Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 125 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Helena Bonham Carter, Bonnie Wright, Maggie Smith, Evanna Lynch, Robbie Coltrane, Alan Rickman (více)
(další profese)

Potterovská fantasy sága se uzavírá, tímto dílem nelítostný zápas dobra se zlem vrcholí. Trojice věrných kamarádů - Harry, Hermiona a Ron - plní úkol, který po zásahu smrtící kletbou nemohl splnit moudrý Albus Brumbál. Na trojlístek hrdinů číhají nebezpečné nástrahy na každém kroku, ale ani v nucených úkrytech neztrácejí podporu oddaných přátel. Vypátrání a zničení viteálů je jedinou zárukou jejich vítězství. Harryho čeká rozhodující bitva s lordem Voldemortem, která rozhodne o osudu čarodějnického světa a školy v Bradavicích. (TV Nova)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (2 341)

novoten 

všechny recenze uživatele

Oh My Granger! To, co dělá z knižních Relikvií magické finále, umocňuje filmová adaptace na nejvyšší únosnou míru, z Nevilla dělá zaslouženého frajera, z Princova příběhu nejlepší scénu ságy a z Davida Yatese jednoho z nejlepších režisérů, co znám. Ve chvíli, kdy se tenhle kouzelnický svět uzavírá všem divákům, zůstává jen těžko ovladatelná chuť vidět a číst to všechno znovu. Zkrátka v těžké euforii po skončení snímku jasně stoprocentní podívaná a asi i nejlepší filmový díl celé bradavické série. Některé zážitky jsou nesmrtelné už v době, kdy se odehrávají. Děkuju, že jsem mohl být při tom. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání. Za kladné stránky snímku si zaslouží pochvalu hlavně pěkné zpracování, práce s kamerou, efekty. Místy mi to dost připomínalo Pána Prstenů, což rozhodně není mínus. Peníze vložené do tohoto závěrečného snímku jsou rozhodně vidět. Mínusem tohoto filmu je pod všemi těmi penězi přílišná odcizelost. Musím se přiznat, přestože jsem pravidelný divák kouzelníkovy série tak, že bych byl ke konci našponováný a měl strach o hlavní postavy, to rozhodně ne. Vrcholem toho všeho byl závěrečný proslov jedné z vedlejších postav, kdy se Voldemort zmočnuje Bradavic a kouzelníci přecházejí na jeho stranu. Tohle mě rozhodně k slzám nedojme. Poslední Harry Potter tedy ve finále působí jako kvalitní filmové zpracování ale pro mě bez duše a bez jakéhokoliv důvodu podívat se to podruhé. 70% ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Oproti katastrofální části jedna znatelný progres. Harry, Ron a Hermiona už nepřipomínají twilightovskou trojku a na emopůtky zvysoka kašlou: míří nekompromisně k finálnímu aktu. Ten Yates servíruje v opulentním blockbusterovém hávů a nakonec přidává... i ty emoce. I když jsem se teda těšil, že budu brečet, což se nakonec nestalo. 80% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Rozčarování, zklamání a dost možná i mírná nasranost nad posledním Potterem, který, namísto aby nabídl dech beroucí finále, stává se z něj pouze dvě a čtvrt hodiny dlouhý epilog k předchozím sedmi dílům. Yates opět drží laťku atmosféry setsakramentsky vysoko a dovádí k dokonalosti své vlastní vizuální trademarky, které vnesly do Potterovské série svěží vzduch a v jednotlivých momentech (od několikavteřinových okamžiků po několikaminutové scény) je nezřídkakdy fenomenální. NAPROSTO FATÁLNĚ ALE SELHÁVÁ v propojení děje. Přestože odhadem 80% filmu tvoří v podstatě jeden ucelený proces, Yates film kouskuje na krátké fragmenty, jejichž propojení je přinejmenším diskutabilní, povětšinou ale spíše zcela nahodilé. Jednotlivé epizodky se stanou a jde se dál. Hřebíčkem do rakve je pak takřka absolutní absence emocí (Alan Rickman je jediná jistota), paradoxem je, že největší lítost ve mě vzbudil Voldemort, jehož mi bylo vlastně hrozně líto, jak mu všichni ubližují. A to je špatně. Zatraceně špatně. Na druhou stranu Daniel Radcliffe v poslední scéně "o 19 let později" definitivně dokazuje, že umí hrát! Prozatím tedy rozpačitých 7/10 s tím, že se to možná trochu zvedne, až si dám někdy v klidu první i druhé Relikvie hezky za sebou... Viděno v originálním znění, ve 2D.. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Generická fantasy omalovánka, která i ve dvojce těží z temných podtónů The Dark Knight a LOTR Návrat Krále. Inspirace těmito veledíly je místy přímo do očí bijící a chvílemi to vypadá, že si divák ve vší té okopírované a neinovativní temnosti (kde je ta dětská hravost a originalita jedničky a dvojky ?) konečně přijde na své, ale finále je odfláklé, neumětelsky zpracované. Dá se pochopit, že stejně jak knižní a filmový Harry Potter stárne a vyvíjí se, to stejné dělá i jeho publikum, ale udržet kvalitativní laťku na všech frekvencích se zdaleka nepodařilo. ()

Galerie (260)

Zajímavosti (111)

  • Georgovi Weasleyovi (Oliver Phelps) má chybět po jednom z bojů pravé ucho. Ve filmu ale nic takového vidět není. (Mr.Hudson)
  • Harryho jizva byla Danielu Radcliffeovi za celou dobu natáčení série namalována celkem více než 2000krát, jeho dublérům nebo náhradníkům pak asi 3800krát. (Hromino)
  • Zajímavostí je, že Voldemort (Ralph Fiennes) se snažil zabít Harryho Pottera (Daniel Radcliffe) za každou cenu a domníval se, že získáním bezové hůlky (nejmocnější hůlky na celém světě) nad ním získá jednoznačnou převahu. Ve skutečnosti tím, že se zřekl své staré hůlky, zřekl se také své poslední možné ochrany, protože jeho i Potterova hůlka nesla pero ze stejného fénixe, tudíž se tyto dvě hůlky navzájem nemohou nikdy porazit. Pozdější osud Voldemortovy původní hůlky není znám. (Nick321)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

Barbie má miliardu

Barbie má miliardu

07.08.2023

Ačkoliv Margot Robbie studiu Warner Bros., když pro projekt sháněla financování, slíbila, že Barbie může vydělat miliardu, sama tomu příliš nevěřila. Měla ale pravdu. Komedie na motivy ikonické… (více)

Marvel čelí rekordnímu propadu

Marvel čelí rekordnímu propadu

26.02.2023

Před týdnem jsme se ptali, jestli je Marvel imunní vůči kritice, když třetí Ant-Man přes špatné recenze za první víkend vydělal přes 225 milionů dolarů, na poměry hmyzího superhrdiny skvělý výsledek.… (více)

Reklama

Reklama