své postavy dokázal patrně přenést vlastní zážitky z vězení, kde se ocitl po tragické autonehodě. Jeho výkon je zcela autentický a po právu si za něj odnesl Českého lva. Drama je zajímavé svým hereckým obsazením, řada herců se objevuje v netypických rolích (Šteindler, Krampol i jiní), nicméně výsledný dojem sráží průměrný scénář a režie. Celkový dojem: 75 %.(16.6.2006)

70%. První polovina: v lágru je pěkná nuda. Film taky. Druhá polovina: Schmitzer odmítá po večerce vstát z postele, velitel tábora Šteindler za ním přijde a jejich rozhovor je to nejlepší z celého filmu. Nakonec sfárají do uranového dolu (Schmitzer, Dlouhý, Heřmánek) a zas tak moc se toho nestane. Nebýt té scény, byly by to tři.(11.7.2009)

• bassator

36. LFŠ UH 2010 - ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ - Minulost za zdí (Bumerang / BOOMERANG / Bumerang)(7.8.2010)

• WANDRWALL

Dívat se na zlé komunisty a neviné oběti v podání ohraných herců je pro mě nuda. Tisíckrát hodnotnější je pro mě seriál - Neznámí hrdinové.(23.7.2011)

Hynek Bočan dokáže atmosféru uprostřed lágru zachytit věrohodně. Herectví všech zúčastněných je přesvědčivé. Podobně jako ve filmu Kousek nebe je zajímavá scéna se psy - jejich proměna z krvelačných šelem v beránky. Na rozdíl od oficiálního textu distributora (!) si nemyslím, že by příběh utrpěl syžetovou řídkostí a nedostatečným dramatickým obloukem. Naopak Jiří Stránský svou povídku upravil do filmového formátu, který rozhodně drama nepostrádá. Zajímavá je symbolika jmen (SVOBODA - PŘÍHODA - DOBRÝ...).(2.6.2011)

Krásný lidský film o dobrotě lidského ducha, která zůstává v těch, co nemají moc a naopak ubývá těm, kteří již moc ochutnali. Příběh plyne velice pomalu, přesně jako život v lágru, a představuje nám krásnou postavu JIřího Schmitzera, který nechtěl nic jiného než zůstat takovým dobrotivým člověkem jakým byl před svým uvězněním. Pravdivý film o tom, že bumerang se nemusí vrátit správným směrem a už vůbec ne do těch správných rukou...(21.8.2006)

Lágry byly nepochopitelným zločinem tehdejší doby. A v tomto filmu je, řekl bych, jeden z takových lágrů velmi věrohodně vylíčen. Pokud se chcete dozvědět více o výkonu vězeňství v dobách které nikomu nechybí, pak máte jedinečnou možnost.(1.2.2007)

Výborný film, který zdobí plejáda výborných herců v čele se skvělým Jiřím Schmitzerem, který nám ukazuje, co v něm je, jako vždy úžasným Karlem Heřmánkem a bezchybným Vladimírem Dlouhým v roli "toho vzadu".(8.12.2008)

Příběh o osobní statečnosti , samozvaném lynči a ironii osudu.(3.12.2006)

S využitím psacího stroje to byl moc dobrý nápad. Perfektně to totiž dolaďovalo atmosféru a vlastně si tak člověk mohl udělat představu za co tam ti lidé byli, i když stejně všichni měli v papírech špionáž a vlastizradu. Při záběru na nápis "Prací ke svobodě" mě mrazilo v zádech, protože jsem si vzpomněla na nacistické lágry. Ty na svých branách měly napsané úplně to samé. Těžko říct, ve kterých to bylo horší. Schmitzer byl vynikající.(10.2.2012)

7/10 Pekna vypoved z komancskeho vezeni - neco na zpusob Pritelkyni z domu smutku, ale me osobne to prislo lepsi. Obcas by se na takovy matros meli podivat volici KSCM, aby vedeli do ceho jdou...(18.2.2007)

<< předchozí 1 2 3 4