Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Sbohem děti že to bylo hezké? Kam se hrabou Lojzovy Staré pověsti české… "  Hezká a vtipná ta satirická hra vzniklá těsně před listopadem 1989 (uvedena ale až po sametové revoluci) určitě je. Dobu svého původu přitom vskutku nezapře (viz třeba hláška "Čekáme na zprávy zvenčí a pokyny zhora…"). A seminář o Járu Cimrmanovi historikovi se mi snad líbil ještě víc (viz zejména pasáž o tom, že všechna důležitá historická data mají jednu společnou vlastnost a to sice nezapamatovatelnost.). A co si z této hry o naší mýtické hoře Blaník odnáším především? Nu přeci, že to byla noclehárna...:😃 ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Blaník společně se seminářem rozděleným do čtyř částí pojednává o jedné z nejslavnější české pověsti. S nadhledem českému národu sobě vlastním se autoři (Svěrák a Smoljak) rozebírají důležité dějinné události, které v roce 1848 zasáhly Habsburskou monarchii. V provedení ansámblu divadla Járy Cimrmana by to byl div, kdyby nedocházelo ke skvělým dialogům a vtipným scénám. Co by to bylo za národ, který si sebekriticky nedokáže dělat legraci ze svých dějin a cimrmani to v tomto dokázali výstižně. ()

Reklama

Vakomlok 

všechny recenze uživatele

Lehce melancholické zpracování české legendy. Humoru je tu až až, i když je převážně konverzačního rázu. To ale ani v nejmenším nevadí a když už dojde k akci, tak stojí za to. Souboj na meče je scéna, která mě naprosto odrovnala, stejně tak scéna mučení. Jednoznačně *****, v českém dramatickém umění špička. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Za mě je tohle asi nejslabší Cimrmanova hra, se kterou jsem se prozatím setkal, ale z mého hodnocení je jasné, že to stejně nic nemění. Sice mi tam místy chyběl Svěrák a ve hře se vlastně nic nedělo, seminář byl skvělý (tentokrát výjimečně na stejné úrovni jako hra) ale také jeden z těch slabších, ale dost mu přidalo to závěrečné maňáskové divadlo. Hra byla možná trochu delší, než je nutno, ale i přes její statičnost to funguje a rychle to šlape k závěru, hlášky jsou ale jak jinak opět perfetkní a skvěle fungují. Smil Flek z Nohavic a vězeň Veverka z Bitýšky, vězeň z Bitýšky, vězeň tomu chvíli kralovali, ale pak přišel souboj a nezapomenutelná výměna mečů, to byl krásný vrchol hry. Pro mě prostě opět další příjemné pokoukání a zasmání se nad inteligentním humorem. A taky další důkaz toho, že když je nějaká hra těchto hochů slabší, nemusím vůbec nic řešit a obávat se, protože bude skvostně zpracovaná a funkční, Jako Blaník, 90%. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nostalgicky jsem ovlivněn, protože tohle je jediná Cimrmanů hra, kterou jsem viděl naživo, ale i kdybych neviděl, hodnotil bych stejně. Je to prostě bomba. Už ten začátek, kdy nám zarecitují báseň jak hlasem Jaroslava Vojty, což je jeden z nejvtipnějších českých hlasů/přízvuků: "Ruce pryč, cizáku, zde domov tvůj není, z hory se ozývá zlověstné dunění." Chláma. Všichni jsou velmi vtipní. Za hry i za semináře. Není co dodat. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Červen 1989 - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák čtou členům souboru text nové hry Blaník, kolegové nevěří, že to schvalovací komise „pustí“, tuto otázku nakonec nemusí díky sametové revoluci řešit. (POMO)
  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)
  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)

Reklama

Reklama