Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak byla Babička idealistická pohádková bytost, tak je seriálová Božena bulvární. Co se povedlo, je přiblížit její v podstatě nezáživnou postavu z povinných čítanek široké veřejnosti, nakonec to mělo i švih, spád, pěkné lokace i herecké výkony, co se ale nepovedlo, to je mnohovrstevnatost její postavy. Seriálová Božena byla v podstatě děvka, která kašlala na všechno i na všechny včetně dětí a občas vzala do ruky psací pero. Nemohu si pomoct, ale v té ženské muselo být i něco víc. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když pominu šokující zjištění, že Němcová občas souložila, tak jde o další sterilní životopis z naší historie, který vzhledem k významu osobnosti bylo nutné natočit. Sázka na dvě herečky se neukázala jako moc chytrý krok. Němcovou sice sledujeme 25 let, ale podobné je to u většiny postav, které však nestárnou, takže jejich výměna nakonec působí směšně. Oceňuji snahu Němcovou sejmout z piedestalu a ukázat, že nebyla ve všech ohledech dokonalá. Skvělé jsou i dobové kostýmy a kulisy. Určitě nikoho nepřekvapí, že převtělení se do Němcové zvládla lépe Kameníková. S1: 50% ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

No nevím kdo chtěl vidět sexující Boženu Němcovou, ale asi chápu režisérku že pokud má herečku která v erotických scénách vždy exceluje a v dramatické části poněkud zaostává, využije se hlavně přednost aktéra ve které je silný. Budiž, celkově roli Aňa zvládla uspokojivě a nebudu zbytečně spekulovat který filmový subžánr by ji mohl vyplavit z malého českého rybníka přímo za oceán a udělat z ní skutečnou superstar. Tady to jistil suverénní Jan Hájek. Anna Kameníková mne v roli ne zcela přesvědčila. Fádní dialogy, neinvenční režie, solidní vizuál, vše zůstalo v zajetých kolejích dnešní produkce. Znaje ze školy i nadále předpokládejme, že v Boženě Němcové bylo i něco víc než co dokázala AG zahrát a režie vyexpedovat. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný počin, který se podařilo s obrovskou sebejistotou dostat do zdárného konce. O spisovatelce Boženě Němcové vznikly hned dva celovečerní filmy v režii Otakara Vávry (Horoucí srdce a Veronika), ale takto komplexně pojatá autorka mnoha známých pohádek a povídek se na televizní obrazovce ještě neobjevila. A díky Bohu za to. Osobně mě těší, že autorky nevykreslily Boženu Němcovou jako hrdinně trpící vlastenku, která vše obětovala pro národ. Tohle pojetí by bylo pro 21. století vyčpělé a dosti nezajímavé. Bezmála šestihodinová stopáž si žádá více. To znamená vykreslit Němcovou bez jakýchkoli příkras jako skutečnou osobu z masa kostí, se všemi klady i zápory. A to se zde povedlo znamenitě - včetně zobrazení komplikovaného manželství s Josefem Němcem a mnoha tehdy "nemorálních" mimomanželských vztahů. Hodně lidí se během televizního promítání jistě pohoršovalo nad četnými násilnými a milostnými scénami. Jenže i to byl život Boženy Němcové, žádná selanka. Autorkám se také podařilo vykreslit dobové pozadí zrodu spisovatelky, které mnohdy působilo dojmem, že se za nějakých 170 let od narození Němcové zase tak moc nezměnilo - stačí si připomenout různé diskuse třeba o sexuálním obtěžování a nátlaku, kdy mnohým mužům strašně moc vadí, když si žena dovolí říci hlasité NE. Herecky je Božena absolutně úžasná - prim hrají hlavně Anna Kameníková a Jan Hájek. Anna Geislerová už na mě tolik nepůsobila, ale svůj part odehrála více než slušně. Režisérka Lenka Wimmerová se nebála přijít s neotřelým pojetím a jako divák jsem zvědav, zda Božena vyvolá nový zájem o 19. století, které se snad už nikdy nevrátí. Protože ženy tu nejsou od toho, aby byly majetkem mužů. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)
  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)

Reklama

Reklama