Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Josef Somr jako roztomilý bonviván a Ondřej Vetchý jako jeho asketický syn, který přijíždí zachránit rodinnou firmu. Komedie podle Karla Poláčka.  Dvoudílná televizní hra "Vše pro firmu" patří k pozoruhodným dílům české literatury už pro svou komickou bizarnost a zvláštní vidění světa drobných podnikatelů a živnostníků. Na jednoduchém, ale pregnantnín příběhu, ve kterém dominuje vztah otce a syna, rozvíjí autor celou plejádu komických situací, založených na následném paradoxu. Syn je tím elementem ve hře, který přebírá otcovskou úlohu. Syn otce vychovává k tomu, aby byl lepší - sám je mu zářným příkladem. Role jsou tedy obráceny. Zatímco otec je nezvedený a nespolehlivý, hodný téměř opovržení pro svůj sklon k hazardu, lehkým ženám i ostatním neřestem, tak syn je příkladem serióznosti a slušnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilé dílko. Zcela absurdní situace - syn vychovává otce a snaží se ho dostat na "správnou cestu". Ovšem Barbora Srncová s těma velkejma vykulenejma očima - to každýmu chlapovi musí srdce poskočit až do krku. Ta scéna když "na koberečku" projevuje překvapení, vděčnost a počáteční zamilovanost je naprosto okouzlující. Ale nejvíc mě dostala replika na slova pana šéfa jun. "jeho starosti bych chtěl mít" (jako starosti toho básníka) - a slečna jen tiše a toužebně vzdychne: "já taky..." ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Parta z Bylo nás pět opět pohromadě v Poláčkových brilatntně napsaných dialozích, které svou dobovou češtinou inklinující mezi obecnou nespisovnou češtinou, obchodním jazykem a německými vlivy musí pohladit po duši každého historika. Vždyť je pronášejí skvělí herci, kterým nade vše dominuje Petr Nárožný (jeho strýc Vařecha prostě neměl prostor). Skvělý je pochopitelně i Josef Somr, na tělo má roli Ondřej Vetchý. Kromě neherce Srstky a laciného prostředí tv inscenace nelze nic vytknout. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český dvojdílný televizní film natočený podle předlohy K. Poláčka, v němž je budoucnost rodinné firmy Adolfa Štorkána (J. Somr) v ohrožení, neboť její bezstarostný, nezodpovědný a hýřivý majitel se místo řízení podniku věnuje návštěvám barů a tanečních podniků. Přijíždí majitelův syn Jiří (O. Vetchý), jež se vyznačuje totální pedantickou, šetřivou a asketickou povahou a změny ve firmě jsou ihned k poznání. Komický účinek díla je založen právě na této neobvyklé a převrácené situaci v tradičních rodinných úlohách. V díle K. Smyczeka se vyskytuje snad až příliš mnoho vedlejších postav v nepatrných rolích, čímž může film působit překombinovaně a je některými okrajovými scénami zbytečně natahován, neboť dvě hodiny se mi na tento jednoduchý příběh zdá příliš. V malé roli Štorkánovy příbuzné se ukázala E. Holubová, jež nejdřív nabízí svoji dceru Kamilku (K. Oltová) mladému Jiřímu, který ji rázně odmítne a sám mladou dívku potom přesvědčuje, aby si vzala jeho otce, který se sňatkem rovněž nesouhlasí. Co se týká oné rodinné firmy, absolutně mě nenapadá obor podnikání, kterému se věnovala, a ani ve snímku to nebylo nikterak naznačeno. Součástí firmy byl upovídaný zřízenec Hustoles (P. Nárožný ve slušivém klobouku), sekretářka B. Srncová, účetní P. Brukner a drzý povaleč B. Klepl, jenž byl ihned po Jiřího příchodu nekompromisně vyhozen. Vedlejších postav by se dalo vyjmenovat mnoho, ale žádná z nich mě dokázala natolik zaujmout, abych ji zde uvedl. Navzdory kvalitním hereckým výkonům otce a syna Štorkánových na mě působil tento snímek dosti rozpačitě, neboť komických scén nebylo mnoho a hlavně děj je příliš rozdělován nepodstatnými a neúčelnými scénami a celé to tak nějak šustilo papírem. Naopak překotný závěr spojený s podivnými Jiřího námluvami směrem k sekretářce B. Srncové mě přesvědčil o podprůměrnosti tohoto nezáživného snímku. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie, ve které se syn snaží zachránit rodinnou firmu, no nasmála jsem se dosyta.. Josef Somr jako flamendr a sukničkář naprosto dokonalý, Ondra Vetchý v roli syna (v tomto případě protiklad otce) úžasný, bezvadně je doplňuje Petr Nárožný a moc se mi líbila i Naďa Konvalinková.. Je to taková milá oddechovka.. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Karel Smyczek se zhlédl v této kouzelné době a povzbuzen úspěchem seriálu Bylo nás pět ztvárnil další Poláčkovu předlohu. A ne náhodou se zde objevuje i většina stejných herců a to herců prvotřídních kvalit. Jejich přirozené, jakoby divadelní výkony povyšují poněkud prostý a místy fádní děj na lehce stravitelnou a příjemnou podívanou. Ještě větší devízou je však pedantská práce výtvarníků scény a kostýmů. Útulné secesní interiéry krásně voní i přes obrazovku a hladí po duši všechny milovníky meziválečného období. A já jsem pyšný, že jsem jeden z nich. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Tato inscenace přichází rok po premiéře divadelní adaptace téhož Poláčkova románu ve Studiu Ypsilon. Divadelní záznam Vše pro firmu vznikl v roce 2000. (NinadeL)

Reklama

Reklama