Reklama

Reklama

Morbidně zábavný film na motivy světoznámé deskové hry Clue. Po obdržení pozvánek dorazí šest hostů do luxusního sídla na kopci. Každý z nich dostane smrtící zbraň, což má za následek šest vražd. Nyní je na komorníku Wadsworthovi, aby vyřešil záhadu kolem toho, který z hostů má zločiny na svědomí. Je to plukovník Mustard, který se nachází v pracovně s pistolí v ruce? Nebo slečna Scarlet v kulečníkové místnosti s oprátkou? Či snad samotný Wadsworth? Poznejte všechny nechvalně známé podezřelé a prokoukněte jejich špinavou hru. Jejich podlé činy si zamilujete, až se na vás začne valit hromada mrtvých těl i legrace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to tak třeskutě vtipné, jak by to mohlo být, ale filmu se daří docela zajímavě a sexy parodovat detektivní žánr s tím, že dodržuje jeho pravidla, ale přitom diváka zavádí přímo do vytváření zápletky, a to i tím, že jsou zde tři různé konce. Na divadle, v původní podobě, bych to asi viděl raději, ale i takhle dobré. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jeden až žasne, co si ti distributoři ve svých oficiálních textech vymýšlejí. ;-) Stopa není adaptací divadelní, ale deskové hry, jako jsou Monopoly nebo Dostihy a sázky. Hráči si vylosují role, vražedné zbraně a tak dále. Proto taky není předem jasné řešení případu a identita vraha. Udělat z toho film je bezpochyby zajímavý nápad, ale zvolený způsob adaptace je tak silně poplatný filmu Vražda na večeři, že to nemůže být náhoda. Copak to základní schéma, to zkrátka vychází z úhledných konstrukcí staromódních detektivek, kde jsou postavy rozestavěny jako figurky na omezeném poli šachovnice a vrahem tudíž musí být jedna z nich a nikdo zvenčí. Takové podobnosti se nelze vyhnout. Jenže podobná je i hudba, výprava, kostýmy, způsob vyprávění a podání dějových zvratů. Kdyby nešlo o kulisy, skoro by to vypadalo, že Stopa byla natočena i ve stejném domě jako Vražda na večeři, jen s přestavěným nábytkem. Neřekl bych ani popel, kdyby byl film i stejně vtipný. To bohužel není. Slovní humor je instantní - jde převážně o bonmoty, které nejsou svázané s dějem a mohly by si je vyměňovat úplně jiné postavy řekněme v nějakém sitcomu. Situační humor je o něco lepší, ale výrazně řidší. Protože ve většině filmu je celé hlavní obsazení pěkně pohromadě, často dochází k momentům, kdy dobrá polovina herců nemá co hrát a tento fakt zastírá koulením očí, křikem, pobíháním a podobně. I tak je to mírně nadprůměrná komedie. Jen je zkrátka o dvě třídy slabší než Vražda na večeři. 60% ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

No - než mysteriózní - spíš mystifiózní... :-) Konverzačně kostýmní, interiérově stylová, lehce satirická detektivní komedie. Scénáristicky vypilovaná, režijně vycizelovaná a s třemi alternativními konci vypečená zbytečnost... V dobrém smyslu slova, neboť i zbytečné filmy mohou být svým způsobem vynikající. A tak někdy při dlouhém podzimním upršeném sobotním večeru dejte služce volno, zapalte si tlustý doutník, nalijte si velkou whiskey, ponořte se do křesla a vychutnejte si tuhle lehce obskurní žertovinu. Stojí za to, byť víc jak čtyři hvězdy ani za ty tři konce nezaslouží... ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Tim Curry je v ráži! Strašně mu ty role majordomů sedí. Ale ta hyperzauzlenost mi přivádí bolest hlavy. Rozhodně nepatří mezi oddechovky, protože hektické přebíhání vám nenechá chvilku odpočinku. Jeden z případů, kdy divadelní hra dokáže fungovat na plátně. Ale ta jevištnost z toho pořád trčí, neruší, ale je tam. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento snímek byl pro mě komorním počinem, který mi silně připomínal podobně vystavěné britské záležitosti a který se na mé hvězdičkové stupnici pohyboval od tří do čtyř kousků. Bylo to hlavně rozkolísanou úrovní humoru, která v určitých momentech silně klesala, aby se v jiných dostala pro změnu docela vysoko. Ve finále jsem se rozhodl pro slabší čtyři pěticípé a nebudu zastírat, že mě k této štědrosti přesvědčilo kvalitní herecké obsazení. Tim Curry byl ve své roli skvělý, ale ani ostatní se neztratili a casting hrál v tomto případě opravdu významnou úlohu. Abych to shrnul; tento snímek nebyl bezchybný a neposadil mě svou dokonalostí na zadek, zato mi dokázal sakra zlepšit náladu po dnešním prvním, ne zrovna šťastném zážitku. No, a nutno dodat, že jsem film viděl jen díky tomu, že ho ohodnotili mí dva osvědčení uživatelé bubun a KM Phoenix. / "Máte ráda Kiplinga?" "Já jím všechno." / "Tři vraždy..." "Šest celkem." "To už je vážné." / Poučení: Jsou v životě chvíle, kdy člověk nemůže věřit ani sobě samému. 4*- ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Scénář k filmu byl inspirován deskovou stolní hrou „Cluedo“, v níž se hráči rozdělení na vrahy a vyšetřovatele snaží zamést stopy, případně vyřešit vraždu. (playboxguest)
  • Když byl film uveden do kin, každé kino dostalo jedno ze tří možných zakončení. (Trajektt)
  • Kellye Nakahara v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Související novinky

Herní Clue se dočká remaku

Herní Clue se dočká remaku

30.09.2019

Deskovou hru Clue snad netřeba představovat. Tahle kultovní detektivka se už v minulosti jedné filmové adaptace dočkala, a to v roce 1985 od režiséra Jonathana Lynna (Můj soused zabiják). Teď se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno