Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (481)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jalmari Helander měl v rukách něco speciálního, ale úplně to neproměnil. Leč jednoduchá, tak efektivní, zábavná, špinavá, drsná a po čertech chlapácká rubačka, měla našlápnuto se stát skvostným zážitkem, který bych doporučoval kudy bych chodil. Krásné Finsko, zachyceno v krásných záběrech, zachycující špínu a hnusy války má neuvěřitelnou atmosféru až severského westernu s nácky. Náš hlavní hrdina, je ten obávaný rubač, se kterým si nechcete zahrávat, ale zlato které převáží je příliš lákavé. Film krásně vybuduje každou kapitolu, každé střetnutí a překážku pro hlavního hrdinu, kdy si člověk říká, že to už přece nemůže nijak zvládnou ne? A to tvoří efektivní napětí, které vám dá ještě uspokojivější překonání překážek. Jenže co mohlo být přizemnější a chytřejší, se stalo až moc přímočarý a hloupý na úkor drsňáctví. Neberte mě špatně hlavní motiv SISU (Silné vůle a odhodlání) mě zde bavil a já jim i na tu hru přistoupil. I když jezero i benzínka byla na mě přehnaná (radši bych viděl uzemněnější verzi), nakonec jsem chápal proč to tak zvolili. I to letadlo a souboj se záporákem beru. Ale proč je tam ten finální moment navíc? Ten je krom spektáklu fakt o ničem a podrazil mi to úplně. Nebýt toho, se čtyřma hvězdama neváhám, ale takhle to nemůžu doporučit úplně každému a bez rozmyslu. Škoda, příště to chce mít trochu více nohy na zemi a byla by to drsňácká kultovní rubačka, jak vyšitá. Takhle je to "jen dobrý", avšak mohlo to být skvělý. Ovšem pro fandy akčňáků, je to skoro povinnost. Víc podobně laděných filmů prosím! V jednoduchosti je krása. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[68%] Viděno v kině. Ano, má závislost na kina pokračuje! 😉 Od SISU jsem nic extra neočekával, trailer jsem viděl až v kině v ukázkách asi v předchozím filmu. No, musím říci, že to špatné nebylo. Žádná velká bomba, ale vidět solidní řezničinu či masakrování nácků v přehledném rkovém provedení mi přišlo vhod. O příběh tu zde vůbec nejde. Je přímočarý, s tím zlatem je to tak nadlehčené. A ani se zde nemůže brát nějaká vážnost, kdy nám tu zarostlý finský hrdina přežije všechno možné, kdy se mu kulky většinou vyhýbají obloukem, přežije zapálení či oběšení. Když přijde na věc akční stránka eliminací, je na co se koukat. Ale těch cca 90 min bohatě stačilo. Tímto tempem by to pak možná začalo nudit. Finální scéna v letadle byla už taková navíc, ale celkově si stěžovat nemůžu. Jen mi ze začátku trochu trvalo zvyknout si na to, že se zde mluvilo jen anglicky, ale co už. Na to 1 vidění mi to stačilo a bohatě zabavilo. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $7,220,495║ Tržby Celosvetovo $11,056,621▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Tak už aj Fíni sa zbláznili, ďalšie bláznivé drsné vojenské dobrodružstvo s vyšinutým kopačom zlata, ktorého je neradno nasrať. Tarantino je určité hrdý, že takéto úlety ako z jeho súdka vznikajú. Pobavilo v rámci medzí. /70%/ ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Sisu? Nejsu su! Byl jsem su minulý měsíc a dost mě to prudilo, kdo se má furt zašívat a reponovat! Nepřeložitelné slovo „su“ přeneseně znamená vcelku nudného urputného dědka, kterého nezabije ani zmrd. Bidos western a jakože pocta (čti „pohlupavý plagiát“) Drtidomu, nedosahující kvalit či poetiky ani jednoho a působící asi jako nejnudnější film s Bronsnovic Karlíkem nebo nejunylejší sračka od Kventýna. Nesmrtelné Laponsko personifikované do železného senila, potírajícího uprostřed monotónní tundry četu úchylných dementů Wehrmachtu. Nic víc, nic míň. Půlka hrací doby je spíše otravný turistický průvodce, jako hezká krajinka, ale na dokument Národní geografie jsem se fuckt netřásl, k tomu trocha poměrně retardované akce a několik málo roztomilých fatalit, kvůli nímž zdejší kohorta omezených kečupových frotérů zase brutálně přebušila procenta. Tři s hodně odřeným Helanderem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Helanderova "Tarantinovka" z druhej svetovej vojny s nádychom "Tenkrát na Západe", obohatená o minimum dialógov či hlbokého zmyslu v podobe námetu, no zato doslova a do písmena plná krvi a brutálneho násilia. A čo na to všetkými milovaný "Carnifex"? Kurva KONEČNE! Áno, mohol by som jebať piate cez deviate a mudrovať ako bolo čo na piču, no keď raz niečo nemá ponúknuť hlbokú myšlienku, no len vyslovene "zabaviť", aký má priestor "filozofia"? Určite tomuto pokusu nebudem brať kredit, Ja som nadmieru spokojný .. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Hlavný hrdina povie počas filmu 2 vety. (Johnny.ARN)
  • „Sisu“ je finské slovo překládané jako stoické odhodlání, statečnost, odolnost a otužilost. (mikki089)
  • Jalmari Helander se původně chystal režírovat komediální sci-fi film „Jerry and Ms Universe“ v Kanadě. Když byl odložen kvůli pandemii covid-19, rychle napsal Sisu (2022), a to na podzim roku 2021. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama