Reklama

Reklama

Loupež století

  • Argentina El robo del siglo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2006 se skupině nenápadných zlodějů pod vedením Luise (Guillermo Francella) povedl heroický kousek, když dokázali vyloupit pobočku banky Banco Río v Acassusu v Argentině. Dodnes je tato loupež považována za jednu z nejsmělejších v historii, kdy tým lupičů musel předvést nejenom neobyčejnou zručnost, ale i důvtip, sehranost a profesionalitu. Natočeno podle skutečné události. (C0r0ner)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (61)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je milým překvapení vidět, že se poslední dobou do oživení vod kdysi tolik populárního subžánru loupežné komedie pouští i takové filmově netradiční krajiny jako v tomto případě předloni Argentina nebo loni s jiným konceptem (byť za mě čistě průměrným výsledkem) i Rumunsko. Možná si však tvůrci mohli rozmyslet, zda chtějí točit realistický krimi thriller podle skutečné události nebo v první řadě komedii onou událostí kdyžtak inspirovanou. Kombinace obou zaměření tady způsobila, že ani jednu z těchto variant tvůrci filmu nevyužili naplno, pár humorných odlehčení a nijak objevných hlášek z toho filmu jako celku pořádnou komedii neudělá a samotné provádění loupeže, byť v některých místech (přeprava peněz přes tunel) hodně zajímavé, je rozehrané a nasnímané spíše tradičním způsobem ve jménu současného mainstreamu a na žádný fascinující zážitek v tomto směru u mě také nevydalo. Navíc mě tu během akce pravidelně štval hudební doprovod, který připomínal spíše tuctovou hudbu s pokusy o napětí jako z nějakého béčkového seriálu a i díky němu občas Loupež století na mě působila spíše jako takové důstojnější béčko, než cokoliv jiného. Jako žánrovou jednohubku ze současnosti beru, řemeselně je zpracována na úrovni, ale důvod pustit si ten snímek znovu, výrazněji si ho zapamatovat do budoucna a případně i dát vyšší hodnocení tu nenacházím. Potěšilo mě však zařazení reálných TV reportáží z případu a epilog s neotřele podanými informacemi směrem k dalším osudům skutečných osob ve filmu ztvárněných. Z tohoto pohledu je na tom Loupež století stejně jako mnou též nedávno zhlédnutí Newton Boys R. Linklatera: oba filmy jsou po většinu času formálně i dějově naprosto tradičními „heist movies“ dle skutečných událostí, které mimo příslušné reálie ničím nevyčnívají, až teprve v závěrečných minutách přicházejí s tím úplně nejzajímavějším a na poslední chvílu začnou projevovat značnou osobitost, u níž je mi vlastně opět trochu líto, že ji tvůrci nedokázali využívat od začátku a dodat snímku coby jen trochu originálnější rukopis i v průběhu filmu. [65%] ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nebude mnoho diváků, kteří by nefandili té bandě gaunerů, protože jsou to vesměs sympaťáci a plán huliče trávy Fernanda byl opravdu geniální! Ani se nechce věřit, že jim to tak vyšlo a krachlo to, jak už to tak bývá, když se do toho zapletla žárlivá žena. Úžasně zábavná krimikomedie, která je natočena podle skutečnosti, ale zde je to podáno v úsměvném až komediálním stylu. Možná to na pět hvězd není, ale já se bavil všech 114 minut a tak není co řešit. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat, že mě Argentinci příjemně překvapili, ale vzhledem k tomu, jak spokojený jsem se španělskou filmografií a jak jsou si oba národy mentálně blízké, to vlastně až takové překvapení nebylo. Film se každopádně velmi vydařil a v heist snímcích patří k tomu nejlepšímu. Alespoň pro mě. Velmi dobře jsem se bavil, a přestože zloděje (tím spíše lupiče) nemám rád, tahle parta si mou náklonnost získala. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Parádna argentínska heist dráma! Plán na bankovú rabovačku mali vymyslený skutočne precízne a inteligentne, takže už len z tohto pohľadu to bolo o kus inšie ako všetky tie ostatné heist drámy. A ešte keď si človek predstaví, že to bolo podľa skutočných udalostí. Inak, postavy nesmierne sympatické, až im človek proste musí fandiť! Spád to malo výborný, takže sa na to veľmi dobre pozeralo, k čomu prispeli aj dialógy a svojský dôvtip. Páčilo sa mi aj to, že film prezentuje nielen samotnú lúpež, ale aj to, čo sa dialo po tom. Bohužiaľ, tam už tak chytrí (ako pri plánovaní lúpeže) všetci neboli... ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

Svěží, milá a napínavě odsýpající latinsko-španělská čórkovačka, která nám v závěru opět ukazuje, že i geniální plán se může snadno a bezmocně sesypat v důsledku plánu genitálního, zejména tedy za laskavé pomoci jeho zhrzené neúčastnice... Nagelované holyúdské taškařice na podobná témata působí proti tomuto bodře plynoucímu opusu trochu jako plastová květinka od dióra... No řekněte, kdo jim móre nedržel palce :)) (a nemusel tak navíc činit obvyklých 20+ dílů). Poněkud plesnivějící La Casa tímto dostala celkem elegantně po Papuli. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v argentínskej metropole Buenos Aires. (MikaelSVK)
  • Ve skutečné loupeži, když gang rozdělil kořist, akcie nebyly všechny úplně stejné. Bolster, Beto, Vitette a Araujo dostali všichni víceméně stejné miliony. Zalloecheverría a Luis Uruguayan dostali méně, protože se připojili mnohem později. To bylo předem připraveno a nikdo z toho nebyl naštvaný. (Piercee)
  • Podle zpráv se této záhadné bandě zlodějů, která v národní televizi ztrapnila argentinskou policii, ušlo v hotovosti a cennostech téměř 20 milionů amerických dolarů. (Piercee)

Reklama

Reklama