Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 4

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (270)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tetralogie Toy Story mě uchvátila svým vyspělým, ale zároveň dětsky přístupným stylem vyprávění, v němž se hezky mísila zábava, akce a lehké melodrama. Rakeťák sice bazíruje na zmíněné sérii, ale již v úvodních titulkách se od ní prozíravě distancuje. Při sledování mi nejednou v různých sekvencích vytanulo na mysli několik filmů (nejvíce Interstellar, Star Wars a Marťan), z nichž si Rakeťák (ne)úmyslně vypůjčil některé dějové motivy. Kočkobot byl úžasný, stejně tak i scény s cestováním v hyperprostoru (postava Alishy dojala a zároveň nenásilně vnesla do filmu LGBT tematiku). Buzz byl obdobně "mimo" jako v Toy Story a vedlejší postavy byly zpočátku fajné, ale po chvíli ta jejich nešikovnost a ráznost omrzela. Linie se Zorgem ve mně zanechala smíšené pocity. Ve výsledku lepší tři hvězdičky! P. S. Docela mě překvapilo hodnocení na Imdb (46% k 17.6.2022). ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Animovaná spatlanina nejvlivnějších sci-fi trháků posledních čtyř dekád v jeden zoufale neoriginální celek, kde nic není původní a všechno je vytrženo z kontextu svých předobrazů – celý scény, dílčí detaily, příběhy, prostě všechno. Na tohle snad nemůžou skočit už ani děti, natož dospělej člověk. Fungovat by to částečně mohlo snad jenom za předpokladu, že by soundtrack nesložil Michael Giacchino - mistr plagiátorství, kterej ale zrovna tady fidlá bez jakýkoliv snahy okopírovat byť jednu napínavou či emocionální notu. ()

Reklama

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Budu upřímný a řeknu, že když se film ohlásil nebyl jsem nadšený. Nemám v oblibě tyhle spin-off záležitosti a bál jsem se, aby nešlo pouze o dojení slavné značky a nostalgických vzpomínek diváků, kteří s ní vyrůstali. Ovšem když byl vypuštěn první trailer, a já slyšel Starmana od Davida Bowieho a viděl tu detailní a překrásnou animaci, zamiloval jsem se. A právě ta audiovizuální stránka byla tou nejsilnější částí filmu, a přestože to není u Pixaru zvykem, tak převyšovaly technické aspekty samotný příběh. Ten totiž není nijak složitý a pro většinu lidí ani ta tradiční skrytá filozofická myšlenka nebude tak silná. Na mě však upřímně velmi fungovala, jelikož jsem se v ní sám dokázal najít. Buzz není postava, u které bych si na první pohled představil sebe, ale v tomhle filmu jsem se s ním dokázal natolik ztotožnit, že jsem tomu až nevěřil. Ostatní postavy jsou sice slabšími archetypy, ale taky neurazí a doplňují dobře hlavního hrdinu. I vývoj Rakeťáka je díky nim organický a dobře se sleduje. I když jsem se bál postavy robo-kocoura Soxe, musím říct, že mě dost překvapilo, jak dokázal být užitečný a zábavný najednou. Tenhle snímek není nejlepším filmem od Pixaru, ale určitě se řadí mezi mé oblíbené. A i když vám příběh nesedne, užijte si alespoň kvalitní animaci, která bere dech. 7,5/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je strašně super, že se Pixar pustil do poměrně vážně pojatého sci-fi dobrodružství. Vypadá to skvěle, zní to skvělé a odkazuje to sem tam i na klasiky žánru. Slabinou ale je, jako snad u všech pixarovek poslední doby, samotný příběh. První polovina, kde se děcka nenásilnou formou učí o tom, že čas je relativní, je super. Pak to ale úplně ztratí dech, zápletka zahodí veškeré ambice a vyšumí do ztracena, což je strašná škoda. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Absolutní sci-fi doják, který může směle konkurovat svým hraným kolegům. Něco tak dojemného jsem už dlouho neviděl. Vesmírný příběh Buzze Rakeťáka je velmi odvážný nejen v dokonalé animaci, ale i ve scénáři. Rakeťák tak není jen další animák na zaplácnutí deštivého odpoledne, ale skutečné mistrovské dílo, které překvapuje po celou dobu promítání. Díky Bohu za to. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (10)

  • Při uvedení filmu v kině IMAX se Rakeťák stal prvním animovaným filmem v historii, kterému byl upraven poměr stran z 2,39:1 na 1,43:1 ve vybraných sekvencích filmu. (LUKICKK)
  • Jedná se o první animovaný film společnosti Pixar, který má premiéru v kinech po dvou letech od pandemie covid-19. (petr.koca)
  • Kvůli scéně, kde se políbí pár stejného pohlaví, byl film zakázan ve 14 arabských zemích a v Singapuru dostal rating 16 (pro osoby starší 16 let). (petr.koca)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama