Reklama

Reklama

Vincent

Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový
USA, 1982, 6 min

Režie:

Tim Burton

Scénář:

Tim Burton

Hrají:

Vincent Price

Obsahy(1)

Vincent Malloy je sedemročný chlapec, ktorý fanaticky obdivuje hororvú legendu Vincenta Pricea. Dokonca si myslí, že on sám je týmto slávnym hercom a svoj život vidí ako sled morbídností páchaných najmä na jeho matke... Krátkometrážny animovaný film VINCENT je oficiálnym debutom slávneho Tima Burtona. K bábkovému príbehu nahovoril komentár Burtonov obľúbený herec, a to sám Vincent Price. (Avathar)

(více)

Recenze (342)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních Burtonových výtvorů je tento krátkometrážní loutkový příběh. Vyprávý o malem chlapci, který zavřen sám ve svém pokoji, blouzní ve svých představách. Hlas chlapce namlouvál slavný hororý herec Vincent Price. A i sam Burton prohlásil že Vincent je jednak pocta žánru, kterému se doted věnuje ve svých filmech a jednak samotnému Vincentu Priceovi. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Označit Vincenta jako Burtonův nejlepší film nechci, protože bych nerad znevážil autorova životní díla, kterými pro mě jsou Edward a Velká ryba. Přesto ale z tohoto geniálního kraťasu nemám slov. Večerníček pro všechny, kteří mají rádi několikeré změny nálad a žánrů na ploše sotva pár filmových políček. ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že mě zatím z Burtonových děl nejvíce oslovila jeho prvotina. Animace vypadá dobře, i když je jednoduší, dokáže správně vykreslit hrdinovy pocity, které jdou z obrazovky cítit, a které jsem já pochytil a vše podkresluje vypravěčův hlas, který ještě umocňuje to, že je příběh vyprávěn ve verších. Skvělé! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé pozorovat, jak naši velikáni dnešní filmové doby začínali a jak mnoho z nich, včetně Tima Burtona, už ve svých debutech přesně označili, kterým směrěm se budou v budoucnu ubírat. Vincent je filmek o délce večerníčku, který bych dětem před spaním rozhodně nepustil... I když... Jako klasicky u Burtona je hororový jen základ a pohlíží se na něj až s pohádkovou nadsázkou, takže se nikdo doopravdy nebojí, ale všichni se cítí bezpečně uzavřeni uvnitř velmi hutné atmosféry... K tomu výborné vyprávění, které se podařilo uspořádat do rýmů a každý, kdo má rád animáče si k mému hodnocení může ještě puntík v klidu přidat. 8/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama. Ačkoli se některé dnešní Burtonovy snímky mohou zdát přehnaně kýčovité a umělé, Vincent je jako jeho prvotina skoro mistrovským dílem. Je vidět, že Tim opravdu hořel láskou jak k hororovému žánru a jeho vnímání dětskými diváky a čtenáři, tak i k uznávaným a mým oblíbeným tvůrcům Edgaru Allanu Poeovi a Vincentu Priceovi. Právě jeho vyprávění se nádherně poslouchá a skloubené s šedivým loutkovým filmem dělá z Vincenta jeden z nejlepších krátkometrážních snímků, jaké jsem kdy viděl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Vincent Price se o účasti na tomto snímku vyjádřil jako o "nejradostnější věci, co se mu kdy stala; dokonce lepší než hvězda na hollywoodském chodníku slávy". (Morien)
  • Saturnský písečný červ, který se později objevuje v Burtonových filmech Beetlejuice a Noční můra před Vánoci se poprvé ukazuje v tomto filmu, stejně jako pes maskovaný za Frankensteina, jenž je k vidění ve filmu Frankenweenie. (Morien)

Reklama

Reklama