Reklama

Reklama

Československý filmový zázrak

(seriál)
Česko, 2014, 14 h 15 min (Minutáž: 57 min)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Od počátku nového milénia usiluje tvůrčí tým v čele s režisérem Martinem Šulíkem, historikem a scenáristou Janem Lukešem a střihačem Jiřím Brožkem o cílevědomé zmapování dosud nejvýznamnější etapy vývoje české a slovenské kinematografie v šedesátých letech. Zatím nejrozsáhlejším výstupem tohoto úsilí se stal v roce 2009 seriál Zlatá šedesátá 1–26, soubor portrétů tehdy žijících protagonistů kinematografie desetiletí, především příslušníků československé nové vlny, jejich generačních souputníků i předchůdců. Množství už natočeného a zatím nepoužitého materiálu, jakož i potřeba objasnit, z čeho tehdy fenomén viděný zpoza hranic jako „československý filmový zázrak" vyrostl a v co posléze vyústil, rozšířil přirozeně záběr projektu na další období. Tedy na ta, která předcházela a v dobrém i zlém připravovala nástup nové vlny, i na to, které následovalo a stalo se jejím hrobařem a paradoxně proto i porodníkem jejího mýtu, se kterým si mnozí dodnes tak docela nevědí rady.
Nový patnáctidílný seriál zahrnuje období od znárodnění kinematografie v roce 1945 po doznívání nové vlny v roce 1969. Podrobně popisuje zejména nástup nové generace na FAMU od druhé půle padesátých let a pak její vývoj v jednotlivých produkčních letech od roku 1963, souběžně s širším českým, slovenským i světovým kinematografickým kontextem. Právě česko-slovenská symbióza i rozdílnost, spolupráce i návaznost, přebírání štafety představují dnes neprávem opomíjené rysy dobového vývoje, ačkoli současný stav českých a slovenských kinematografických vztahů je v lecčems jejich paralelou. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o tentýž projekt jako Zlatá šedesátá, jen sestříhaný do podoby, která navazuje na projekty Rozmarná léta českého filmu a Těžká léta československého filmu. Což také značí, že divák Zlatých šedesátých bude často sledovat tytéž záběry (ať mluvící hlavy nebo totožné úryvky z filmů), které už jednou nakoukal. Přesto si myslím, že tento přístup k látce je vlastně lepší volbou, než jednotlivé díly věnované konkrétním tvůrcům - jednak je možnost paralelního porovnávání filmů napříč různými tvůrčími skupinami v téže době jaksi živější a skládá plastičtější obraz 60. let (nechybí totiž ani pohled na komerčnější "ne-novovlnné" filmy), jednak díky návaznosti tří výše zmíněných projektů vzniklo unikátní dílo, které mapuje vývoj české kinematografie posledního půlstoletí konzistentní formou. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Po výborných cyklech z poslední doby Rozmarná léta českého filmu či Zlatá šedesátá připravila veřejnoprávní televize další povedený dokumentární počin, který skvěle mapuje zvolený úsek národní kinematografie. Člověk se zde dozví spoustu zajímavostí a správně navnadí na následné zhlédnutí nějakého filmu z této hvězdné éry čs. filmu. Záslužný počin, u něhož želím každého dílu, který mi uniknul. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Takže sjeto kompletně všech 15. dílů. Šedesátky byly celkově v Československu hodně povedené (kulturně, sportovně, částečně politicky). Nová vlna oproti budovatelským 50. letům působila jako zjevení. Navíc uspěla ve světě. K podobnému úspěchu se český film, už zřejmě nikdy nepropracuje. Jedinečné podmínky tehdejší doby se nikdy nezopakují...79%. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Seriál vlastně přinesl to, co se od něj čekalo. Mně ale chybí širší pohled na tu dobu. Pořád se všude píše jen o tzv. nové vlně, obraz tehdejší kinematografie byl ale mnohem širší a patrně nikdo nechce tvrdit, že filmy nové vlny byly vždy těmi divácky nejvyhledávanějšími a vždy nejkvalitnějšími. Což bylo také správně doloženo na filmech Karla Kachyni nebo Kadára a Klose. V té době vznikla řada dalších pozoruhodných filmů mimo módní trendy. Přivítal bych třeba zmínku o Fantomu Morrisvillu, ano, je to jen komedie, ale jak vytříbená a originální, nebo o fimech Karla Zemana, či Vorlíčkových komediích Kdo chce zabít Jessii či Konec agenta W4C. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Zlatých šedesátých, kde mě některé díly skoro uspaly, tady se žádná nuda nekoná. Hlavně díky tomu, že se tu často střídají tvůrci, filmy a témata. Takže v tomhle směru jsem spokojen. Horší je to s konzervativním (povýšeným?) přístupem tvůrců, kteří opomenuli mnohé kvalitní autory, unikátní filmy nebo i celé žánry. - Jen proto, že nezapadají do konstruktu "zlatých šedesátých"? (např.: 60kový Frič, Schulhoffovy kriminálky, komiksová Jessie, satira Bílá paní, psychothriller Já, spravedlnost, akčňák Hra bez pravidel, sci-fi Ikarie XB 1 nebo veselá Šíleně smutná princezna) - Kdyby to bylo celé čistě jen "O nové vlně", nemám námitek. Tady se ale mluví o celém desetiletí, zmiňují se i Kadárovy nebo Kachlíkovy filmy... Každopádně je to ale zdařile udělaný cyklus a pro získání všeobecného přehledu o nové vlně bohatě postačí. Škoda jen, že tvůrci kazí neznalému divákovi zážitek neustálými spoilery uváděných filmů. Pokud vám ale spoilery nevadí, přidejte si k hodnocení hvězdičku. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama