Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení – co každý čekal od Tróje, co se Kubrick snažil protlačit skrz svého Spartaka a Gibson zamýšlel se Statečným srdcem, čemu se hodně přiblížil Gladiátor, to všechno nakonec dokázal smést ze stolu svou evropskou-americkou režií starý dobrý Oliver Stone. Má to váhu, zdělení, je tam vše, co tam má být. Bitva kolem první hodiny je až abnormálně exkluzivní (z kolika procent se o to zasloužil Vangelis, těžko říct). Vrcholem je pak Colin Farrell, novodobý Nicholson, který se s Alexandrem vypořádal takřka hamletovsky – v kuloárech velebený, nominací na Oscara opominutý. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ackoliv je Stone muj oblibenej reziser, tak do historickyho velkofilmu proste nemel hrabat. Alexander je zajimava postava, jenze v podani Stonea a hlavne Farrella je to naprosto priserny. Udelali z nej blondatou buznu, trosku mamincina mazanka a Farrell je fakt naprosto otresnej. Nema absolutne zadny charisma, vypada otresne a celou dobu neskutecne prehrava, ze se jeho hrdinskejm scenam, kdy se riti vpred s vyvalenejma ocima, musi clovek smat. Aspon, ze to vynahradi nadherna Jolie a Dawson. Co se tyce Kilmera, Leta a Hopkinse, tak prvni se tam absolutne nehodi, druhej je jen teplejsi a pochcanejsi kopie Ferrella a Hopkins je neskutecne na sracky. Dalsi problem jsou bitvy, za 3 hodiny tu je jedna vetsi a jedna mensi, aspon, ze jsou slusne natoceny a docela krvavy, horsi uz to je s prehlednosti. Ono celkove se precejen Stone nezapre, takze natoceny to je velmi slusne, pekna kamera, uzasny kulisy, vetsinou dobra hudba. Jenze proste deje neni ani na 90 minut a cumet na vecny kecani, pripadne na pul hodiny protahovanej konec je fakt ubijejici. Ne, ze bych se nudil celou dobu, obcas to slusne zaujme, ale historickej film se takle tocit neda. Slabsi 4*. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Trója odo mňa dostala 3,5*, ktoré som zdvihla na 4, tak Alexander si zaslúži silné 4*, alebo aj o kúsok viac. Nie je štvorka ako štvorka. Keď si tak spomeniem na tie chladne triezve až kritické recenzie Alexandra Veľkého, zisťujem, že budem patriť do tábora divákov, ktorí jednoznačne ukazujú "palec hore". Film bol zaujímavý, nenudila som sa ani pri jeho rekordnej dĺžke, výkon Colina Farrella na mňa zapôsobil, ostatní herci tiež dobrí, efekty pekné a historické reálie boli slušne dodržiavané (nemyslím teraz pitvanie učebníc dejepisu, ale to aby herci nemali na nohách botasky Nike) a Vangelisova hudba je nádherná. Nemyslím si, že vo filme je málo akcie, ale dôraz na medziľudské vzťahy a intrigy mi aj vyhovoval. Rozhodne mi ukázal viac zo života ľudí a vládcov (o čo asi Stoneovi šlo) než keby len behali z miesta na miesto a mlátili sa. Výsledok - pri triezvych očakávaniach maximálna spokojnosť. ...trochu mi vadil ten silený Angelinin prízvuk. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis .. Se značným, více než ročním odstupem od kino premiéry, tudíž mimo všechny vášnivé diskuze a polemiky na téma Alexander Veliký jsem si doma pustil DVD a prožil necelé tři hodiny .. nezáživného a neobjevného dějepisu. Oliver Stone vypráví sice místy dost působivě, ale stinná tj. nudná a protahovaná stránka filmu převyšuje těch pár kladných momentů. První problém je v tom, že se snaží zachytit celý život Alexandra. K tomu je využit vypravěč, který, kdyby dostal krapet víc prostoru, mohl působit sice tak nudně jako moje učitelka, ale také zkrátit stopáž alespoň o hodinu. Bylo by to ku prospěchu všech. Ten druhý je v tom, že největším lákadlem historických velkofilmů posledních let jsou bitvy. Zde jsou dvě a obě jsou zcela zmatené. K tomu ta první díky oblakům pouštního prachu zcela nepřehledná až neviditelná. Nemohu říct, že by se jednalo o skutečný propadák, nelze ovšem tvrdit ani opak. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Americky velkofilm o europsko-azijskom vladarovi, natoceny v cisto europskom duchu...sa vobec nedivim, ze amikom to velmi nesadlo...sak, keri amik by pozeral na psychologicky vyvoj vladcu najvacsieho imperia vtedajsieho sveta... inu, ja berem aj Troju ...vyborne herecky a najma rezisersky zvladnuty epos o Megas Alexandros...btw ked sa tak nad sebou zamyslim, niekedy ma zamrzi, ze pri svojich 23 rokoch, som ani zďaleka nedosiahol to, co Saša ;-) btw2 taky velkofilm, v ktorom by tak bez servitky "propagovali" homosexualitu, sa len tak nevidi...taka Mačka na horucej streche sa moze schovat...:) ()

Galerie (132)

Zajímavosti (40)

  • Zbrojíři museli celkem vyrobit 12 000 kusů zbroje – z toho například 1 000 oštěpů, 2 000 mečů, 2 000 štítů a mnoho tisíc šípů. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama