Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriály patří a vždy patřily na televizní obrazovce mezi divácky nejoblíbenější. Jeden z prvních a ve své době nesmírně populární seriál Tři chlapi v chalupě byl vysílán v letech 1961 až 1963 a měl 18 dílů. Hlavním autorem byl Jaroslav Dietl, některé díly napsal J. Hubač. Z celého seriálu se dochovaly pouze tři díly a jedno volné pokračování s názvem Tři chlapi po roce. Pánové Lubomír Lipský, Jan Skopeček a Ladislav Trojan tu vytvořili nezapomenutelnou trojici dědečka, otce a syna Potůčkových z Ouplavic. Seriál byl ve své době fenoménem, kterým žila téměř celá republika, hlavní představitelé se těšili obrovské popularitě a v době vysílání (které bylo živé) se spolehlivě vylidňovaly ulice. A i když už od vysílání uplynulo téměř šedesát let, o seriálu se mluví dodnes. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Jak sílila oblíbenost seriálu u národa, dovolovali si tři hlavní představitelé (Lubomír Lipský st. – děda Potůček, Jan Skopeček – otec Potůček, Ladislav Trojan – syn Potůček) být čím dál více kritičtí, a protože v tu dobu byli miláčky národa, překvapivě jim to procházelo. (sator)
  • Malá dívenka v seriálu je Olga Malá, rozená Hudečková (* 5. 3. 1957), pozdější kurátorka umění. (sator)
  • Exteriéry se natáčely ve vesnici Nesvačily. (M.B)
  • Seriál byl při premiéře vysílán jednou za měsíc a herci tak zkoušeli na každou epizodu z dnešního hlediska neuvěřitelné 4 týdny. (sator)
  • Děda Potůček (Lubomír Lipský) vypráví pohádku malé dívce (Olga Malá, rozená Hudečková), která je odkazem na úvodní znělku seriálu. (JoranProvenzano)
  • Živé natáčení seriálu často postihovaly různé problémy, ku příkladu přestalo fungovat i několik kamer naráz. Někdy se tak na televisních obrazovkách objevil nápis Závada není na vašem přijímači a vysílání epizody skončilo až v noci. (JoranProvenzano)
  • Při natáčení svatby dědy Potůčka (Lubomír Lipský) s jeho přítelkyní (Stella Zázvorková) bylo Staroměstské náměstí zcela zaplněné přihlížejícími lidmi. Ti také lemovali silnici na Václavském náměstí, kudy projížděl autobus s nápisem Už do Prahy kvapí z chalupy tři chlapi. Mnoho lidí se domnívalo, že se jedná o skutečnou svatbu hereckých kolegů. (JoranProvenzano)
  • Na motivy seriálu vycházel v Zemědělských novinách fotografický komiks, v rozhlasu se zase vysílal pořad „Promluvy otce Potůčka k národu“. (JoranProvenzano)
  • V jedné epizodě se Lubomír Lipský (děda Potůček) zmínil, že v Československu není česnek, načež mu přišel z Vídně balík s jedním kilogramem česneku. Za celý seriál prý obdržel přibližně čtyři tisíce dopisů. (JoranProvenzano)
  • Seriál byl vysílán z Měšťanské besedy v Praze v přímém přenosu, protože v té době mohl být televisní signál produkován pouze televisní kamerou nebo snímáním z filmů. Uchován byl díky metodě telerecordingu, kdy byl obraz filmován z obrazovky. (JoranProvenzano)
  • Lubomír Lipský (děda Potůček) byl ve skutečnosti pouze o necelé dva roky a půl starší než jeho seriálový syn Jan Skopeček (otec Potůček), který byl pouze o necelých sedm let starší než jeho seriálový syn Ladislav Trojan (syn Potůček). (JoranProvenzano)
  • Zachovaly se pouze poslední tři epizody seriálu, a to „Zajíc“, „Kuře“ a „Dirigent“, které před zničením zachránil zvukař Kamil Příhoda. (JoranProvenzano)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Lubomír Lipský 1923 - 2015

Lubomír Lipský 1923 - 2015

02.10.2015

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. Pelhřimovský rodák, syn cukráře a nadšeného ochotníka, tíhnul k divadelní múze již odmala. Po maturitě na gymnáziu se podílel na vzniku Dramatického studia… (více)

Reklama

Reklama