Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Povídkový film Vojtěcha Jasného natočeného v česko - rakouské koprodukci.
Dýmka hercova - Herecká dvojice George a Mary je angažována do hlavních rolích filmu "Lidé a vlci", jehož děj se odehrává v prostředí lovců kožešinové zvěře...
Dýmka lordova - O svatební noci dá lord Edward Grayton přednost své nejdražší dýmce "straight grain" před milováním s mladou krásnou lady Mary...
Dýmka sv. Huberta - Myslivec Kurt musí odejít do války. Doma nechá půvabnou ženu Elsu a nakouřenou porcelánku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička za půvabnou Janu Brejchovou, které vypadá skvěle i jako bruneta. Potěší i syté barvy filmu, protože přiznejme si, barevné filmy u nás ještě v šedesátých letech moc nefrčely, narozdíl od západu, kde se drtivá většina filmů už produkovala v barvě. No a toto dílko je vlastně spojením západu a východu (tedy Rakouska a nás). To je ale vše, co můžu hodnotit kladně, jinak je film nudný, s žádnou zápletkou, žádnou myšlenkou, plytkým dějem. Herci prakticky nemají co hrát, a pouze krásné vizuálno nestačí. Bohužel. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

nevím, v čem byl problém, jestli na to dostal pan Jasný moc peněz a chtěl natočit světově pojatý velkofilm? Hrozně špatné, o ničem, v souladu s tím je nesmysl v popiscích, jde o zfilmování povídek Ilji Erenburga, nikoli Adolfa Hoffmeistra. Poetičnost předlohy se s panem Jasným prostě minula. Ano, Jana Brejchová je krásná, ale to nestačí ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele

Nenáročný povídkový film, u kterého si odpočinete. Film, ve které herecké obsazení dalece přesahuje ostatní kvality filmu. Nečekejte hluboké intelektuální ani psychologické scény. Zejména u první povídky jsem měl pocit, že ideově jsou některé scény "šmrncnuty" Limonádovým Joem, a druhá povídka poskytuje hezké obrázky Anglie. Ale víc než vyplnění času nečekejte. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se těšil, jak si pustím tenhle majsterštych Vojtěcha Jasného, zapálím si dýmku a udělám si hezký večer. Po pěti minutách jsem zalitoval. Obávám se, že jsem nepochopil absolutně nic.... možná jako parodie na Filmový klub na Čt2 bych to chápal, ale jinak nechápu nic. Zřejmě nejsem tak avantgardní, jak jsem si myslel. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dýmka hercova je výsměch na téma, jak si Jasný představoval natáčení němého filmu. Ale ten úvodní charlestonový výstup začal hezky. Nicméně Lohninského předehrávání hercům vypadá jak dokonalý výstřižek ze zlého snu na téma hanopis na Vladimíra Slavínského. Přitom tu stojíme při rekonstrukci amerického žánru. A ona to má být komedie, která se nám ale přelila do parodie, jejímž králem nebyl Charlie Chaplin, ale Juraj Herz jako milovník sličné Gitte Hænning. Dýmka lordova až nebezpečně připomíná feeling Zvětšeniny. Nicméně pokud je to skutečně natáčené v Londýně, tak nemůžu nic namítat. Později, po přesunutí na zámeček, Jana Brejchová a Vít Olmer sehrávají naprosto ukázkové dostaveníčko za zády namyšleného lorda, který božskou Janu odmítl při svatební noci. A pokud něco takového vzniklo u nás a nepřekročilo to hranici parodie, smekám. Ostatně vše tak kosmopolitně realizované u nás během "zlatých šedesátých", ovšem vypadající a fungující zcela opačně (notně podpořené barvou), tak tleskám. Dýmka sv. Huberta označena za malou operu v lese je alpskou groteskní miniaturou na téma nevěry v horách, ve které nemá na růžích ustláno Vivi Bach. Dohromady tedy Dýmky tvoří triptych na téma nevěra a přináší do skanzenu českých šedesátých za pomoci Rakouska cosi lepšího, cosi aktuálnějšího, cosi moderního. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Vojtěch Jasný obsazoval herce podle toho, jak mu to ukázaly hvězdy, tedy přesněji podle horoskopu každého herce a zda je pro film vhodný. Takto se dostal řízením osudu k roli i Juraj Herz. (sator)
  • Recenzia v tej dobe skritizovala filmové umenie Waldemara Matušku (Taliansky zajatec Marcello) asi takto: „Neviem, či fajka sv. Huberta je dosť poctivou pointou celého filmu. Pre obecenstvo je dostatočným oprávnením existencie tejto poviedky herecká účasť Waldemara Matušky, jeho kostýmovej premeny. Waldemar Matuška spieva, prezlieka sa, umýva sa, usmieva sa. Ale nie som si celkom istý, či tiež hrá. Možno povedať, že v prvej poviedke sledujeme hru na hercov, hru na hru, a to vo viacerých významoch. Obsahom druhej poviedky je atraktívna ironická hra na lordy. Tretia poviedka je predovšetkým hrou na Waldemara Matušku, čoho dôkazom je, že vlastná dejová pointa príbehu vyznieva veľmi sucho. Aby som obmedzil vlastný, snáď príliš subjektívny úsudok, rovno priznám, že mám dosť rád šansoniéra Waldemara Matušku, ale že zatiaľ nezdieľam všeobecné nadšenie nad Waldemarom Matuškom filmovým hercom. Možno sa treba uspokojiť s tým, s čím sa uspokojí väčšina divákov, že Waldemar Matuška hrá pod rôznymi zámienkami Waldemara Matušku.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama