Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

zette 

všechny recenze uživatele

S kriminalnimi komediemi mam vseobecne problem, pokud neni hranice mezi vtipem a vaznosti jasne definovana. Zde se divak tezko orientuje, zapletky mi prisly mdle a ja mel s kazdym dilem problem dodivat se do konce. Coz je minimalne k hereckemu obsazeni skoda. Serial, na ktery uz nikdy nebudu mit chut se opet podivat. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nějak nemůžu s Hřebejkem najít společnou řeč,nicméně i tak jsem dal Božím mlýnům šanci a první díl mě bavil.Nebyla to sice žádná pecka,kterou bych vyhledával opakovaně,ale pokud by si seriál udržel tuhle formu,neměl bych nic proti.Bohužel ale neudržel a ve zbývajících pěti dílech jsem byl svědkem něčeho o čem nevím co si myslet.Měla to snad být parodie?Nebo nějaká místy dobře skrytá metasatira?Nebo to celé snad bylo myšleno vážně?Z indícií a z toho jak vážně se postavy berou bych tipoval třetí možnost a to je prostě špatně.Chápu,že žijeme v době,která v mnoha ohledech předčí divoké devadesátky,premiér na férovku krade,všichni to vidí a nikdo s tím nic neudělá atd atd.ale pokud Janek Kroupa zblbnul natolik ,že mu přijde v pořádku,že hlavní vyšetřovatel (který už ani navíc není u policie) může sám porušovat zákon,aby "boží mlýny" někoho semlely,je to hodně divná zpráva pro diváka.Postupem času navíc jde kvalita dolů natolik,že poslední dvě epizody vypadají,jak kdyby scénář psalo pětileté dítě a fakt sem si nebyl jistý,jestli autoři jen nezkouší co divák vydrží.A to je řeč pouze o samotném "případu".Vedle toho tu jsou totiž ještě pomyslné třešničky na dortu typu - skoro plnoletá skoro Vitenamka si bere Lábuse pro občanství,přičemž je a)úředně mrtvá a za její vraždu byl někdo (nejspíš) odsouzen b) cca pět minut před svatbou je zmíněné,že je narozená v Rumburku a tudíž má občanství od narození.Jsou to detaily,ale je jich hodně a ve výsledku jsou to další a další hřebíčky do už tak špatně udělané rakve...20% ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Myšička je jako zásadový policajt Fajt super, Křenková hraje jako obvykle velmi věrohodně a esteticky sama sebe a Navrátil nehraje nic, byvše při tom sympatický. Problém s Božími mlýny nemám ani tak proto, že často nudí a pasti na zákonem nepotrestané pachatele jsou naivní. Bůhví proč mě iritovalo sledovat veřejnoprávní produkci z pera investigativního novináře, sugerující v zemi s nevalnou vymahatelností práva, že to nějakým zázrakem dobře dopadne. Nemístný optimismus, eskapismus, propaganda nebo prostě drzost? ()

angel74 

všechny recenze uživatele

První epizoda byla o poznání lepší než zbytek seriálu. Měla spád a vtip, což se o následujících dílech říct nedá. Asi nejlépe se své role zhostil pes Kaštan, za ním se v těsném závěsu držel Martin Myšička, ostatní bych raději nezmiňovala. Tvůrci tomu nasadili korunu, když nejlepšího herce Kaštana v poslední epizodě ani nenechali hrát. Přiznejme si na rovinu, že scénář dost pokulhával. Vyloženě mě potěšila alespoň ústřední píseň Mlýny, která se opravdu povedla. (45%) ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedený a hlavně osvěžující seriál. Nečekaně mně Hřebejk potěšil, i když technicky to bylo zase tak, jak to v jeho seriálech bývá - hercům občas není rozumět a hudba je moc nahlas. Ale obsazení se povedlo, Myšička a Nebřenský skvělí. Pět příběhů zajímavých, Boží mlýny slušně naznačeny. Já jsem spokojen. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Natáčelo se na zámku Štiřín. (rakovnik)
  • V epizodě je kpt. Dobešem (Robert Nebřenský) použit automobil Škoda Fabia modré barvy registrační značky 3A4 4517. Stejný automobil se stejnou RZ používali kriminalisté v seriálu Případy 1. oddělení (od r. 2014). (azcr)
  • Premiéru druhé epizody sledovalo 1,57 milionu diváků starších 15 let, což byl nejlepší výsledek večera a rovněž celého dne. (rublik05)

Reklama

Reklama