Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

mortak 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že ideologie socialismu a kapitalismu jela po stejných kolejích. Zatímco v Americe krásné mimozemšťanky objevovaly dokonalost kapitalistické společnosti, v socialismu netouží mladé vodnice po ničem jiném, než se začlenit do dělnického ráje. Nutno uznat, že Vorliček dokázal v rámci žánru zůstat vkusný i vtipný, což se Američanům nikdy moc nedařilo, ale spíš bych si dal komedii o tom, jak se socialistický bytový referent stal raději vodníkem, než aby si vychutnával dary normalizace. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mráčka som už videl viackrát, ale pre pokoj v duši som si ho pred konečným hodnotením a komentárom pustil ešte raz. Žiadne prekvapenie. Napriek silnému hereckému obsadeniu a vtipnému námetu mám z filmu rovnaký pocit, aký som opísal u Homolku a Tobolku, teda víťazstvo cenzorov a normalizátorov nad tvorcami. Vtipu pomenej, ideológia nielen v celkovom vyznení, ale aj vo viacerých scénach. Zasmial som sa po toľkých zhliadnutiach vlastne iba raz, keď pri prišívaní odkosenej nohy sa sestra obávala infekcie a doktor ju ubezpečil, že keď si po operácii poriadne umyjú ruky, tak im nič nehrozí. Priemerný film s vynikajúcim ohlasom. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co si neutopím, to nemám." Jsem řádně vychovaný, takže do vody vcházím zásadně oblečený, nevypouštím bubliny a z vody vycházím vždy suchý. Taky pěstuju lekníny v posteli, dušičky mám pečlivě evidované a představa, že by mě někdo chtěl vystěhovat z vlhka mne přivádí k nepříčetnosti. Takže, Mráčku, pojď si pro jednu do čenichu, ať se s tebou můžu pobavit. Vlastně ne, nechoď. S JUDr. Mráčkem se totiž člověk ani vodník zase tak moc nezasměje, ale Jana je mi moc sympatická a ta vodnická pakáž taky umí být řádně zábavná. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vodník je jedna z nejznámějších mysterióznych postav v českých povestiach a rozprávkach. Tiež sa zvykne označovať ako hastrman, vasrman, vodnár a podobne. Toto podivné stvorenie je známe najmä vo východnej Európe a v Nemecku. V iných kútoch sveta prakticky o ňom nepočuli. No a práve originálnou vodníckou témou je snímok "Jak utopit Dr. Mráčka" výnimočný. Nespomínam si, že by som videl ešte iný celovečerný film o vodníkoch. Navyše je to výborná komédia, pri ktorej sa vždy skvele zabávam. **** ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Bývaly doby, kdy jsem nebyl nadšený z rejpalů, kteří kritizovali jalovost a krotkost normalizačních komedií. Měl jsem je jako kluk rád. --- S odstupem času, a zejména když dnes už mohu srovnávat s komediemi, které titíž lidé dělali o pár let dříve, se můj názor hodně změnil. Dávám rejpalům za pravdu. Úroveň humoru opravdu hodně upadla. Pořád to ještě dělali lidé, kteří uměli své řemeslo, ale ten strach pustit se do něčeho opravdu vtipného a originálního, ten je, bohužel, cítit v každém slově a každém záběru. --- Nemůžu to hodnotit výš než jako fakticky prorežimní lidovou veselohru natočenou ve smutných časech smutnými lidmi. Jen si to srovnejte třeba s Koncem agenta W4C! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Pred domov Vodičkových potrebovali podľa scenára trávnik, ktorý mal kosiť Zdeněk Řehoř (Alois), ale ulica bola v skutočnosti celá vydláždená. Rekvizitári preto museli nakopať hrubú vrstvu zeminy aj z trávou a rozložiť po ulici, ktorú následne niekoľko dní zalievali, aby nezvädla a vyzerala prirodzene. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama