Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (89)

montongery 

všechny recenze uživatele

Příjemná exkurze do alternativní histore se smyslem pro černý humor a skvělými anekdoty, kterou chápu spíše jako satiru na současné Rusko a jeho nechvalného předchůdce Sovětský svaz než na Ruské carství v 18.století. Ale i když minisérie začne skvělým tempem, tak postupem se toto tempo a originální humor bohužel vytrácí a nastává scenáristická temnota. Díky tomu druhou polovinu seriálu zachraňuje pouze výtečné obsazení a občas nějaká ta povedená satira. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Treba uznať, že pokiaľ bolo cieľom autorov predostrieť pred diváka štipľavú satiru nielen na vtedajšie spoločenské pomery, tak sa im to podarilo dokonale. Pochopiteľne, v tomto smere bavila najmä postava cára (Nicholas Hoult). Elle Fanning zabávala už trochu menej, hoci mám dojem, že je to len môj problém, pretože ako herečka mi moc nesedí. Odhliadnuc od toho, ale niektoré scénky mi privodili vlniace sa brucho, takže super zábava. Slušný nadpriemer aj napriek nesympatickej tvári hlavnej herečky. A k tomu ešte aj občas pravdivá história samozrejme :). 80/100 ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Seriál dozrál časem. Vzhledem k tomu, co Rusko nyní provádí, se dá mnohem snáz uvěřit, že tvůrci pochopili perfektně ruského ducha. V punkovém tempu a rockenrolovém rytmu se tady bezmyšlenkovitě chlastá, souloží, vraždí, dodržují se nesmyslné svazující tradice (platí pro chudý lid) a zcela se kašle na lidský život (platí pro elity). Do téhle atmosféry přijíždí naivní romantická dívenka, aby se z ní postupně stala ruská samovládkyně. Když před tím vstřebá část ruského přístupu k životu a řádně okorá. Ano, jak tu někteří zmiňují, seriál si historii vykládá zcela po svém, a zejména nebohého cara Petra III. ošlivě a nezaslouženě pomlouvá, ale výhodou je, že to dělá nezastřeně. Nikdo snad neuvěří, že Kateřinina matka zemřela po pádu z okna (no, tomu možná vzhledem k nedávným častým skonům neloyalních ruských miliardářů ano), ale že se tak stalo následkem divokého sexu s vlastním zetěm. A podobných šíleností je v sérii nepřeberně. Až tolik, že mě to na chvíli utlouklo. Ale pak jsem se zase chytla a začala si užívat šílenosti ruského dvora v seriálu, který zcela jistě v Rusku moc populární nebude. (2. série) ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Simply FABULOUS! Od dob Gilmore Girls tu nebyly kulometnější dialogy s takhle precizními pointami (čestnou výjimkou Mrs. Maisel - což je ze stejné tvůrčí "stáje"). The Great pravděpodobně nesedne každému a přízemní remcalové budou mručet nad historickými nepřestnostmi (čti odvážným autorstvím). Pro takové mám jediné doporučení. Výbušnou hlavní dvojku na vás! S01: 80% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

přilákalo mě jméno Tonyho McNamary a i když tohle není Favoritka a na můj vkus je tu hlavně ve druhé půlce až moc hlušších míst,nakonec mě tahle alternativní verze historie bavila.Pro historiky to sice nebude zrovna to pravé a obecně mi v historických filmech/seriálech vadí to násilné roubovaní černochů tam kde prostě být nemohli,ale nakonec sem to překousnul a přistoupil na hru tvůrců protože to je tady nakonec to nejmenší "provinění" proti historii a je nutné celou Velikou brát s obrovskou rezervou.Velkou zásluhu na tom má Nicholas Hoult,jehož Petr se pohybuje na hraně karikatury a úplného magora a upřímně jsem litoval jeho proměny někdy v polovině seriálu.A to i přes to,že ve druhé polovině má ke svému reálnému předobrazu přeci jen o něco blíž...70% ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama