Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku příběhu přijíždí v roce 1934 na radu svého přítele, spisovatele detektivek Dashiella Hammetta do Evropy Američanka Lillian Hellman, aby tu dokončila svou první divadelní hru. Vzpomíná na svou přítelkyni Julii, od níž se dovídá, že byla vážně zraněna při útoku fašistických bojůvek na univerzitní budovu ve Vídni. Sama je vzápětí varována, aby v zájmu vlastní bezpečnosti co nejrychleji opustila Vídeň. V řadě následujících setkání obou žen se tvůrcům podařilo zachytit citlivým psychologickým pohledem vliv Juliina charakteru a politického přesvědčení na vnitřní růst a zrání americké spisovatelky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (49)

Han22 

všechny recenze uživatele

Mezi Hvězdnými válkami a Annie Hallovou, které vyzobali v roce 1977 většinu oskarů se objevila i tříoskarová Julie, ve které navíc debutovala jedna z nejlepších hereček Meryl Streepová, takže jsem se docela těšil. A není to špatné. Zinnemann byl výborný, možná trošku opomíjený klasický režisér, kterému jsem párkrát napálil 5*, uměl udělat malebnou výpravy, herci a herečky hrají přirozeně. Streepová se zde jen mihne, Fondová hraje svoji klasicky zaťatou bojovnici. Samozřejmě ani Redgravová či Robards ocenění Oskarem za vedl. roli nejsou špatní, zejména Robards svým nemluvným, "i don´t care" přístupem mě dostal. Pod tím vším je ale celkem obyčejný film o přátelství dvou žen v nelehké době. Je tu pěkné nostalgické vzpomínání na dospívání, troška spisovatelství, luxusních večírků, manželských problémů a příšerně naivní, povrchní "odbojová" činnost. Nenudil jsem se, celkem se mi to líbilo, ani ani jednou mě to ničím nestrhlo, nedojalo, neuchvátilo (SPOILER! i smrt Julie mě nechala chladným). Takže víc jak 3* to nebude. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Priateľstvo dvoch dievčat v priebehu rokov. Začaté v detstve, doznievajúce v dospelosti, ovplyvnené politikou a dobou. Retrospektívne spomínanie na minulosť vysvetľuje prítomné konanie. Odvážnejšia z priateliek sa vrhá v dospelosti s holými rukami do boja so davom sfanatizovanej nacistickej mládeže, lynčujúcej viedenských Židov. Je rovnako odvážna ako v mladosti, keď zľahka prebehla po kmeni stromu ponad rozvodnenú rieku. Jej mladšia priateľka bola vtedy opatrná a potrebovala pomoc. Rovnako aj v dospelosti je mladšia tá opatrnejšia, no prijímajúca výzvu skúsenejšej. Jej úlohou je tentokrát prekonať adrenalínovú cestu vlakom, stráženú a kontrolovanú uniformovanými príslušníkmi Tretej ríše, aby prepašovala peniaze určené na odboj proti nacistom z Francúzska do Berlína. Silný príbeh priateľstva poznačeného dobou. Okrem dojímavého príbehu ponúka film pohľad na rozdielne spôsoby odboja voči nacistickému systému riadenia spoločnosti. Odvážny, miestami bezhlavý odboj diktovaný vlastnými emóciami versus umiernený odpor vedený inými. Ukazuje sa, že z hľadiska racionálneho prežitia je priamy a radikálny odpor vznikajúci z náhleho popudu často len slepou uličkou, popri ktorej je možné viac stratiť ako získať. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle v podstatě psychologický film o závislosti na jiné ženě, díky které se hlavní postava dostane do nepříliš zajímavých situací, i když sem tam se to snaží o trochu napětí, mě prostě nebavil. Herecky to není zlé, ale ani jedna herečka tu pro mě nevyniká. Ne, tohle pro mě byl jen průměr. A to jsem hodný. ()

venison 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Po stopách Meryl Streep aneb co mi z její tvorby uniklo.. Ve filmu „Julie“ si zahrála pouze malý štěk, ale přesto mne k tomuto snímku přivedla.. Jane Fonda znám pouze z jejich aktuálních rolí udržovaných matek/babiček, ale ze „starých zlatých časů“ jí příliš nepamatuji.. Zpočátku mne film „Julie“ příliš neoslovil.. Na začátku děje se ocitáme v malinko vyčpělém vztahu začínající spisovatelky Lilian a vyhořelého spisovatele, který je prokládán vzpomínkami na její dětství spojené s nejlepší kamarádkou. Postupně se děj rozjíždí a nabalují se všechny jeho složitosti. Rozvíjí se tu vynikající sociální drama plné zvratů. Lilian pochází z průměrných finančních poměrů a její kamarádka Julie naopak ze zámožné rodiny s vysokými styky.. Lilian touží po slávě a bohatství, naopak Julie se snaží všemožnými prostředky bojovat na evropské půdě proti II. světové válce.. Lilian strmě stoupá k výšinám na vlně své prvotiny, Julie se pomalu propadá do bahna odboje.. Na čas spolu ztrácí kontakt, aby se společně opět setkaly za nelehkých podmínek. Julie žádá Lilian, aby vystoupila ze své komfortní zóny a díky se pokusila propašovat hotovost do fašistického Německa. Lilian by tím riskovala nejen své těžce získané postavení a svobodu, ale také (jako Židovka) svůj život.. Scéna ve vlaku je napínavá a v divákovi by se krve nedořezalo.. Trošku mi vadil chaoticky vystavěný příběh (minulost vs. současnost vs. vzpomínky), chybělo detailnější poznání postav a děj klouzal pouze po povrchu.. Kvalitní režie, silné herecké výkony, super příběh! Podívanou jsem si užila.. Doporučuji jako výlet do kinematografických sedmdesátek.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je natočený podľa skutočných udalosti. Vlastne ide o spomienky staršej ženy Lilian na svoju najlepšiu kamarátku Júliu, ktorá pochádzala zo snobskej rodiny a odišla študovať do Viedne. Do Európy sa dostala aj Lilian, ktorá sa pokúša stať spisovateľkou. Júlia sa zapája do protifašistického hnutia a odboj využije aj Lilian pre plnenie úlohy v Nemecku. Nakoľko Júlia zomiera, dostáva Lilian úlohu postarať sa o jej dcéru, tu ale nenachádza a tak sa vracajú s manželom späť do štátov. Príbeh zachycuje niekoľko časových období a najviac sa venuje obdobiu nástupu Hitlera a fašizmu k moci v Nemecku. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Do úlohy Julie bola pôvodne obsadená Jane Fonda, no nakoniec bola preobsadená do úlohy Lillian Hellman, pretože túto rolu odmietla stvárniť Barbra Streisand. Rola Julie bola následne ponúknutá Faye Dunaway aj Julie Christie, no obe herečky ju odmietli. (m.a.t.o.)
  • Film byl debutem pro Meryl Streep. (džanik)

Reklama

Reklama