Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Dešťová víla je určitě jednou z těch lepších českých pohádek posledních let, ale i tak by se našly značné mezery. Musím pochválit vzhled jednotlivých živlů a celkově linii, která se k nim pojila. Vedle toho stojí rozhodně za zmínku kontrast malé české vesničky a cizokrajné scenérie, které se dobře doplňovaly. Zkrátka pohádka, která zaujme nejvíce výpravou a vcelku slušnými efekty. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi myšlenka příběhu. Že když se člověk z lásky vydá na pomoc lakomým lidem, je postaven před rozhodnutí obětovat život svůj anebo nejmilovanější osoby. A nůž na krk přitom položí hodná víla, která zprvu sama nabídla pomocnou ruku. A také nerozumím tomu, proč si někdo dá tu práci získat do vedlejších rolí špičky Donutila, Stašovou, či Nárožného, a do úlohy hlavního krasoně obsadí bambulu, co vypadá, že neumí do pěti počítat. Naopak k pochválení budiž příjemná atmosféra ve vesnici, již zmíněná vedlejší herecká esa, hezké vykreslení božstva, a pěkné dosazení do české kotliny. Byť s trochou Islandu nebo co to bylo... ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kupodivu to hlavní čím Dešťová víla zaujme, jsou technické aspekty. Kamera, výprava a hlavně hudba jsou na vysoké úrovni, ale vše co se týče herců je o dvě třídy horší. Milan Cieslar dostal špatně napsaný scénář. Dialogy jsou vatovité a hercům z pusy nelezou. Dokonce i ti nejlepší z nich pak působí nepřirozeně a afektovaně. Ani příběh není nějak světoborný a na hodinu a půl děje zkrátka nestačí. Ke konci už se vkrádala nuda. Celé to působí tak nějak nedotaženě. Pohádková poetika je jen naznačená, nádherné exteriéry jsou zoufale nevyužité a místo aby samy vyprávěly, tak dělají jen luxusní kulisu. Tohle není ani průměr. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je další z novodobých českých pohádek, která mě dokázala zaujmout a která mě nadchla. Je zde jednoduchý a snadno pochopitelný příběh, po celou dobu se zde něco děje a já jsem se díky tomu vůbec nenudil, a svět nadpřirozených bytostí je zde ztvárněn velice atraktivně. Navíc pohádka nabízí i obstojné herecké výkony a celé je to takové úžasně moderní a atraktivní dílko, které rozhodně mohu označit za nadprůměr. Lenka Vlasáková, kterou jinak ve filmech příliš nemusím, mi zde byla velice sympatická, Dejdar si svou roli jednoho z živlů (Ohně) velice užíval a bylo to na něm vidět, potěšil i Robert Jašków v roli Vzduchu, a vůbec všichni herci byli vynikající a já nelituji svého času, který jsem s touhle pohádkou strávil. Uznávám, že zde může hrát jistou roli i fakt, že během mnoha předešlých Vánoc jsem se pohádkám vyhýbal a nejsem jich díky tomu přesycen, ale mně se příběh o hodné a dobrotivé dívce, která se rozhodne navátit své vesnici déšť a vodu, prostě velice líbil a těžko to mohlo být lepší. A jelikož pohádku považuji za nadprůměrnou, tak uděluji čtyři hvězdičky. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Jediné, čím se tahle pohádka liší od těch typických televizních v poslední době je to, že tam jsou záběry islandské krajiny. Bylo to moc zdlouhavé, v pohodě by se tato pohádka vešla do 60 minut a možná by si tak vysloužila 3*. Ty písničky tam byly strašné. Nechápu, proč tu nejhodnější ze všech tak trápili, aby potrestali pět lidí z celé vesnice... spravedlnost nade vše co? Ten Ondra byl taky pěkný debílek, když si jde tančit s Betty a nechá se od ní líbat, jak kdyby Květuška neexistovala. Co mě naprosto dostalo a fakt jsem se zasmála byl ten "olymp aka sluneční hrad" a jeho "obyvatelé" - Dejdar jako oheň, Labuda jako slunce atd... nemohla jsem.. a nejlepší ze všeho byla scéna, kdy žrali sorbet a koukali se na to, co se odehrávalo ve vesnici jak na plátno v kině:) P. S. Zajímalo by mě, kde vzali tehdy v českých zemích nějakcí kočovníci meloun. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • V pohádce Dešťová víla zní melodie Petra Hapky. Tatáž melodie zazní i v pohádce O princezně z Rimini (1999). A do třetice ta samá melodie je Hapkova písnička "Tolik běsů, tolik víl" v lyrikálu Kudykam (2010). (ajlonka)

Reklama

Reklama