Reklama

Reklama

Svět zítřka

  • USA Sky Captain and the World of Tomorrow (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Gotham City, 30. léta 20. století. Životem kypící metropoli nečekaně napadne armáda obřích robotů. Ve městě vypukne panika. Kdo stojí za vražedným útokem? A proč v poslední době záhadně zmizelo hned několik světově proslulých vědců? Prvotřídní stíhací pilot Sky Captain (Jude Law), ambiciózní reportérka deníku Chronicle, Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) a krásná mariňačka Franky Cook (Angelina Jolie) spojí své síly, aby zjistili, kdo má zdrcující útoky na svědomí. Zdá se, že za vším stojí tajemný doktor Totenkopf. Útok jeho robotických monster je jen první bitvou války o nadvládu nad světem. Sky Captain a jeho odvážné společnice podniknou dobrodružnou výpravu řadou exotických míst až do Nepálu, kde má Totenkopf svou tajnou základnu. Dokáží šíleného vědce a jeho roboty zastavit? Film, jehož vědeckofantastická zápletka je originálně situována do vizuálně atraktivního retra 30. let, nabídne divákům dosud nevídanou podívanou. Díky průkopnické trikové technice a originalitě filmařského pojetí je snímek již od prvních zkušebních projekcí považován za přelomový v rámci žánru, podobně jako kdysi původní Hvězdné války George Lucase. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (592)

POMO 

všechny recenze uživatele

Áno, film ma chabúčku story. Lenže vyčítať mu to by bolo ako postrádať v Schindlerovom zozname disnosaurov. Pretože Sky Captain je číre fanúšikovské potešenie, ktorého hlavnou devízou je to, čo majú Star Wars a čo chýba 90% súčasnej hollywoodskej produkcie. Sky Captain je krásna pocta starým filmom, nechýba v ňom príjemný humor, skvelá hrdinská hudba a sympatickí hrdinovia (Jude Law a Angelina Jolie sú na zožranie, iba Gwyneth Paltrow mi pripadala akosi neistá v tom, čo má hrať). Výprava nepotrebuje komentár, tibetské „rekreačné“ údolie mi pripomínalo Rivendell z Pána prsteňov. Miestami som bol až dojatý. K dokonalosti chýba už len špeciálne upravené čierno biele prevedenie. P.S. Film naznačuje éru, v ktorej fyzických hercov nahradia vo filmoch herci digitálni. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film, ktorý po celý čas pripomína nejakú lacnú zadnú projekciu. Natočený možno inak, možno lacno, možno ako pocta, ale mňa to veľmi nenadchlo. Postava pilota a jeho dobrodružné kúsky vo vzduchu a prelety cez mesto udržiavali moju pozornosť v strehu, ale forma mi fakt nesadla. Obojživelné lietadlá boli zaujímavé, rovnako ako drsňáčka A. Jolie, ale napriek tomu u mňa film ani na chvíľu neprekročil hranicu priemeru. 60%. ()

Reklama

LihO 

všechny recenze uživatele

Neskutočne stupídny scenár a veľmi úbohé grafické spracovanie. Nerozumiem prečo všade dávali ten blbý blur effekt, zničili všetky zábery, ktoré by bez dodatočných úprav boli na tom ďaleko lepšie... ešte tá hudba bola ako tak fajn, no k tomu filmu sa vôbec nehodila. A porovnávať tento film s Indiana Jones-om je urážka Indiana Jones-a. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

V prvních deseti minutách film vyloží na stůl všechny své největší trumfy. Vpadne do dveří s akční sekvencí, poskládanou na způsob comicsů ze samých kratičkých záběrů. Každý z nich obsahuje informaci; nic není navíc, nic nechybí. Okouzlí šerosvitnou vizuální stránkou, chytne za srdce psychologií desetiletých dětí, všudypřítomným nadhledem "víme, jak je to naivní a přesně tak to máme rádi" a hmatatelnou láskou k přímočaře černobílým příběhům. Vypadá to parádně. Trochu noir, trochu steampunk (edit - prý jde o dieselpunk), trochu comics. Impozantní začátek nastaví laťku tak vysoko, že se později ukáže být dvojsečnou zbraní. Ano, film je převelice hravý, připomíná tak odlišné kousky jako je třeba Metropolis, Tajemství hradu v Karpatech a Casablanca, neuráží diváckou inteligenci slovním předžvykováním zjevných informací jako mnohé z těch, které si klade za vzor. Ale přibližně kolem doby, kdy se ve Světě zítřka na pár vteřin objeví exhumovaný sir Laurence Olivier, už jsem měl pocit, že film nerecykluje jen všechny své filmové inspirace, ale i sám sebe před půl hodinou. Všechnu tu akci, laškovné dialogy a nepřímé odkazy dávkuje napříč dějem bez nějaké výrazné gradace a vzhledem k prostinkému příběhu by možná mohl být o dvacet až třicet minut kratší, aby nepřestal být strhující. I tak je to ale velmi dobrý film a všichni se na něj podívejte. :) 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Spousta pomrkávání, rozverné dialogy a jedna velká hračka, se kterou si neumím hrát. Jude Law je pro mě navždy charakterní herec, který nemá s vysmátým akčním hrdinou nic společného a chladná Angelina je tentokrát vyloženým utrpením. Jediným zásadním kladem je to, že se na plátně pořád něco hýbe, rozbíjí či létá, ale na to, kolik se o filmu při vzniku namluvilo a jak se tvůrci chvástali řečmi o historickém milníku, se po něm velmi brzy zaslouženě slehla zem. ()

Galerie (181)

Zajímavosti (23)

  • Sky Captain (Jude Law) létá na slavné stíhačce Curtiss P-40 Warhawk. Tyto letouny proslavila především skupina amerických dobrovolníků známá jako "Létající tygři" a 112. squadrona RAF. Letouny těchto jednotek měly na přídi namalovanou žraločí tlamu, díky které je tento letoun dodnes populární. (Foxhound#1)
  • Gwyneth Paltrow podepsala smlouvu bez pročtení scénáře, přesvědčila ji jen 6-minutová pracovní ukázka režisérových záměrů. (imro)
  • Retro sci-fi se podařilo debutantovi Kerrymu Conranovi natočit za 40 mil. dolarů (některé zdroje uvádějí sumu 70 mil.) a za první víkend (17. - 19. 9. 2004) v amerických kinech si Sky Captain vylétal 15,5 milionů. Do konce roku stihl vydělat necelých 38 mil. dolarů. (imro)

Související novinky

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Reklama

Reklama