Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film na mňa vplýval strašne umelo, lebo veľa vecí vo filme bolo nakreslených a aj keď režisér to zakrýval zeleným vizuálom, ale v konečnom dôsledku to moc nepomohlo. V tejto dobe naozaj úsmevný film, hlavne kvôli trikom. Film ťahá hlavne zaujímavý a vtipný príbeh. Herci boli ukážkový, ale celkovo ma film minul. Je tu aj posolstvo, že keď vás napadnú dinosaury a zbrane nepomôžu, odoženiete ich obyčajnými hrncami, ale beda vám, keď mate hlinené, to by bol prúser. Ked sa film premiestnil z nudného mesta do pravekého pralesa, tak to už, ale bola nádhera a krása, práve tam bol pôsobivý, len škoda, že ten pohlaď trval tak krátko. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čistě objektivně je to možná slabší film Karla Zemana. Dějově možná trochu vázne. Možná není tak zajímavý. Chvályhodnou protiválečnou myšlenku možná utápí ve zmateném poskakování odtud tam a zase zpět. A Emil Horváth ml. možná vděčí za charizma hlavně dabingu Jana Třísky, protože jinak je docela dřevo. Možná, možná, možná. Co je to ale všechno platné, když je Na kometě pořád tak krásný film a stoprocentní zasněná, až dojemná fantazie. ()

Reklama

kagemush 

všechny recenze uživatele

Mimo jiné moc hezká poklona panu Alfonsu Muchovi (a hezky po Zemanovsku) a trošku úšklebek(hezky po Zemanovsku) nad celou tou Belle Belle Epochou co zas tak moc belle nebyla (Drayfus by mohl vyprávět...)a poetiky a snů tak elegantně podaných, jak to snad už nikdo jiný než pan Zeman takhle neuměl (a neumí). ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Komentář bude podobný jako u většiny filmů od Karla Zemana. Respektuji jej jako tvůrce, jeho imaginace a snad ničím neohraničená fantazie je jednoduše neskutečná. Bohužel mi to opět úplně nesedlo, celá animace a vizuál na mě působí jako slepenec všech možných nápadů a někdy mi jednotlivé části moc neladí k sobě. Příběh mě také nijak neoslovil a ve své podstatě byl od začátku do konce lehce předvídatelný a ničím nepřekvapivý. Ocenil bych dobré obsazení a občas skvělé dialogy a situace. Bohužel jen občas, i na kometě se chvílemi dostavila nuda při zbytečně dlouhé scéně. Přesto film rád doporučím, i když sám si jej pravděpodobně pouštět znovu nebudu. Ale dostal jsem chuť na Cestu do pravěku, která je pro mě vrcholem tvorby Karla Zemana. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pánové, jsme trosečníci vesmíru..."  Futuristická vize Julesa Verneho v artovém zpracování z československé dílny... Je téměř faktem (a hodně smutným), že pokud konec světa nebude prokazatelně reálnou, blížící se udalostí, nikdy nenastane na celém světě trvalý mír a klid. Zatímco jiné Verneovky o ukradené vzducholodi, cestě raketou na měsíc nebo ponorce hluboko pod mořem zpracovávají příběhy, které jsou už dnes díky pokroku vědy a techniky reálné, příběh o srážce Země s jinou planetou zůstává (díky bohu...) stále v rovině sci-fi, stejně jako setkání lidi se zachovalými druhy dinosaurů mimo naší planety. ... ,,Kdeže jste říkal, že se objevil ten váš Skot, pane poručíku? ...  Při mé nedávné reprize komplet šesti hraných filmů Karla Zemana jsem si s odstupem času užil nejvíc právě . "Kometa" obsahuje vše zajímavého a kvalitního z předchozích Zemanových filmů, v jejichž stínu stojí, ale s výjimkou odkazu na Cestu do pravěku při krátkém cestování časem je vyloženě nevykrádá. Kouzelné animanované kulisy, nádherná hra s vizuálem i zvukem, groteskně narežírované akční scény... třeba hrající orchestr na poli po divokém přistání obyvatelů na kometu. ...a ve velkém přítomnost dinosaurů!! ... ,,Planeta má asi předhistorickou faunu. Jste si opravdu jist, že to jsou bylinožravci?" To prosím dinousary v čs. filmu víc než 20 let před Jurským parkem. Ať už šlo v jejich případech o zvětšené postavičky nebo ryze umělé animace, jejich náhlý zjev na mě poprvé zapůsobil taky téměř haluciogénně, jako na filmové hrdiny. Způsob likvidace dinosaurů pomocí bouchání hrnců, protože ,,střelba jim připomíná hřmení a toho se ne nebojí, ale řinčení hrnců ano, neboť to je doba železná a ta je vyděsila...", mě taky dostal!! ,,Není to volovina, co děláme?" / ,,Který rozkaz není volovina?" Skvělá rozlučka mistra Zemana na počátku normalizace s jedinečnou tvorbou, která patří v rámci československé kinematografie k tomu nejoriginálnějšímu. 100% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Dinosauři, kteří jsou ve filmu vidět, vypadají jako: Apatosaurus, Tyranosaurus, Rhamphorhynchus, Dimetrodon, Styracosaurus a Pteranodon. (Jan.Kanak)
  • Na film bolo vyčlenených 7 050 000 československých korún. Ale film sa podarilo natočiť za 6 947 085,79 Kčs čím ušetrili Barrandovu 102 914,21 Kčs, za čo dostal celý štáb písomnú pochvalu od vtedajšieho ministra kultúry. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama