Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 015)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zelené peklo, to je přesně to, co vystihuje válku ve Vietnamu. Je to ovšem také to, co se podařilo filmařům převést na plátno v takovém stylu, že i při sledování Čety z pohovky v pokoji, se ocitáte ve vlhké džungli se všemi mravenci, hady a jinými jejími obyvateli z říše zvířat, přičemž společnost vám dělá nervozita, strach a takřka všude přítomný nepřítel bránící svoji okupovanou zem. K tomu všemu přichází déšť, uniforma rychle vsakuje kapky vody a vy ležíte na zemi a chráníte si obličej před hmyzem, ovšem ani teď nesmíte zapomenout na bezpečnost svoji a svých kolegů-kamarádů či rivalů až nepřátel ve vlastní jednotce. Je tedy nutné mít stále po boku svůj nejvěrnější nástroj - nástroj na zabíjení, střelnou zbraň a jiné "členy z této široké rodiny" (granáty, nože, ...). Snímek Platoon je výbornou ukázkou charakterů u jednotlivých vojáků v rámci jedné čety, působí syrovým dojmem, vykresluje válku bez příkras a nedělá z okupantů (Američanů) takové hrdiny, jak to známe z jiných filmů s touto tematikou. Povedený, ba dokonce perfektní je kontrast dvou veteránů, který z jedné strany poukazuje na zvěrstva páchaná na civilním obyvatelstvu a z druhé strany působí protiválečně. Objevuje se zde mnoho hereckých es, v roce 1986 ještě neznámých či teprve začínajících. 4* jsou z moji strany nejvyšší možné hodnocení, k 5* něco málo chybí, např. chuť zopakovat si Četu v nějaké relativně krátké době, což u filmů s plným hodnocením mám. Zajímavost: V úvodní "vrtulníkové scéně" zaznívá Jízda valkýr od Richarda Wagnera. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone právě vybojoval své velké vítězství. Jeho bitevním polem je kambodžsko-vietnamská hranice, jeho stěžejními zbraněmi jsou Willem Dafoe a Tom Berenger a municí mu budiž charaktery postav těchto herců. Motivován složením pocty provedl precizně svoji četu bojištěm a ukázal temné stránky (ne)lidských bytostí. Hvězdné obsazení se předvedlo jako sehraný tým a podporováno tíživým hudebním doprovodem se postaralo o působivý divácký zážitek bez výrazných hluchých míst. 6 miliónů dolarů(rozpočet)/138 miliónů dolarů(výdělky v USA) ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se povedl. Jde o jeden z nejlepších (proti)válečných filmů (a nejen jich), které jsem kdy viděl. Nejdůležitější je, že si uvědomíte, že válka je hnus, který z jinak normálních lidí dělá zrůdy...Pět hvězd za skvělé herecké výkony, sugestivní atmosféru a úžasné "Adagio For Strings" od Samuela Barbera. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Tam kde se Apokalypsa zaměřuje na válečné šílenství, Lovec jelenů na poválečné trauma, Olověná vesta na proces v jakém se z normálního člověka stane voják si Stonova Četa bere na paškál vykreslení válečné každodenosti v kolektivu vojáků a vztahů mezi jejími členy a vůdci. Oliver Stone měl k natočení právě tohoto pohledu na Vietnam asi nejideálnější předpoklady, jelikož si v něm sám jako voják zaválčil. Četa nám představuje přerod hlavního hrdiny, Taylora (pikantně obsazeného Charlieho Sheena - jeho otec Martin Sheen zazářil o několik let dřív v Coppolově Apokalypse) z idealistického vojáčka z vyšších vrstev v člověka zbaveného ideálů a morálních zábran. Jeho dva guruové, kteří tento přerod způsobují - seržanti Barnes a Elias jsou jako dvě stránky jeho osobnosti, zdánlivě reprezentující zlo a dobro, ale jak si mladý Taylor čím dál víc uvědomuje, zastávajíc jen jiné způsoby vypořádání se s válkou. Zatímco Barnes je nemilosrdný typ muže, který bere válku se vším co k ní patří a je v ní ochoten udělat vše pro dosažení určeného cíle, Elias je poslední výspa etiky a humanismu v zemi, kdy jsou tyto věci považovány za slabost. Právě na skvělých hereckých výkonech T. Berengera a W. Daoea film stojí a padá. Mladý Sheen se sice snaží jít ve stopách svého otce a podat svou postavu co možná nejkopmlikovaněji, ale jsou to dva výše zmínění, kteří na sebe strhávají pozornost. Výborný film, který patří k nejlepším válečným snímkům všech dob. 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Absolútnou podstatou vojnových filmov je vystihnúť realistickosť celého prostredia, situácií, podmienok a vzťahov, čo sa Stoneovi dokonale podarilo. 'Čata' je krutý, nemilosrdný film, vojnu ukazuje takú ako si to zaslúži. Dafoe je majster diabol, sošku by som tu určite odporučil! Stone sa vyhral nielen s príbehovou stránkou, ktorá morálne prevyšuje, no akcie, útoky, džungľové pochody, naplánovanie a všetko, čo sa organizovania a niečoho podobného týka, bolo taktiež famózne. A ešte hudba a motív klasiky 'Adagio for Strings'! 95%. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (79)

  • Závěrečná bitva se skutečně přihodila, jak může dosvědčit technický poradce filmu Dale Dye (kapitán Harris), který byl válečným zpravodajem u 2. praporu 3. divize amerických mariňáků. (džanik)
  • Odkaz na tehdejší reálnou přítelkyni Johnnyho Deppa (Lerner), Sherilyn Fenn, můžeme vidět také na jeho kytaře ve scéně, kdy kouří marihuanu – vyryté iniciály S.F. (džanik)
  • V jednu chvíli byly filmové postavy nabádány, aby nepily z řeky, protože mohou onemocnět malárií. Během natáčení dostal Willem Dafoe (Elias) žízeň a z řeky se napil – nevěděl přitom, že nedaleko proti proudu leží mrtvé prase – jeden den mu bylo zle, ale nebylo to malárií. (džanik)

Reklama

Reklama