Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 4

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (270)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je strašně super, že se Pixar pustil do poměrně vážně pojatého sci-fi dobrodružství. Vypadá to skvěle, zní to skvělé a odkazuje to sem tam i na klasiky žánru. Slabinou ale je, jako snad u všech pixarovek poslední doby, samotný příběh. První polovina, kde se děcka nenásilnou formou učí o tom, že čas je relativní, je super. Pak to ale úplně ztratí dech, zápletka zahodí veškeré ambice a vyšumí do ztracena, což je strašná škoda. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Netypický Pixar, který už ovšem pravděpodobně nikdy neuvidíme, jelikož evidentně lidi nezajímal dle návštěvnosti v kině ani dle sledovanosti na Disney+. Příběh hraček jsem měl vždycky rád, ovšem postavu Rakeťáka nijak zvlášť a je úplně jedno, jestli jí dabuje Tim Allen nebo tentokrát Chris Evans, rozdíl v tom extra nevidím a můj oblíbený herec tu nepředvedl žádný extra výkon. Příběhově mě nový animák prokleté lampičky taky ničím nepřekvapil, ovšem co se týče vizuálu a nově přidaného Imax formátu to pro mě byla poměrně epická podívaná. Ne sice po celou dobu a po polovině tomu docela citelně spadne řetěz, přičemž to vyvrcholilo do poměrně předvídatelného finále. Od Pixaru jsme možná zvyklí čekat něco více, možná už to jen zkrátka není pro mě a mám až moc nakoukáno, leč mě to nepohltilo. Pořád je to ale vrchol animace a dost mě mrzí, že zrovna tento kousek docela výrazně propadl, a to nejen na vysoké poměry Disneyho. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Parádní sci-fi dobrodružství. Nedá problém uvěřit, že si ho Andy oblíbil a pak prostě musel mít Buzze - hračku doma. Rakeťákovi bych mohl vytknout snad jen to, že spásný nápad, který postavy dostanou ve finále, tluče do očí už někdy od poloviny filmu, ale proč bych mu to vlastně vytýkal? Vždyť jsem se hodinu čtyřicet neustále usmíval jako v kině už dlouho ne. Klukovsky nadšený jsem se nechal unést testovacím letem, který jako kdyby vypadl z nového Top Gunu, a vzápětí dojmout montáží, která se vyrovná úvodu Vzhůru do oblak. Byl jsem zvědavý, kam příběh míří (samozřejmě kromě toho, že do nekonečna a ještě dál) a kolikrát mě ještě rozesměje geniální Sox, líbilo se mi, že to není hloupé a že je to pořád zábava, která nějaké ty nutné morální hodnoty sděluje naprosto nenásilně a bezbolestně. Super. A ta výprava! Sci-fi jako řemen od pomrkávání na Star Trek, Vetřelce nebo 2001 přes poctivý design lodí a základen po bombastickou Giacchinovu hudbu, která se bez problému zažere do ucha a kterou pak nebudete chtít pustit ven. Díky! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Za mne moc příjemné překvapení. Lightyear je parádní animovaná Sci-Fi jízda napříč časem i prostorem s fakt úžasnou technickou stránkou  ( CGI je až revoluční), zábavnými postavami ( Rakeťák i kočička Sox hodně válí), skvělá akce ( Roboti- Warhammer style- to jsem čuměl), alien brouci, působivá mimozemská krajina, dostatek humoru i jeden nečekaný zvrat. Přišlo mi to nejen zábavné, ale i dost refrešující v žánru animovaných filmů.  Měl jsem pocit, že sleduji nový Sci-Fi blockbuster s poutavým příběhem i cool akcí, než pohádku pro děti. Nejsem od plného počtu daleko. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bolo to veľmi desivé. Úprimne ľutujem, že som tu s tebou.“ Čakal som to oveľa, oveľa horšie. Vlastne ma to bavilo viac, ako väčšina pixaroviek z posledných rokov, ktoré boli ambiciózne, ale ambície nedokázali naplniť. Rakeťák sa aspoň na nič nehrá a možno aj práve v tom sa ukrýva jeho čaro. Pôsobí dojmom, že pôvodne bol o niečom úplne inom, trval dve a pol hodiny a bola to sci-fi dráma, ale testovacie projekcie dopadli katastrofálne a tak sa trištvrte materiálu vyhodila, narýchlo sa natočil nový (scenár tak vyzerá) a stala sa z toho situačná sci-fi akčná komédia s úžasným kocúrom, ktorý je nepochybne najväčšou hviezdou filmu. Scenár je fakt priemerný (v lepšom prípade) a celý čas sa nesie v duchu hrdina má plán, niečo sa pokazí a aby mohol pokračovať v pláne, musí najskôr odstrániť nový problém. Bolo by to únavne monotónne, ale vďaka svižnému deju, zdravej minutáži a práve tomu, že sa to na nič nehrá, to utečie rýchlejšie, ako sa nazdáte. Len mám tak nejak pocit, že Pixar chcel viac. A kedysi pradávno mu o viac rozhodne aj išlo. Ale raz darmo, každého z nás napokon dostihne realita. Skôr, či neskôr. Ale dostihne. Inak, jedna časť dokonca pripomína vrchol Pixaru (= úvod Hore). Nie je to síce až také dokonalé, ale i tak sa jedná o príjemné prekvapenie. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Při uvedení filmu v kině IMAX se Rakeťák stal prvním animovaným filmem v historii, kterému byl upraven poměr stran z 2,39:1 na 1,43:1 ve vybraných sekvencích filmu. (LUKICKK)
  • V žádném filmu od Pixaru nemůže chybět odkaz na Pizza Planet pick-up. Auto je možné spatřit během Buzzova úprku na raketovou základnu. (vojacekr)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama