Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je horké léto, dva roky po skončení druhé světové války. Mlčenlivý hospodář Ondřej Baran (J. Kukura) žije na osamělém statku v Beskydech se ženou Terezkou (M. Vančurová) a dvěma dětmi. Jen občas dojíždí do městečka v dolině za nákupy. Má mírumilovnou povahu a konfliktům s místními lidmi se zásadně vyhýbá. Jednoho dne se na jeho statku objeví skupina pěti banderovců. Ukrajinští nacionalisté, kteří mají na svědomí mnoho mrtvých civilistů, se po válce pokoušejí dostat do Rakouska. Jeden z nich je zraněný a než se uzdraví, musí se o ně Ondřej se ženou postarat. Kromě nich zadržují zabijáci na statku i lékaře (G. Valach), kterého musel Ondřej přivézt. Pokud by se muž pokusil přivolat pomoc, zaplatily by to životem jeho děti i s Terezkou. Zatímco policisté v městečku nemají o dění na statku tušení, Ondřej pochopí, že banderovci v zájmu vlastní bezpečnosti nakonec stejně všechny na statku pozabíjejí. A že se bude muset postavit sám proti přesile pěti vycvičených vrahů... Působivé drama scenáristy Jiřího Křižana a režiséra Františka Vláčila vzniklo v roce 1977. Kromě řady jiných ocenění získalo i Velkou cenu Křišťálový glóbus na XXI. MFF v Karlových Varech (ex aequo se sovětským filmem Bílý Bim, černé ucho). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (185)

Decker 

všechny recenze uživatele

Nadherne natoceny film z povalecne doby, kdy skupina banderovcu obsadi statek jednoho horskeho farmare z celou jeho rodinou. Ten se jim musi ve vsem podvolit a udelat co reknou, nebot mu vyhrozuji ze zabiji jeho rodinu. Je uzasne sledovat dej a vyvoj jednotlivych postav. Opravdu skvost mezi ceskoslovenskymi filmy. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky výborně vystavěný kousek. Plíživé tempo vyprávění je podkresleno "nervní" hudbou Zdeňka Lišky, která filmu ještě více přidává na síle. Vláčil se obešel bez zbytečně popisných dialogů a většinu děje vypráví obrazem, což sice byla dobrá volba, ale na druhou stranu se tím trochu zploštily motivace některých postav (hlavně banderovců). 8/10 ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Téměř plný počet, nevyšlo to jen kvůli třem negativním aspektům – ne vždy mi seděly hudební tóny jinak vynikajícího Zdeňka Lišky, závěrečná konfrontace s banderovci byla zbytečně uspěchaná a ve filmu je jedna výrazná nelogičnost, totiž doktora zavolal kamsi Baran, ale proč se v následujících dnech nepřišli zeptat jeho, kam se doktor poděl? Tím spíš, když na to sám upozornil... Jinak ovšem vynikající záležitost, fantastické herecké výkony v čele s Jurajem Kukurou, dusná letní atmosféra, strach z toho co bude, před kterým není úniku, a zároveň klid, který z otce vyzařuje, zatímco připravuje syna na převzetí hospodářství. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Svoje pôvodné hodnotenie spred rokov musím jednoznačne prehodnotiť. Pomalé Vláčilovské tempo sa do tejto veľmi dusivej atmosféry hodí, a pritom horúco je až úplne na konci. Kukura nesklamal a banderovci nemusia vysloviť ani jediné zrozumiteľné slovo, aby sme o ich zmýšľaní vedeli všetko. Liškova hudba poriadne brnká na nervy aj vo chvíľach kľudu, napríklad pri strihaní oviec. Bartoška je tu za poriadneho hnusáka, asi najhorší charakter celej jeho kariéry, úplne nezabudnuteľný. –––– Proč je nevyženeš? Necháváš je tady a ještě jim posluhuješ. Protože sa bojíš! Dobře vím, že sa bojíš! Aj včera v hospodě si sa bál. Nechal sis všecko líbit! –––– Trochu jsme to tady vydezinfikovali. –––– Víte, co je na tem nejhorší? Že jim na ničem nezáleží. O všecko přišli a myslím, že už na nic nečekají. –––– Nemohl udělat nic jiného, než nakonec udělal. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

František Vláčil mě i svým třetím filmem, který jsem od něj viděl, dokázal zaujmout, přestože musím říct, že to nebyla úplmě zábava přesně dle mých představ. Ale o tom to není, film je výborně natočený, syrový, spějící ke svému finále sice pomalu, ale o to člověka víc napne. Když k tomu přičtu skvělé herecké výkony a úchvatnou hudbu Zdeňka Lišky, musím dát ty 4 hvězdičky, ať chci nebo ne. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení probíhalo ve Velkých Karlovicích, Štramberku a ve Velkém Meziříčí. (Xell)
  • Jiří Bartoška si musel kvůli roli odbarvit vlasy. Barva mu ale poté slezla a nakonec hrál v bělovlasé paruce. (jenik71)
  • Scéna, kde si Jiří Bartoška jako Banderovec bere nůž od Ondráše (Juraj Kukura) a bodá si nožem postupně mezi prsty, je podobná scéně ve filmu Vetřelci (1986). Ve filmu Vetřelci předvedl podobnou dovednost ve slavné scéně android Bishop. (Horryx)

Související novinky

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

23.01.2008

Strašnické divadlo se již od svého počátku snaží návštěvníkům nabídnout i jinou než divadelní produkci. Každý měsíc má své místo v programu promítání filmu a koncert. Až do konce této sezony povládne… (více)

Reklama

Reklama