Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nezaváhal a i v tomto westernu potvrdil své režisérské kvality. Sice se zřejmě minul s diváckým očekáváním, ale pro mne rozhodně lepší než jeho pozdější zašifrovaný megahit. Dvojice Cate Blanchett a Tommy Lee Jones by to možná herecky utáhla sama a James Horner sice zrovna nesbíral body za originalitu, ale hudba zněla dobře. Kdyby takhle profesionálně zvládnuté byly všechny hollywoodské filmy, vůbec bych se nezlobil. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Howard si prívlastkami žánrov ako je dramatický a westernový štýl trošku vylepšil názor na tento film z pohľadu divákov, pretože bez týchto skromných odbočiek sa jedná len o klasický akčný film, s pomerne prázdnym spracovaním celej situácie. Atmosféra má ale zvláštny náboj, prašné prostredie, krásne scenérie, dupot koní pri ktorom počuť nárazy každej skalky, toto ma vždy dostalo. A prostredníctvom Cate a Tommyho Lee sa 'zlatopalmovej' nominácii ani nečudujem. 75%. ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dojem, jako by celý film byl pojatý jako souboj dvou magií - katolické a indiánské, z čehož ta katolická se jeví jako slabší, chatrnější. Ale ruku na srdce, mohlo to být i mnohem horší: Indiáni nejsou naštěstí líčeni jako holubičky, ba právě naopak. A další světlé body - láska mateřská, láska dceřiná, odčinění viny, krásná příroda, napětí a v neposlední řadě i dobré herecké výkony. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Videný Director´s Cut. Howard zase raz dokazuje, že je multižánrovým režisérom. Netvrdím, že nemá prešľapy, ale filmy čo sa mu podaria sú skrátka dobré. The Missing je film s nádhernou kamerou, hudbou a s nekompromisnou Cate Blanchett. Tá tú podáva jeden zo svojich najlepších výkonov. Tommy Lee jej skvelo sekunduje. Páčila sa mi mystifikácia ohľadom jeho postavy a aj tu kritizované indiánske rituály my až tak veľmi neprekážali. Ku koncu tomu trošku dochádza dych, ale stále to dokáže vytvárať napätie a scény nie sú nikdy jednoznačné. Stále sa tam niečo deje a každý plán je vždy prekazený logickým lapsusom. Nápaditá kamera potom už len prispieva k postupne vťahujúcemu pocitu . Finále nie je také úderné, ako by v rámci budovania mohlo byť, ale v zásade som spokojný. Je to vlastne taký netradičný western postavený na tradičných pilieroch. Hlavne v druhej polovici. Ale funguje to. A Jenna Boyd plakala na jedničku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe sa točí pomerne málo westernov. Je to môj obľúbený žáner, aj keď to nie je typický western s drsnými chlapmi a koltami "proklaťe" nízko. Príbeh je napínavý, miestami dosť drsný a s príjemne nečakanými zvratmi. Hudba od J.Hornera skvelo poháňa celý film a mne nevadilo , že tak trochu vykráda sám seba a pripomína Legendu o vášni. Určite stojí za to si ho pozrieť, keď už kôli ničomu inému, tak určite kôli skvelým hereckým výkonom C. Blancheta Tomyho Lee Jonesa, ktorému táto úloha sadla asi najviac za posledné roky. Myslím, že podľa slabého hodnotenia ide o dosť nedocenený film, ktorý vo svojom žánri predstavuje nadštandart. 90%. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama