Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana každopádně uchvátí vizuálně a ani tento není výjimka. Napadlo mě, zda se u příběhu nenechal Zeman inspirovat filmem Fanfán Tulipán. Bohužel vizuální stránka je na tomto snímku to nejlepší, ale zároveň i jediné zajímavé. Ano, Petr Kostka řádí jako výše zmínění francouz, ale to jen první půlku a v té druhé občasně. Jinak ovšem příběh dostává trhliny, když se v zámku nic podstatného neděje a film sklouzává do nezáživné nudy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ty prazvláštní hrátky s perspektivou vzešlé ze spojení hrané scény a dobových rytin jsou jakýmsi trademarkem filmů Karla Zemana, připočteme-li k tomu ještě práci s loutkami, máme tu syntézu tvorby velkého režiséra jako na dlani. Bláznova kronika je navíc hned po Baronu Prášilovi asi nejvíce komediálním filmem Karla Zemana, což je v kontextu jeho tvorby ne úplně unikum, obvyklá je u něj ale přece jen převaha jiných složek díla. Spojení humoru/absurdity a protiválečného vyznění je ovšem zcela logickým tahem. Válka (a to nejen ta třicetiletá) má řadu absurdních rozměrů, které mohou být reflektovány nejen tragicky, jak to bývá obvykle zvykem, ale i zcela opačně, což má v české kinematografii, literatuře etc. dlouhou tradici, vzpomeňme jen Haškova Švejka. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že Karel Zeman natočil celou řadu lepších (a výrazně homogennějších) filmů, než je tato protiválečná satira, v níž se trochu ztrácí jindy hutný a nosný příběh... Šermířská finta, která tě učiní neporazitelným. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak nad technickou a vizuální stránkou filmu upřímně jásám (rytiny, animace a triky s pořádnou dávkou fantazie-zkrátka okamžitě rozpoznatelný Zeman). Po dějové stránce snímek také neselhává, ale poněkud doplácí na to, že se až příliš snaží. Bláznova kronika je totiž překombinovaná, a přestože se pořád něco děje, divák je směrem ke konci už unavený neustálými zvraty a u leckoho nejspíš dojde k tomu, že se i při těch cca jen 80 minutách začne na závěr nudit. Jinak určitá dávka humoru snímku také nechybí a stará se o něj hlavně Karel Effa. Za mě to budou slabší 4*, v jistém ohledu výjimečný film, kterému by však na závěr prospěla větší přímočarost. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Spíše 90%. Na úvod musím poznamenat že INFo k filmu které je výše je zcela scestné.Podstatou příběhu je násilné naverbování mladého sedláka do armády někdy z dob mušketýrských válek 16 - 17 století. Po tom co při srážce dvou nepřátelských vojsk přějije jen náš mladý hrdina spolu ze starým vojákem, vyloupí tábor jedné ze zmasakrovaných armád. V drahých šatech s povozem naloženým kořistí prchají pryč. Ale jsou zajati nepřátelskou hlídkou. Drahé oblečení a poklady jež si vezli sebou svedou věznitele k doměnce že mají co dělat s zámožným markrabětem a jeho nochshledem. Odvezou je do opevněného hradua jednají s nimi v závyslosti na tom jak se vyvíjí boj zněpřátelených armád. Když to vypadá že má navrch vojsko které patří podle věznitelů na stranu našeho falešného markraběte, pečují o ně jako o největší pány a naopak. Vizualní stránka je opět úchvatná. Klasické zemanovské komponování miniatur s živími herci a práce s kouřem. Potěší další výrazná role nosáče Karla Effy. Záporem je přílišné opakování jednoduchých scémat děje. V kontextu jiné Zemanovy hrané tvorby (verneovek) o něco slabší dílo. Jinak opět jeden z vrcholů československé poválečné kinematografie. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Tohle že vzniklo skoro deset let po Cestě do Pravěku? Vždyť film působí jakoby byl ve všem o dva kroky zpátky. Ani animace, přestože je pořád osobitě kouzelná, ale už ne vždy perfektní, Bláznovu kroniku nespasila. Děj se často dost vleče a ať už psal scénář kdokoliv, nenapsal ho dost. Sem tam slušně vypointované sarkastické a nebo chytře glosující postřehy se topí v tlachání o ničem a nebo v pobíhajících scénách suplujících akci. Ty nejsou ani zábavné, ani se jimi nedá kochat a tak zhusta nudí. Není divu že tyhle "pauzy" atmosféra nepřežila. Škoda toho, protože když drží, tak je mimózně magická a neuchopitelně pohádková. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Valentina Thielová (princezná Veronika) sa dostala do filmu vďaka tomu. že sa s režisérom Zemanom stretli a spoznali na bruselskej výstave Expo 58. Valentina je mu dodnes zato vďačná, lebo rolu princeznej si už potom nikdy vo svojej kariére nezahrala. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama