Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychopat Ryan Gaerity uprchl z vězení v Irsku. Do USA jej žene silná touha pomstít se Liamu McGivnymu, který byl před dvaceti lety jedním z členů jeho teroristické skupiny. Ten ale teď žije pod jménem Jimmy Dove v Bostonu a svou vinu se pokouší odčinit obětavou prací u policejního pyrotechnického oddílu. A patří ve svém oboru mezi nejlepší. Jimmy se nedávno také rozhodl požádat o ruku svou Kate, kterou miluje, stejně jako její dcerku Lizzy; navíc hodlá odejít z aktivní služby do funkce instruktora. Než může uskutečnit své plány, nelítostný Ryan poprvé nečekaně udeří… Působivý akční thriller, věnovaný stále aktuálnímu tématu terorismu, natočil režisér Stephen Hopkins (známý tituly Predátor II, Lovci lvů, též jeden z tvůrců úspěšných seriálů 24 hodin či Californication). Úlohu Ryana ztvárnil Tommy Lee Jones (Muži v černém, Tahle země není pro starý, Takoví normální zabijáci), postavy Jimmyho Dovea se chopil Jeff Bridges (Starman, Nebeská brána, Big Lebowski). (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Thomick 

všechny recenze uživatele

Podivuju se nad zdejším nízkým hodnocením tohohle filmu. Mně k dokonalosti scházely snad jen výraznější herecké výkony a naopak hrubě přebývaly heroické běhy (v horším případě pochody) s ohňovým pozadím. Nicméně napjatej jsem byl úplně pokaždý, když šlo do tuhýho, a to je hlavní. Zkrátka mi ani tak neučarovaly mohutné exploze, to je koneckonců jeden velký kýč, k naprosté spokojenosti mi stačil nespočet perných chvilek. Navíc - už jen fakt, že "Blown Away" dokázalo udržet i v jednu ráno pozornost někoho, kdo trpí evidentním spánkovým deficitem, je záslužný. :-) ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Jo jo, starý dobrý rok devadesátý čtvrtý, kdy největší zlejšek ve filmu mohl být tak maximálně vyšinutý Irčan (a ne osmahlí cápci s plnovousem a kalašnikovem), U2 byli ještě kapela (a ne globální společensko-politicko-aktivistická iniciativa) a kupónová privatizace se pořád zdála jako dobrý nápad. Blown away mě teda úplně neodfouklo, ale zbytky vlasů mi přece jen načechralo. Skvělá trojice Bridges – Jones – Whitaker snad ani nemohla zklamat, navíc druhý jmenovaný (Texasan jako poleno) a jeho irský přízvuk… no to se musí prostě slyšet. ()

Reklama

thunnus 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně otřepaný příběh a poměrně dost nelogismů a chyb ve scénáři, na druhé straně solidní herecké výkony, zajímavé postavy a vůbec celá atmosféra filmu dost zachraňují. Výsledkem je u mě průměrný film, kterých existuje spousta, ale na druhé straně se na něj rád podívám, protože rozhodně patří k tomu lepšímu na našich obrazovkách. ()

Nix 

všechny recenze uživatele

Ok, musím dát kladné hodnocení. I když film teda je na můj vkus pomalý, vše je udělané s patřičnou grácií. Od vizuálu, hlavně výbuchů až po výkon Jonese. Začátek člověk musí přežít a pak dostane spletitost po sobě jdoucích událostí jednotky nebo spíše jedince z jednotky pyrotechniků. Děj je fajn, i když je to klasický příběh o pomstě, zneškodnění bomb má opravdu dobrou atmosféru a udržuje si napětí. Na svůj rok je to opravdu povedený filmek, akorát akční bych ho úplně nenazýval, mimo výbuchy a závěrečnou bitku to s akčním žánrem nemá moc společný. Hledal bych ho spíše v jiných odvětvích. Ale Bridges mne tímhle filmem překvapil. Fajn podívaná. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Rok 1994 byl výbušný, jako snad ještě žádný rok ve filmové branži. Akční nářez v podání Specialisty a dalším takovým filmem zaměřeným na "bouchání" je Zděšení. Tyto dva filmy mají pár věcí společného. Výbuchy. Pomstu a to, že jak Specialistovi, tak Zděšení udělil časopis Cinema pouhých 40%. S tím tedy rozhodně nesouhlasím. Ale vratím se zpět ke Zděšení. Autoři tohoto vydařeného snímku, jako by hráli Poker a dali all in na dvě herecká esa. Dva charismatičtí herci jako je Jeff Bridges a Tommy Lee Jones se jen tak v jednom filmu nesejdou. A právě oni jsou určitě velkým lákadlem. Příběh je sice otřelý, neoriginální a plný kliše, ale to jak padouch umisťoval bomby mně neuvěřitelně bavilo. Konec mohl být teda trošku jiný, ale jak to bývá u většiny filmu, tak závěr je to, co film totálně oddělá, takže na to už jsem si částečně zvykl. Stephen Hopkins není režisér, který by natočil něco převratného, ale musí se uznat, že tady předvedl talent. K tomu všemu vkusně vybrána hudba od U2. Po zhlédnutí jsem si okamžitě sehnal písničky "With or without you" a nebo "I still haven't found what I'm looking for" , jelikož to jsou písničky, které se dají poslouchat dokola a neomrzí. Neměl bych určitě zapomenout na arogantního pyrotechnika Foresta Whitakera. Každá hvězdička zde představuje 20%, takže Cinema dala 40%, což jsou 2*. Já bych to neviděl ani na 60% čili 3*. Ale 80%, které si převedu na 4* vidím jako jasnou volbu! A hlavně, jsou ty 4* zasloužené. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (5)

  • V románu "Prince of Thieves", který napsal Chuck Hogan, je tento snímek zmíněný jako "nejhorší film všech dob" (Terva)
  • Vrcholná exploze lodi byla tak silná, že během natáčení rozbila 8 000 oken ve východním Bostonu. (GASTON73)
  • Natáčení filmu probíhalo od 23. srpna do 24. listopadu 1993. (GASTON73)

Reklama

Reklama