Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá Charlotta Collierová se rozhodne odejít z kláštera, přestože ji matka varuje před chudými poměry, v nichž budou muset žít. Využijí pozvání paní Pinaudové, manželky okresního soudce, a zúčastní se dobročinného plesu. Navzdory výsměchu, kterým soudcova dcera Margot častuje chudobu Charlotty a její matky, se dívka seznámí s pohledným a sympatickým hrabětem Raoulem de Mornay, který se právě vrátil z dlouhé cesty. Matka ji po plese varuje, že si sice má hledat ženicha, ale také si dát pozor, protože šlechtici se s dcerami měšťanů nežení. Navzdory jejím slovům však vzápětí hrabě požádá Charlottu o ruku. Krátce po svatbě se na zámku, postaveném na vysokém útesu nad mořem, objeví Raoulův nevlastní bratr Filip, který Charlottu varuje, aby odešla, chce-li zůstat naživu. Pod útesem je nalezeno tělo vesnické dívky a podle očitého svědka, který záhy zemřel, šlo o vraždu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Režisér Zdeněk Troška pro časopis Cinema během natáčení psal "deníček". Několik úryvků:
    - 8. září 2001, 3. natáčecí den: Dnes je svátek Narození Panny Marie. A to je u nás v Hošticích pouť. Sejde se celá rodina, vlastně celý rod, pod dobrotami se prohýbají stoly. Jsme tak trochu jako italská famílie, od smíchu nás pak všechny bolí břicho. Tady od rána leje, zima jako v ruském filmu. "A tma jako v prdeli", mračí se kameraman Jarda Brabec. "Od Buchlova vítr věje," pobrukuju si potichu a koukám oknem na nádvoří, kde se kolem kašny rozlilo docela slušné jezero. (...) Vymetli jsme vodu z nádvoří, nachystali kameru, světla, rekvizity. Sotva jsme seřadili herce do průvodu a komparz na určená místa, začalo pršet. Co pršet, hotový liják. A tak to bylo celý den, slejvák střídal slejvák.
    - 11. září, 5. natáčecí den: Z rádia se dozvídáme o teroristickém útoku na mrakodrapy v New Yorku. Celé odpoledne sledujeme reportáže v televizi. Večer jdeme točit obraz 86, hořící zámek. Díky našim šikovným pyrotechnikům a vranovským hasičům se nic nestalo. Ani zámku, ani lidem, sláva. Ale hořelo krásně, plameny šlehaly vysoko, převysoko. (...) Druhý den jsme se dozvěděli, že v jedné rodině pod zámkem právě sledovali v televizi záběry newyorské tragédie, když paní pohlédla oknem ven a hrůzou strnula - vranovský zámek v jednom plameni. "Táto, kristapána, už jsou tady taky, zámek hoří!"
    - 1. října, 21. natáčecí den: Dekoraci postavil architekt Vacek na zelené louce před zámkem. To abychom ji mohli snáze zapálit. Byla to kopie jednoho z pokojů zámku Hrádku u Nechanic. (...) Přijel Filip, nazkoušela se přesně celá akce, jelo se na tři kamery. Ale nějak jsme pozapomněli, že lepidlo, kterým byly lepeny tapety, stejně jako lak na dřevěném ostění, je hořlavina. Pokoj vzplanul jasným plamenem, a to takovým fofrem, že jsme jen tak tak utekli. První se zachránil Filip, pak ustupovali kameramani. Posledním z nich, lehce už ožehlý, byl samozřejmě Jarda Brabec. Taky mu už málem hořela kamera. Jen vyběhl, baflo to všechno jasným plamenem. Dekorace měla kazetový strop, takže nakumulované teplo udělalo své. Reflektory a kabely jsme už nezachránili. Naštěstí se nikomu nic nestalo a Brabčákovi narostou vousy nové.
    - 21. listopadu, Fuerteventura: To jsme si to vybrali! Přes ostrov se včera večer přehnala tropická bouře. (...) V recepci rozdávali svíčky, a když už se nedostávalo, řezali je napůl. Kanály už nestačily brát přívaly vod a vracely vše, co dosud ukrývaly. (...) Autorka knižní předlohy Hanka Körnerová měla pokoj zcela pod vodou. Šla do recepce a povídá: "Bitte, mein Zimmer ist ein Akvarium."
    - 2. prosince, poslední den: Záběr hotov, obraz hotov, film hotov. Konec, přátelé. Stál jsem na útesu a nemohl se nasytit pohledu na oceán. Od věků do věků. Nezkrotitelná síla. Taková krása všude kolem a já si zaboha nevzpomněl, že bych kdy v životě viděl španělskou filmovou pohádku. A skoro každá druhá česká pohádka přivádí své hrdiny na mořský břeh či doprostřed oceánů, kde se na vysoké hoře podivného ostrova tyčí zámek s uvězněnou krasavicí. Panečku, tady by se točily pohádky! (NIRO)
  • „Nejbližší partner mi cuknul s dvaceti miliony tři dny před natáčením. Předtím už ale bylo vyplaceno na kostýmech, na pronájmech a ubytování deset milionů korun. Měl jsem na výběr. Film spustit, nebo ho stopnout a mít dluh deset milionů,“ uvedl producent filmu Jiří Pomeje. (SONY_)
  • Jiří Pomeje filmu hodně věřil a své manželce tehdy sliboval: „Tenhle film nám změní život! Z tebe udělá světovou hvězdu a já na něm vydělám miliony.“ (Duoscop)
  • Emília Vášáryová sice ovládá češtinu, avšak se slovenským akcentem, který byl pro tento film nevhodný. Proto její postavu při postsynchronech nadabovala Dana Syslová. (funhouse)
  • Režisér filmu Zdeněk Troška uvedl, že snímek považuje za svou "nejlepší filmařinu". (Fenk)
  • Rvačka mezi Raoulem (Filip Blažek) a Filipem (Jiří Pomeje) se objevila v televizi v Troškově filmu Kameňák 2 (2004). (fiLLthe3DD)
  • Jiří Pomeje požádal autorku prvního knižního dílu Hanu Marii Körnerovou o vytvoření pokračování. Spisovatelka tak učinila, ovšem filmového pokračování se kniha „Andělská tvář 2“ zatím nedočkala. (fiLLthe3DD)
  • Producent filmu Jiří Pomeje (Filip de Mornay) byl za poškození Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie tím, že práva na něj, která měla fondu po nesplacení půjčky na jeho vznik připadnout, přenechal jiné firmě, odsouzen nejdříve na deset měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden rok, později na osmnáct měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky. Nově však nemusel zaplatit vzniklou škodu ve výši 617 000 Kč. (JoranProvenzano)
  • Režisér Zdeněk Troška si při točení na Kanárských ostrovech zlomil malíček, když spadl ve spánku z postele. (M.B)
  • Točilo se na Kanárských ostrovech, konkrétně na ostrově Fuerteventura, v Česku pak dále také na Ústecku, Olomoucku, Tachovsku a Znojemsku. Úvodní scény se točily v obci Chotěšov na Plzeňsku. (M.B)
  • První scény se točily 5. října 2001. (M.B)
  • Předlohou filmu byl román od Hany Marie Körnerové. (HappySmile)
  • Filmování probíhalo ve Vranově n. Dyjí, klášteře Chotětov, zámku Hrádek u Nechanic, zámku Jaroměřice n. Rokytnou. Mezi místa natáčení patří i zámek Velké Březno, zámek Jaroslavice a rozhledna Krásenský vrch. (M.B)
  • Jaroslav Brabec získal Českého lva za Kameru. (M.B)
  • Film stál 70 milionů Kč a v kinech totálně propadl. Jiří Pomeje, který si tu zahrál jednu z hlavních rolí a současně film i produkoval, se tím dostal na mizinu. (Siriuss)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama