Reklama

Reklama

„Já už budu hodný, dědečku!“

  • Slovensko Já už budu hodný, dědečku!
TV spot 2

Obsahy(1)

Pražský herec Theodor Bergner, zvaný Dóďa (M. Kopecký), dostal v divadle roli Misantropa. Je to postava, která mu dokonale sedne, protože Bergner sám je nesnášenlivý, konfliktní a škodolibý člověk. Kde může, tam dělá škodu, a zásadně se přitom neomlouvá. Sám sebe ovšem v televizi vydává za vzor slušnosti. Jednoho dne ve vlaku potká tajuplného dědečka (L. Pešek), který ho nabádá, aby své chování změnil. Bergner staříka ignoruje. Netuší však, že měl co do činění s opravdovým pohádkovým dědečkem. Brzy poté se kolem Bergnera začnou dít věci… Pro začátek ho omylem zmlátí žárlivec Bambas (F. Peterka). Nepříjemnosti však nabírají na obrátkách a neberou konce. Přicházejí zásadně od lidí, kterým Bergner předtím hulvátsky ublížil… Oblíbená česká komedie scenáristy a režiséra Petra Schulhoffa byla inspirována televizní sérií Trapasy, kterou tento tvůrce natáčel koncem šedesátých let a ve které, stejně jako ve filmu, exceloval Miloš Kopecký. Po jeho boku stanula Alena Vránová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (206)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tahle Schulhoffova komedie se mi líbí víc než ty jeho komedie panelákové. Je to velice vtipná satira namířena mezi skutečné misantropy. Jako satira je nadsazená, ozvláštněná snem, v němž se zjeví kouzelný dědeček - trochu to připomíná starší film Tři přání, který se snaží napravit zlostného a afektovaného nepřítele lidí. Píšu to přitom s vědomím, že ani já zrovna dnešní společnost nemiluji, ačkoliv svou zlost nedávám najevo výbuchy mezi lidmi, ale taková je prostě doba a sám herec Bergner to vyjádřil v televizním vysílání z Brna správně, že totiž k misantropii může vést právě odpor ke konvenčnímu chování a pokryteckému chování. Miloš Kopecký byl skvělý, Jiří Lír milý, dámy Hajská a Motlová jedna báseň... Snad skutečně jediná pětková komedie Petra Schulhoffa. Dneska se už satira nenosí, aby se nikdo neurazil a nedal autory k soudu. ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele

celkem jsem se u toho bavil. Hlavně tam hrál skvělý Kopecký. I když nutno připustit, že měl mnohem lepší role. Ty **** jsou pak především za scénku, kdy Kopecký chtějící udělat dobrý skutek sveze autem nějakopu babku. Ta odmítá, že to nestojí za to, Kopecký ji přesto složitě i čaganem nacpe do auta a po ujetých 20 metrech ho babka zastaví se slovy Stůjte tady bydlím. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Počas dvoch dní dva Schulhofove filmy, to je riadna zaberačka. Ale na rozdiel od včerajšej "kybernetickej komédie" ponechávam prísľubu dobroty pôvodné tri hviezdičky. Ten scenár za veľa nestál a celý film bol taký režimu friendly, ale Miloš Kopecký si tu strihol jednu zo svojich najlepších úloh. A pravdepodobne sa ani nemusel príliš pretvarovať. Napriek tomu stále považujem Petra Schulhoffa za tvorcu najlepších detektívok v normalizačnom období. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie Petra Schulhoffa z roku 1978. Miloš Kopecký se na svou roli cholerika dokonale hodí, obklopen kolegy, kteří mu geniálně nahrávají. Také se mi líbí, že autoři v některých scénách nechávají gegům prosakovat mezi řádky jako třeba ve scéně, kdy Dáša Veškrnová při natáčení kazí jeden záběr za druhým a v pauzách se na scéně objevuje hlavní osvětlovač s průpovídkou " To pětikilo vějš - níž - vypněte to pětikolo, teď je to dobrý ! " ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Já už budu hodný, dědečku!“, to som kedysi ríkaval i ja, a potom som na neho v spánku hádzal použité ponožky. Staré dobré detské časy. Film má dve hlavné pozitíva. Po prvé, Miloš Kopecký to prežil. A to napriek permanentnému rozčuľovaniu v takej miere, že nevie či dva aspiriny za hodinu stačili. A po druhé, film hneď na začiatku v titulkoch informuje, že ide o satirickú komédiu. To je výborný nápad, toto treba používať. Ono sa často stáva, že použijete sarkazmus alebo satiru a nechápavec sa už so spravodlivým hnevom búri v pošte či v komentároch a používa všetky vybrané slová slušnoľudí. A my progresívci z námestí dobre vieme, že správny slušnočlovek sa dnes už nezaobíde bez slovníka vulgarizmov. Aj Miloš Kopecký bol vlastne v tomto filme veľmi progresívny. Nielen penou v ústach, ale hlavne typickým pokrytectvom "jedno hovorím, druhé robím", tak skvele herecky podaným a mnohokrát naozaj vtipne. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (18)

  • Původně měla hrát Dódovu (Miloš Kopecký) manželku Stella Zázvorková. Mezi herci, kteří byli současně i manželé, však právě panovalo velké napětí, a proto byla vybrána Alena Vránová. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Miloš Kopecký měl ve filmu dva dubléry. [Zdroj: Aha] (carott)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama