Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je dobrý režisér, ktorý natočil mnoho kvalitných snímkov. Skúsensti má aj so životopisnými dielami. Avšak jeho film o jednom z najväčších vojvodcov v dejinách ľudstva nepatrí zrovna medzi tie najlepšie. "Alexander Veľký" je historický veľkofilm s mnohomiliónovým rozpočtom, ohromnou výpravou, prvotriednými hercami, ale aj napriek tomu pôsobí dosť chladne. Bitvy sú síce gigantické, ale neprehľadné. A nedokázal som si vôbec nájsť vzťah k hlavným hrdinom. Taktiež prehnaná minutáž mi dala hodne zabrať. *** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu mi tento film ležel na poličce a nakonec jsem se musel přemluvit abych se na to podíval. Pravda je, že historický film je věru nevěrné téma ač na diváka zapůsobí ne každý je schopen shlédnout téměř tři hodiny politiky, zrazení a hlavně bitev, které jsou většinou lákadlem, jež donutí diváky ke shlédnutí a vlastně ony bitvy rozhodnou o filmu jak k němu bude divák zhlížet. Abych pravdu řekl, tak se mi film zdál ze začátku nijak zajímavý možná tím, že jsem od toho čekal víc i přes všechny negativní odezvy. Později se objevila první bitva, pěkně nasnímaná a během které hrála nádherná hudba od Vangelise, když rikám nádherná tak tím myslím naprosto excelentní, která mě donutila začít shánět soundtrack. Ke konci filmu nastala poslední bitva s peršany, kde se objevili dokonce i sloni a bylo vidět, že si režisér dal velmi záležet aby to vypadalo opravdu věrohodně a také kam vrazil většinu rozpočtu. Nelituji tří hodin strávených v křesle i když se mi zdá, že to mohlo být o trochu kratší. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Olivere, Olivere, proč mi to děláš? Okay, i když miluju historický filmy a i když miluju filmy Olivera Stonea, tahle kombinace mi dohromady jaksi nesedí. Hrozná nuda, bez jakýkoliv špetky ivence, kritiky, kontrastu, bez pokusu nadzvednout diváky ze sedaček a nabídnout jim politicky možná neobjektivní, zato ryze autorský film. Tohle hledám u Stonea. A tohle se mi tentotkrát, pokud nepočítáme homosexualitu za nějak kontroverzní, nedostalo. Taky bych chtěla být nadšená jako někteří lidé kolem, ale prostě nemůžu. Zdá se mi, že pan režisér od nového milénia ztrácí svůj pověstný styl a to mě moc mrzí. ()

zelvopyr odpad!

všechny recenze uživatele

Stone se nám na stará kolena rozpadá :-( Smutné je, že jediná scéna, která mne opravdu vzala za srdce, byla ze závěrečných titulků -- nádherný obraz karavany táhnoucí proti slunci... No a jinak nevím, asi to mělo být nějaké poselství o tom, co člověka žene dál a dál, o slávě a nesmrtelnosti a zodpovědnosti a ble ble ble, ale utkvěla mi v paměti jen šílená role Anthonyho Hopkinse coby komentujícího dědka říkajícího si o vraždu od kohokoli soudného + nepatřičně odbarvené blond vlasy Colina Farella (na druhou stranu, převáděl pěkný uštvaný pohled). Ach jo, takhle to zmrvit, mistře režisére.... :-( ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V mojich očiach má Alexander dva veľké klady. Je relatívne historicky presný a má jednu výborne zahranú postavu, ktorou je Olympia Angeliny Jolie, musíte však pominúť ten desný rušivý rruuusskyj prryyyyzvuk. Najväčším problémom Šaňa z Macedónska je to, že nevie čím chce byť, či sondou do Alexandrovho osobného života, suchým dejepisným veľkofilmom, alebo starovekou rezanicou. Pokiaľ by Stone natočil tento príbeh s dôrazom na niektorú z týchto zložiek, asi by hodnotením vyznel lepšie. Takto sa striedajú pasáže bitka, zaľúbené pohľady Hefaistiona (Jared Leto vyzerá pri správnom osvetlení, maske a uhle kamery ako zarastená a zjazvená Avril Lavigne), hádky s matkou a Ptolemaiove preslovy. Akčné sekvencie sú fajn (tomuto filmu vďačím za to, že mi umožnil vidieť využitie kosy na kolesách bojových vozov - to som chcel vedieť už od vtedy ako som prečítal Waltariho Sinuheta), skutočne to museli byť neprehľadné bitky ale načo kua tie červené filtre ? Výprava je úžasná, hlavne s Babylonom sa vyhrali (i keď po tom čo tam spravili Amíci to už tak nikdy vyzerať nebude :-) ) Alexander je o niečo málo lepší než Trója a určite najhorší film Olivera Stonea. P.S. Všetci čo ste kritizovali Hera za komunistický podtext - mám dojem, že Alexandrove preslovy o "oslobodzovaní barbarov, lepšom svete a otroctve" silne pripomínajú prejavy G.W. "Chimpie" Busha. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (40)

  • Colin Farrell (Alexander) pri natáčaní riskoval. A s riskovaním neprestal ani tam, kde by za seba iní nechali hrať skúsených kaskadérov. Natáčanie síce prežil bez zranenia... ale na rozlúčkovom večierku spadol zo schodov a poranil si členok. (genetique)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama