Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná mordparta ze „čtyřky" řeší případ vraždy bohaté živnostnice z Libně. Další kriminální případ ze staré Prahy podle knihy Jiřího Marka "Hříšní lidé města pražského" natočil režisér Jiří Sequens v roce 1970. Podtitul filmu – krvavý vaudeville – vystihuje mírně ironický nadhled, s nímž autoři přistupují k řešení vraždy bohaté soukromnice z pražského předměstí. Hlavním podezřelým je mladý a elegantní dragoun Rudi Macháček. Ukáže se, že je to nastávající zeť libeňského policejního komisaře Zdychynce. Rada Vacátko však přijde na kloub i poněkud lechtivé záležitosti – švarný důstojník je výrobcem a dodavatelem „zboží" pro šarmantní a okouzlující andělíčkářku Dragičovou... Ve filmu se jako obvykle setkáte nejen s mordpartou z pověstné „čtyřky" – Jaroslavem Marvanem, Josefem Vinklářem a Josefem Bláhou, ale i s Vladimírem Menšíkem v roli komisaře. Jeho ženu hrála Stella Zázvorková, podařeného snoubence Josef Abrhám a záhadnou paní Dragičovou Květa Fialová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (160)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český detektivní cyklus a jeden z jeho povedených střípků - pánové ze ,,čtyřky", Vacátkovská mordparta v čele s noblesním panem radou, geniální komediálně-tragický herecký part Vladimíra Menšíka v roli hypochondrického cholerika komisaře Zdychynce (jeho náběhy na infarkt, oči v sloup při omdlévání, cholerické stavy a afektovaně vedené výslechy jsou nezapomenutelné...), typově přesný Josef Abrhám (byl skutečným idolem a filmovým milovníkem své doby...navíc je vynikajícím hercem, což propůjčilo jeho dragounovi skutečný šarm), patina filmového materiálu počátku sedmdesátých let s kouzelně vybledlými barvami, úžasná hudba dvorního skladatele tohoto volného cyklu Zdeňka Lišky, přesná Sequensova režijní práce, naprosto dokonalá mizanscéna... Partie krásného dragouna je krásná a moudrá detektivka, setkání s níž mi nezkazí ani častými reprízami dávno prozrazené rozuzlení... Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Smrt černého krále, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Obvykle vysvetľujem dve hviezdičky ako výraz môjho názoru, že film nemal byť nakrútený. Aj tentokrát je to tak, lenže v tomto prípade nepokladám za nutné, aby sa z televízneho seriálu nakrúcali celovečerné filmy. Navyše, celý príbeh nestojí za väčšiu pozornosť a ako v mnohých iných prípadoch iba prihral nejaké dukátiky známym tváram, ktoré za ne nezahrali nič viac ako svoj obvyklý štandard. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Rudi, jenom mi řekněte jako muž muži, má to snad znamenat, že jste se včera dopustil něčeho, co bych neměl a ani bohdá nechtěl, jako Váš bývalý nastávající tchán a policista, slyšet?" Komisař Zdychynec byl dokonalý vyšetřovatel, Rudi zase skvělá motýlí povaha, výhodné partie byly báječně naivní a pánové ze Čtyřky ty zamotané rodinné vztahy svým vyšetřováním moc nerušili. A aby byl výčet kompletní, tak já jsem se u toho skvěle bavil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je radost se koukat na výkvět české školy herectví. Pan Marvan, Vinklář, Bláha, Zázvorková, Abrhám či Fialová. Ti nejlepší herci na jednom místě. A všichni podávají skvělé výkony. Menšík se opět překonává. Stejně skvěle hraje i paní Fialová. Malou roli zde hraje Bohuš Záhorský, ale byla by škoda ho nevzpomenout. Jeho výkon je naprosto jasně zapamatovatelný, ač se ve filmu objevuje jen krátce. Detektivka je to napínavá, ovšem ne záhadná. Protože téměř každému musí být brzy jasné, že Abrhám není vrah. A celkem brzo je jasné, kdo vlastně vrahem je. Každopádně díky hereckým výkonům a protože miluju období první republiky, pro mě volba, kterou bych mohl volit pořád a stále dokola a neomrzela by se mě. A rozhodně musím přidat body za hudbu. Skvělá detektivka a výborný film. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních pěti celovečerních filmů policejního rady Vacátka, tentokrát pátrá po vrahovi postarší dámy, přičemž dlouhou dobu jej stopa (i díky poněkud poblázněnému policejnímu komisaři Vládi Menšíka) vede úplně mimo. Navíc je zde významně podezřelý krásný dragoun se spoustou milenek. Film má slušnou úroveň, ale jde spíše o komedii, než krimi příběh. Na rozdíl od seriálu je tento film spíš takovou parodií, což je jistě dáno i přemrštěným přehráváním Menšíka, Květušky a hlavně Abrháma. I tak příjemný starší český filmeček. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Portrét prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který visí u pana rady Vacátka v kanceláři, je dřevoryt (z r. 1919) od Maxe Švabinského. (Idée_fixe)
  • Ve filmu byly použity autentické a opravdu věrohodné stejnokroje vzor 24, jež byly propracovány až k detailu (např.barva výložek-žlutá pro jezdectvo). (HJ-FILIP)
  • Scéna kde jede Josef Abrhám v čele jezdeckého oddílu, byla natáčena na letišti Ruzyně. (Witta)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama