Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Geniálne, ako to vedel len Karel Zeman. Predlohy sa to síce veľmi nedrží, ale o to viac posolstva aj do dnešného sveta prináša. Pôvodný román stavia na postupne odhaľovaných tajomných sci-fi udalostiach, ktoré sú jednými z najviac neuveriteľných zo všetkých verneoviek. Zemanov film je skôr vojnovou komédiou na pozadí sci-fi udalosti, ktorej presnejšie zobrazenie by dalo zabrať aj dnešným počítačovým trikovým géniom Hollywoodu. Zeman sa s tým vysporiadal po svojom, a čo sa inak nedalo, je nakreslené a ja to beriem všetkými desiatimi. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výnimočný český režisér Karel Zeman sa pri tomto svojom sci-fi snímku inšpiroval románom "Hector Servadac" od francúzskeho spisovateľa Julesa Vernea. Avšak fimová verzia je od tej literárnej hodne odlišná. V podstate len preberá hlavnú myšlienku. Čiže odtrhnutie kusa Zeme a niekoľkých pozemšťanou neznámou kométou, ktorá preletela v jej blízkosti. Musím priznať, že oveľa viacej sa mi páčila knižná predloha ako samotný film. Nie som spokojný ani s hereckým obsadením ústrednej dvojice. Emil Hortváth ml. a Magda Vášáryová sa mi nejavili ako sympatický párik. Vôbec to medzi nimi neiskrilo. Mám rád Zemanove filmy, ale v tomto prípade doporučujem radšej siahnúť po Verneho románe. *** ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Výpravá podívaná - radost pohledět. Vtipný trikový snímek Karla Zemana, kterého jsem se v mládí dokonce bál, je i dnes v době pokleslých amerických digitálně-trikových filmů žánrovou klasikou. Když vezmete v úvahu, s jakými prostředky Zeman svůj trikový film natáčel, pak nezbývá než smeknout klobouk. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príbeh sa aj napriek stopáži celkom vleče, ale rovnako je to film, ktorý dokáže svojím vizuálom a pôvabnou Magdou niekoľko krát vyraziť dych. Zeman patril určite k tým vizuálnejším režisérom, čo je v rámci doby a politickej situácie pomerne rarita. Využitie farebných filtrov, animácie a prostoduchého herectva Emila Horvátha ml. tvorí filmu komplexnosti( až na toho Horvátha), kde aj na malom poli a s malým množstvom postáv môžme hovoriť o premyslenom a niekoľko vrstvovom svete. Na kométe je síce v mnohom nelogický, ale určite pôsobivý film. Na Cestu do Praveku to ale v rámci akejsi rozprávkovosti a premyslenosti nemá. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Komentář bude podobný jako u většiny filmů od Karla Zemana. Respektuji jej jako tvůrce, jeho imaginace a snad ničím neohraničená fantazie je jednoduše neskutečná. Bohužel mi to opět úplně nesedlo, celá animace a vizuál na mě působí jako slepenec všech možných nápadů a někdy mi jednotlivé části moc neladí k sobě. Příběh mě také nijak neoslovil a ve své podstatě byl od začátku do konce lehce předvídatelný a ničím nepřekvapivý. Ocenil bych dobré obsazení a občas skvělé dialogy a situace. Bohužel jen občas, i na kometě se chvílemi dostavila nuda při zbytečně dlouhé scéně. Přesto film rád doporučím, i když sám si jej pravděpodobně pouštět znovu nebudu. Ale dostal jsem chuť na Cestu do pravěku, která je pro mě vrcholem tvorby Karla Zemana. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu není vysvětleno, jak se na kometu dostali dinosauři. Možná se kometa přiblížila k Zemi už dříve a nabrala je při prvním doteku. Také je možné, že se dinosauři na kometě vyvinuli evolučně, ale v tom případě by měli mimozemský původ. Ve filmu jsou také nepřímo zmíněni mimozemšťané. Když se totiž kometa přiblíží k Marsu, podívá se Hector Servadac (Emil Horváth ml.) do dalekohledu a říká: „Zdá se, že je tam civilizace vybudovaná rukama rozumných bytostí.“ Dalším filmem Karla Zemana, kde se vyskytují mimozemšťané (tentokrát ovšem ne skuteční), je Baron Prášil (1961), kde právě Baron Prášil a jeho přátelé považují kosmonauta Toníka za Měsíčňana. Zajímavé je, že jedním z možných Toníkových domovů je zmíněn právě Mars. (Jan.Kanak)
  • Karel Zeman sa inšpiroval pri výtvarnom spracovaní rytinami Edouarda Rioua a Léona Benetta, ktorými bola ilustrovaná pôvodná verzia Verneových románov. (Raccoon.city)
  • Pre film bola dohodnutá ešte aj medzinárodná spolupráca so zahraničným partnerom pre natáčanie niektorých scén pri mori vo Francúzsku, táto spolupráca však bola vzhľadom k časovej tiesni, do ktorej sa výroba filmu dostala, zrušená. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama