Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (478)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Zjevná pocta Tarantinovi, okatě a občas komicky přepálená ve směru nesmrtelnosti hlavního hrdiny, jehož zdrojem má být finské sisu, které posbíral mezi vřesem v Laponsku. Jorma Tommila hraje dobře, jakoby tak nějak napůl vypadl z filmu Aki Kaurismäkiho. Jeho protipól Aksel Hennie je ale ještě o něco lepší. Zvláštní zmínku zaslouží Ilkka Koivula jako pilot Stuky, kterého maskéři namaskovali do úžesně umatlané slizkosti. Kamera fajn, efekty fajn, CGI mohlo být lepší. Dialogy jsou tu vlastně jen filler a proto občas nepůsobí přirozeně. Slušná zábava, i když mě napadá, že nějlepší kousky byly tak nějak odhaleny již v traileru... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Finové si natočili takový válečný western. Nádherná krajina hodně pomáhá a dodává tomu punc izolovanosti. Hlavní drsňák není žádný akční herec, ale postupné budování jeho legendy mě bavilo, že jsem pak s chutí toleroval ty nesmysle, co přežil. Je sympatické, že si natočili takovýhle přímočarý film, ale na nejvyšší ligu chybí lepší hrdina, akce nebo alespoň rafinovanější děj. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Sisu? Nejsu su! Byl jsem su minulý měsíc a dost mě to prudilo, kdo se má furt zašívat a reponovat! Nepřeložitelné slovo „su“ přeneseně znamená vcelku nudného urputného dědka, kterého nezabije ani zmrd. Bidos western a jakože pocta (čti „pohlupavý plagiát“) Drtidomu, nedosahující kvalit či poetiky ani jednoho a působící asi jako nejnudnější film s Bronsnovic Karlíkem nebo nejunylejší sračka od Kventýna. Nesmrtelné Laponsko personifikované do železného senila, potírajícího uprostřed monotónní tundry četu úchylných dementů Wehrmachtu. Nic víc, nic míň. Půlka hrací doby je spíše otravný turistický průvodce, jako hezká krajinka, ale na dokument Národní geografie jsem se fuckt netřásl, k tomu trocha poměrně retardované akce a několik málo roztomilých fatalit, kvůli nímž zdejší kohorta omezených kečupových frotérů zase brutálně přebušila procenta. Tři s hodně odřeným Helanderem. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Hanebný pancharti skrížený so Šílený Max: Zběsilá cesta. Znie to dobre? Avšak bez vymazlených dialógov či ohurujúcej akcie. Krvavé, ale nie dosť, aby som si mohol spokojne pomlaskávať. Sisu občas dosť pľuje na fyzikálne zákony, ale to nie je výčitka, pretože nejde o vážne myslený film. Skôr len malé upozornenie, aký štýl prípadne očakávať. Béčko, ktoré ma ničím a za nič nečaplo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Předobrazy jsou jasné; autor ani nijak neskrývá, že by neměl nakoukané to samé co vy. V první serióznější (neplést se seriózní) polovině to šlape o poznání lépe než ve druhé, která záměrnou guilty pleasure rovinu tlačí poněkud na sílu. I tak je to dobré, hravé a stylové. Jen to mělo být celé buďto ve stylu první poloviny či od počátku ve stylu té druhé. Takto je to trochu jako kdyby se vzala první polovina z Ramba jedničky a závěr z trojky. Stylem a pojetím to neštymuje jako jeden celek. Každopádně prequel ze Zimní války s pořádným rozpočtem bych si nechal líbit, ne že ne. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Ač se děj odehrává za druhé světové války, tak jediné vozidlo z německého konvoje, se kterým by v roce 1944 mohl Aatami (Jorma Tommila) v Laponsku opravdu potkat, je motocykl se sajdkárou Zündapp KS 750. Nákladní auta sice dobou odpovídají, ale užití Citroën Type 45 a GMC CCKW 353 německými jednotkami na severu Finska je silně diskutabilní. Avšak u GMC CCKW 353 můžeme přijít s teorií rekvírovaného původně sovětského vozu. Ostatně jako v závěru filmu užité letadlo C-47, které taktéž obdobím odpovídá, ale německé jednotky jím za normálních okolností nedisponovali a jedná se tak o další rekvírovaný kus techniky. (Maulincio)
  • Letadlo, kterým přiletí piloti k benzínce shánět benzín, je střemhlavý bombardér Junkers Ju 87 zvaný Štuka. (Maulincio)
  • Jalmari Helander se původně chystal režírovat komediální sci-fi film „Jerry and Ms Universe“ v Kanadě. Když byl odložen kvůli pandemii covid-19, rychle napsal Sisu (2022), a to na podzim roku 2021. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama