Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama Othello (1604) je spolu s Hamletem, Macbethem a Králem Learem řazeno mezi vrcholné tragédie Williama Shakespeara. Příběh o benátském mouřenínovi, jehož duši vehnaly do tenat žárlivosti a smrti ďábelské úklady úlisného našeptávače Jaga, se dočkal mnoha filmových adaptací. V roce 1995 se nestárnoucí Shakespearovy předlohy režijně chopil zkušený britský divadelní a televizní herec Oliver Parker, který si sám v minulosti na jevišti zahrál Jaga i Roderiga. Osudové drama vášně, žárlivosti a proradnosti seškrtal a soustředil se na klíčovou trojici postav Othella, Jaga a Desdemony, které ztvárňují Laurence Fishburne, Kenneth Branagh a francouzská herečka Irene Jacobová. Snímek byl příznivě přijat diváky i kritikou, která vyzdvihovala především herecký výkon Kennetha Branagha. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající adaptace s fantastickým Kennethem Branaghem, který je jako Iago správně ďábelský a samozřejmě největší hvězdou celého představení, skvělou režií a dobrým českým dabingem, Celé je to takové správě shakespearovské. Pokud se jedná o devadesátkovou adaptaci velkého barda (ve které ještě navíc je často Kenneth a téměř vždy i režíruje), nemůžete být zklamáni. Tahle adaptace je sice trochu pokrácená, pravda, ale to vůbec nevadí, ve dvou hodinách bylo řečeno vše důležité a Othello je navíc nejlepší Willova tragédie, takže je o to lépe, že se tahle místy divadelně působící adaptace (což vůbec není na škodu), tak povedla. Správně atmosferická, herecky výtečně obsazená, i %.ten Laurence Fishburne mně mile překvapil, koneckonců shakespearovský herec on moc není... ale šlo mu to náramně. Skvostná záležitost, kterou jsem konečně viděl, a kterou já osobně stavím nad tu Wellesovu - a že je to nějaká konkurence! 87%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zbytečně DOSLOVNÉ provedení ... snad i díky protřelému intrikánu Jagovi, který se často obrací přímo na diváka ... jakoby ho cos nutilo chlubit se svou domnělou genialitou - či jakoby natvrdlý divák neuměl bez nápovědy rozpoznat jeho pravé úmysly. Režie nedokáže příběhu vdechnout tu správnou dramatičnost - ani důstojnost ... snad proto, že sám Othello není silným hráčem, kterému byste bez oka mrknutí uvěřili přirozenou autoritu, rozhodnost a vojevůdcovské schopnosti (alespoň já jsem chvílemi mrkala velice usilovně). Zmítá se jak třtina ve větru Jagových záludných slov, nechá se až příliš snadno obelstít a svést na temnou stezku žárlivosti. Zápletka se tak po všech scénáristických úpravách, svázaná nepříliš kreativním režijním zpracováním, stává maličko povrchní a nedůvěryhodnou, ustojí to jakž takž na 3* s průměrnou svítivostí. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Shakespearova tragédie o benátském mouřenínovi Othellovi, jehož duši vehnaly do tenat žárlivosti a smrti zákeřné úklady úlisného našeptávače Jaga. Sledujeme motiv lásky mezi dvěma lidmi odlišné rasy, které nebylo souzeno se naplnit. Příběh začíná v roce 1570, kdy se dcera benátského patricije Desdemona tajně vdá za maurského vojevůdce Othella. Zahořklý intrikán Jago hned vzápětí rozehraje sérii intrik pro vlastní potěchu a prospěch a je to také jediná postava, kterou je hodno si z filmu zapamatovat, protože Kenneth Branagh ji zahrál bravurně. Zbytek se nese trochu v nevýrazném rytmu a proslulá závěrečná škrtící scéna je vlastně hned druhá věc, která se vryje do paměti. Jinak zpracování klasiky všech klasik mohlo být přece jen více strhující. 70% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„This is the night…that either makes me or for does me quite..“ Notoricky známý příběh o svěcení prostředků, ve kterém intrikán Iago šeptá do uší jed a zasévá semínka, ze kterých vyrůstají zeleno-oká monstra. Svou formou si to najde cestu k divákovi, žárlivostí spalovaný Fishburne charismaticky mauří, ale je to Branagh, kdo si Parkerovu verzi slavné "machiavelistické" tragédie krade pro sebe. Když boří čtvrtou stěnu, cítíte se provinile, protože o jeho plánech víte, ale nechcete jej zastavit.. Hošan Lodovico v podání Michaela Sheena sice pobyl na plátně jen pár chvil, ale kdykoliv se objevil, stoupla teplota o pár stupňů Celsia.. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Divadelné hry na filmovom plátne príliš nemusím, naviac tie pôvodne shakespearovské, ktoré sú "okorenené" o dobovú knižnú reč plnú kvetnatých a dlhých monológov, v tomto prípade aj rozprávania hercov priamo na kameru. Ale tragický príbeh o nenávisti a intrigách je natoľko schopný a herecké výkony, hlavne v podaní famózneho Branagha, ale prekvapujúco aj skvele sekundujúceho Laurenca "Morfea" Fisburna, tak pôsobivé, že dokáže strhnúť a vyvolať aj filmový zážitok. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Oliver Parker v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama