Reklama

Reklama

Nebezpečná mise

(TV film)
  • Velká Británie Bravo Two Zero (více)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh nesmiernej statočnosti a odvahy. Skutočný príbeh vojenskej tajnej misie, ktorá sa pre Britániu stala jednou z najvýznamnejších svojho druhu od čias Búrskej vojny. Bravo to Zero. Tak znela krycím menom tajná operácia ôsmich mužov, ktorí dostali v Perzskom zálive za nepriateľskou líniou za úlohu vyradiť riadené strely, ktoré Saddám Hussein tak rád používal k zastrašovaniu. Popri tejto operácii mali za úlohu zmariť komunikačné spojenie medzi Bagdadom a severom Iraku. Vedeli, že sa nikto z nich nemusí vrátiť živý a zdravý. Riskovali svoje životy, aby ich zachránili tisíce. Aj nad týmito hrdinami sa sťahujú sivé mračná. Obkolesení nepriateľskou armádou, uprostred chladu a bez rádiového spojenia čelia boju o prežitie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle stejnojmenné knihy Andy McNaba. Kniha je napsána podle skutečné události jedné patroly SAS na nepřátelském území Iráku. CITÁT - Největší ze všech válek: Saddam Hussein........ Konflikt musí být rychlý a rozhodující: George Bush.......... Skupina má za úkol najít a zničit optické kabely zasypané v písku na válečné straně protivníka. Úkol se zdá nejdříve jednoduchý, ale jeho složitost vzrůstá a dramatizuje se. Patra vojáků při plnění tohoto úkolu prožije peklo. CITÁT - Jest-li to čteš, tak jsem mrtvej.......... Scéna z taxíku, kde se vojáci vysmívají arabský hudbě je nechutná, typicky americká a mě se to vůbec nelíbilo. Tady někde jsem jim možná přestal fandit. To je přesně ta scéna, při které si američané dělají nepřátele. Zesměšňovat - to jim jde. Také mi trochu připadalo náhodné, že se zrovna ztratí přesně takový počet vojáků, aby se ten zbytek celkem v pohodě vešel právě do toho ukořistěného taxi. CITÁT - Ať je tvůj Bůh kdokoliv, budeš ho potřebovat......... Mučení ve filmu bylo zbytečně prodlužované a jako by se zapomnělo, že vojáci jdoucí do mise jsou za to placeni, dělají to tudíž dobrovolně a tak musí znát rizika. Proč se nám tvůrci snaží vštípit, že to dělaj pro dobro všech? A tudíž by jsme je měli litovat? Ten příběh se mi moc nelíbil. CITÁT - Jednoduše vás necháme umřít........ ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Realistické a napínavé drama o "covert operation" legendární SAS v Iráku. Výborná věc nejen pro military nadšence, skvělý pohled do zákulisí práce speciálních jednotek bez americké pohádkovosti. Jen ty přestřelky mi občas připadly jako v Commandu (téměř nezranitelní hlavní hrdinové kosí nepřátele po desítkách), ale možná to tak ve skutečnosti opravdu je. Každopádně vynikající válečno-zajatecký filmek. ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Príbeh neslávnej operácie britskej SAS, ktorá skončila ostudným fiaskom. Autori veľmi realisticky zachytili tvrdé podmienky v akých museli príslušníci tejto špeciálnej jednotky fungovať a darí sa pomerne zručne ukázať atmosféru prvej vojny v perzskom zálive. Na podmienky televízneho filmu sa jedná o značne výpravnú záležitosť a Sean Bean v hlavnej úlohe priam exceluje. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu bych se na film ani nevyblil, ale dal jsem na vás, kluci.-) Hned na začátku jsem začal trochu nadávat, protože to vypadalo celkem nechutně lacině a béčkově, ale pak začala sranda a já v půlce zjistil, že mě dění ve filmu i docela zajímá. Sic je to náborový jak prase, oceňuju, že iráčani jsou tady celkem férový, narozdíl od vžité představy animálních zrůd. Jinak ovšem klasicky nabíhají po desítkách pod hlavně protagonistů a i pod nejtěžší palbou hořekujou něco arabsky, na což bych prskal i v počítačový hře -) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Když se to posere, jdi proti nim. Oni s tím nepočítají a překvapí je to. Stejně jsi mrtvej, tak všechno navíc je vlastně bonus! '' ------- Tak tohle mělo koule. Parádní britská válečná záležitost, která mi po několika předchozích válečných filmech spravila chuť. A to o to více, že se jednalo o TV film. SAS jsou borci, zajímám se o ně už od druhé světové. Je to přesně ten typ jednotky, kde stačí 8 chlapů k udělání pořádného bordelu hluboko v nepřátelských liniích. Také cosi ve mně mručelo, že squad Brawo Two Zero na otevřené planině kosil Iráčany jako Sly Vietcongy, ale naštěstí jsem o akcích těchto skupin v Perském zálivu četl nejednu knihu (např. od J.E. Lewise - SAS a speciální jednotky - Nejnáročnější tajné operace za nepřátelskými liniemi) a tak klidně bych tomu nepoměru ztrát věřil. On je asi rozdíl co se týče sil - mezi elitou britské armády v podobě 8 specializovanech chlapů na různé typy boje a náklaďákem knírkatejch Saddámů v baretech s ákáčkama... Bean svého McNaba podal skvěle, což nepřekvapilo, protože už když jsem s ním viděl Age of Heroes, tak člena Commandos zahrál na jedničku. --- Ano ve filmu je pár přešlapů a také bych je mohl jmenovat. Je to ten zmíněný granát v náklaďáku, přestřelka na otevřené poušti, výstřel z věže BVP, kdy střela ač dopadla těsně vedle člena jednotky SAS nic se mu neudělala atd... Ale nebudu. Bavil jsem se královsky. A vy kteří máte rádi rádi britské pouštní maskáče, pouštní land rovery, britskou english a The Clash - jděte do toho, neprohloupíte ! Dávám 4 bonbóny - zelené. * * * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Veľkej Británii a na severozápade Juhoafrickej republiky. (MikaelSVK)
  • Andy McNab (Sean Bean) ve filmu používá poloautomatickou pušku M16A2 s implantovaným granátometem M203. V britské armádě mohou tyto zbraně užívat pouze příslušníci SAS a SBS. (Othello)
  • Scenárista a autor předlohy vystupující pod pseudonymem Andy McNab je bývalým příslušníkem SAS a národním hrdinou. Vzhledem k faktu, že je na jeho hlavu vypsaná odměna, není na žádných fotografiích vidět jeho obličej. (Sharky95)

Reklama

Reklama