Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (126)

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Ani nostalgie mně nedovolí dát cokoliv jiného než odpad.....Má to dva důvody. Ten první je, že aniž bych byl nekritický, mám k Polsku dost kladný vztah a to i při znalostech polské historie, kultury a mentality a s tím související druhý důvod je ten, že jsem byl už jako malej kluk informován doma třeba o Katyni a Varšavském povstání a tudíž jsem už tak v těch deseti chápal, že to co prováděli Rusové (resp. Sověti - ono je to vlastně pravda obojí...a začalo to mnohem a mnohem dřív, než za druhé světové války) byla dnešními slovy genocida jako prase. Tudíž podobné dílo, velebící "nerozborné" přátelství bratrských národů Polska a Sovětského Svazu a vtloukající tuhle grandiózní lež do mládeže nemohu zbavit té podstaty a záměru, se kterým bylo točeno a je to prostě odpad. Na druhou stranu, právě při mém kladném vztahu k Polsku je to ukázka toho, jak se Poláci liší ve skutečnosti málo od Čechů a že dokážou být rovněž velice podlézaví vůči moci a prospěchářští až běda......a i o tom je podle mně tenhle seriál. A podat válku jako "dobrodružství" a "zábavu"? To by nemělo být nikdy, karikatura ano, ale takhle ne. Prostě polský Major Zeman střižený s Rodáky po polsku. A když jsme si o tom četl na polských filmových serverech, řada lidí to tam vidí (zejména těch podle všeho starších) stejně jako já. ()

jemine 

všechny recenze uživatele

V sedmdesátých letech  nesmírně populární seriál, dnes nechápu proč...  Celá jedna generace zpitomělých dětí vyrůstala na tomhle kostrbatém seriálu, který z dnešního pohledu oplývá okatě propagandistickým tónem, mizerným scénářem a ještě mizernějším provedením. Kalašnikovy v rukou hrdinných rudoarmějců i vojáků Wehrmachtu, tanky IS-2 v roli Tigerů, poválečné kolové OT Varšavské smlouvy předstírající, že v rodném listu mají zkratku SdKfz... Naivní scény, prostý humor; dnes pro mne neshlédnutelné. Ale i přesto kdesi hluboko ve mě doutná zbytek toho dětského nadšení, který mne donutil koupit si DVD se seriálem, pustit si je a pak je zase rychle vypnout. ()

Reklama

Repulsion

všechny recenze uživatele

Nehodnotím. 4 z tanku byl vedle dnes již zapomenutých Korzárů a Ivanhoe s Rogerem Moorem jedním ze stěžejních seriálů, na kterých jsem vyrůstal. Později jsem k němu zaujal stanovisko, že se jednalo o propagandistickou vymívačku dětských mozků. Následně jsem se setkal s některými polemickými názory na toto téma. Tak jsem se tedy podíval na pár dílů, abych to zhodnotil s odstupem. Ale nevydržel jsem to moc dlouho. Je to opravdu hodně naivní až hloupoučké. Dost pochybuji, že by to dnes bavilo mé děti. Ale zkoušet to nebudu :) ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Chápu, že následující příměr bude většina lidí brát jako totální blbost, ale Čtyři z tanku a pes jsou stejnou oslavou něčeho jako třeba Tucet špinavců. Tady projdou čtyři neohrožení tankisté až do Berlína, tam hrstka kriminálníků prakticky zničí jádro německého velení. Každá doba potřebuje něco nebo někoho glorifikovat. A tvůrci si nevyberou. Ruské válečné filmy jsou moc realistické, americké zase odtažité od historie, Čtyři z tanku se zdají být srandovní. Seriál měl původně jen osm dílů, dalších 13 se dotáčelo, a je to trošku poznat. Hlavně v nich se totiž seriál značně odchyluje od Przymanowskiho předlohy, i když kostra je neměnná. Nebudu tuhle válečnou akci polské produkce odsuzovat. Vyrostl jsem na ní jako část hodnotících a nelituju toho, že do mého života Janek, Gustík, Olgierd, Grigorij, Vichr, Tomáš, Lidka či Marusja vstoupili. ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Píšou to všichni a budu to psát i já. Nostalgii se člověk neubrání. Kdo nezažil tankysty jako dítě, nemá ani páru co tihle čtyři se psem pro nás "pamětníky" znamenají. Na věky pro mne budou spolu s klasickými starými "ábíčky" s Kruanem a Grons-chy a se stavebnicí Seva tvořit vzpomínky na mé dětství... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Ve filmu je možné několikrát spatřit samopal Ak-47, který byl však ve skutečnosti vynalezen až 2 roky po skončení války. (Zodiak455)
  • V důsledku protestů Jerzyho Bukowského, místopředsedy Aliance veteránů a nezávislých organizací z Krakova, v červenci 2006 Polská televize stáhla seriál z podzimního programu s tím, že seriál narušuje historickou minulost Polska. (sator)
  • V čase 41:28 odplouvá bárka řízená Kugelem, přičemž je vidět, jak praskla ovládací páka kormidla. Hned v následujícím záběru je páka držená Kugelem nepoškozena a následuje záběr, kde je páka opravena světlým prknem. Záběr v čase 43:28 – bárka připlouvá do města a po opravě kormidla není ani památky. (pjotri)

Reklama

Reklama