Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný detektiv Sherlock Holmes by se rád stal hudebníkem. Do cesty se mu však stále pletou kriminální případy, které musí řešit... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (38)

honajz 

všechny recenze uživatele

To je taková škoda. Ten film měl nakročeno na docela příjemnou a jemnou parodii, jenom kdyby si nevybral tu nejpitomější cestu vyzdvihování hudby až ad absurdum. Ještě scéna v divadle před Manon má určité grády, ale pak přijde krádež notového záznamu slavného skladatele, který koupila jistá šlechtična v aukci, a i když tu roli Vlasta Fialová zahrála s chutí, připomíná celá tahle povídka spíše konspirační fantasmagorický večírek po požití opiátů. Jinak ano - řekl bych, že film vychází ze čtyř, možná pěti povídek Iljy Hurníka, a možná v psané formě je to bžunda, zvláště pro hudební znalce. Máme tu povídku z divadla, povídku ze zámku, povídku z dobročinného koncertu a povídku z maloměstského orchestru. Všude se odehraje nějaký zločin, ale ten je tak upozaděn, aby v několikaminutových sekvencích mohly znít v příběhu zmíněné hudební kusy, že to spíše připomínalo cyklus Leonard Bernstein dětem, kde humornou formou a příklady slavný dirigent a skladatel vysvětluje polopaticky, co to vůbec klasická hudba je. Lukavský je skvělý Holmes a Voska jako Watson mu zdatně sekunduje, zvláště svými tiky při Holmesově hraní, ale co je to platné, když interakcí mezi nimi je minimum, a nejčastěji na téma "už aby raději nehrál". Nezklame zde ani Macháček, ale ani jeho postava nemá moc co hrát, a i když se Macháček snaží tomu dodat nějakou šťávu, daří se mu jen zčásti. Pár replik pobavilo a asi vrcholem vtipů jsou Sherlock a Watson přvelečení za Sherlocka a Holmese. Pobavil i Menšík jako inspektor Scotland Yardu. Jsou zde zajímavé kulisy a exteriéry, i když je občas kameraman snímá z prapodivných úhlů, takže samotný obraz nemá atmosféru a nějaký feeling. Vážně škoda, ubrat o 60 % hudby a naopak přidat na humoru a vzájemném pošťuchování, trochu lépe prokombinovat jednotlivé zločiny a najít lepší ústřední linii než Landovský, mohl to být skvělý a zábavný film. Schválně by mě zajímalo, jak by tohle natočil Oldřich Lipský, ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja u toho zival od zacatku do konce. Divny sled scenek s Holmesem Lukavskym a jeho houslemi, a s Watsonem Voskou. Spickove obsazena podivna freska, ktera neni ani cistokrevnou komedii a uz vubec ne kriminalkou. Pokud chcete toho spravneho Holmese a Watsona, sahnete radeji jinam. Obsazeno vytecne. Nejlepsi byl Herz. 2+ ()

Reklama

patrikus 

všechny recenze uživatele

Co se týče hudby a námětu - skvěle odvedená práce. Ale scénáristé měly ty dlouhé scény poněkud zkrátit, protože mi to přišlo, jako nějaký povídkový film. Ale ono to vlastně byly tři hudební povídky a tři samostatné případy, jež spojovala touha. No bylo to pro mě takové zdlouhavé... Ale v podstatě je to velice vtipné a dialogy jsou zručně (byť dlouze) napsány. Jedna z velkých příležitostí pro pana Vosku... Ale z mnoha hledisek se docela nedivím, že je tento film téměř neznámý a nepatří k těm slavným komediím... ano, je to taková legrácka, takový žertíček... ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film s malými ale přesně a s chutí zahranými rolemi celé řady vynikajících herců a s dvěma většími, a rovněž vynikajícím způsobem zahranými, rolemi pro Radovana Lukavského a Václava Vosku. Velkou předností je i jemný humor, který velmi sedí k anglickému prostředí, v němž se příběhy odehrávají. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Velice umírněná parodie na postavu světoznámého detektiva a parodie pro náročnější obecenstvo. Na rozdíl od podobných kousků (Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela aj.) se tady tolik netlačí na pilu, co se humoru týká, a humor je proto nenápadný a jemný a divák na nižší mentální úrovni takovýto humor pravděpodobně vůbec nezaznamená a film proto zavrhe jako nepovedený. V poslední třetině filmu se přece jen na pilu trochu přitlačilo pomocí otřesného ne-hereckého projevu Juraje Herze, ke všemu s nesrozumitelným hatmatilka-slovním průjmem, a v té chvíli náročnější divák trpí, zatímco hovádka se přepychově baví. Herze jako režiséra beru, jako "herce" odmítám/nesnáším!...Herecká esa té doby opět dokázala svoji  nedostižnou kvalitu. Krátký výstup Vl. Brodského je vskutku lahůdka - zjevem i herecky. Vlasta Fialová sehrála svůj part (s Lukavským) naprosto luxusním způsobem, na bohémskou Marušku Rosůlkovou je vždy radost pohledět, Eduard Kohout je také příjemné zpestření...Skvělá výprava (ex- a interiéry, kostýmy aj.) dělá z filmu opravdovou pastvu pro oči...Plnou "pálku" ale nedám - přes výše zmíněného Herze a uši trhající Holmesovo šmidlání na housle se prostě nepřenesu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo se v Praze na Novém Městě, Vinohradech, Vyšehradu,Bubenči, Dejvicích, letohrádku Kinských a ve Stromovce. Filmovalo se také na zámku Hrádek u Nechanic. (M.B)
  • Ilja Hurník je podepsán pod filmem nejen jako hudebník, ale navíc také jako autor námětu a spoluautor scénáře. (sator)
  • Lokomotíva pochádza z Dobrovického cukrovaru. V zábere je úmyselne iba jedna strana lokomotívy, pretože čelo a dosadená vodná vaňa boli namaskované v anglickom štýle. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama