Reklama

Reklama

Láska nezná hranice a ve vzpomínkách je nesmrtelná. Ralph Fiennes v titulní roli amerického filmu, oceněného devíti Oscary... Román Michaela Ondaatjeho "Anglický pacient" (1992), vyznamenaný po svém vydání ve Velké Británii prestižní Bookerovou cenou, jakoby se vzpíral filmovému zpracování. Příběh velké lásky a zrady, zasazený do konce 30. let a do doby 2. světové války, je vyprávěn v několika časových rovinách a v poměrně složité flashbackové struktuře. Těžce zraněný „anglický" pacient (nazývaný tak proto, že byl vytažen z hořícího britského letadla) neví, jak se jmenuje, ani si nic nepamatuje ze své minulosti. Když jsou ostatní ranění převezeni, zůstane znetvořený muž v opuštěném a vyrabovaném klášteře spolu s kanadskou ošetřovatelkou Hanou, která se o něho stará a snaží se s ním komunikovat. Muž, který o sobě tvrdí, že se jmenuje Lászlo de Almásy, postupně odhaluje události, jež začaly před válkou v Egyptě, kde pracoval pro Královskou geografickou společnost při mapování Sahary, a pokračovaly až do června 1942, kdy Angličané opouštěli Tobruk. Jeho milostný vztah k manželce kolegy Katharine se prolíná s osudem Hany, která trpí utkvělou představou, že všem svým blízkým přináší neštěstí a má strach o sikhského poručíka Kipa, s nímž se sblížila a jemuž hrozí neustálé nebezpečí při odstraňování nevybuchlých min. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (40)

  • Slavný producent Saul Zaentz po několika letech komentoval finanční přispění a vliv už tehdy svým způsobem nechvalně proslulého producenta Harveyho Weinsteina (o jehož pozdějších soukromých prohřešcích, které jej dovedly až k mnohaletému trestu vězení, tehdy ještě nebylo nic známo): "Harvey je strašlivý člověk a a podvodník. Moje firma je s ním dodnes v právním sporu, protože se s námi navzdory gigantickému úspěchu filmu nepodílel na zisku a falšoval účty. A zároveň roztruboval, že právě on zachránil Anglického pacienta. To je lež! Pravda je, že jsme se museli bránit jeho vlivu - svým finálním střihem chtěl Harvey film zničit, stejně jako to později udělal v případě Gangů New Yorku a několika dalších filmů." (NIRO)
  • Jeden z komplikovaných aspektů vzniku filmu producent Saul Zaentz později popisoval: "Nejdřív jsme měli za partnera společnost 20th Century Fox - a oni mám udělali z práce peklo. Ačkoliv bylo herecké obsazení dávno schvílené, najednou se rozhodli, že nechtějí ve vekých rolích ani Kristin Scott Thomas, ani Willema Dafoea, nýbrž nějaké právě objevené tváře. Režisér Anthony Minghella a já jsme se ale nenechali zlomit, takže Foxové stáhli z projektu dva a půl milionu dolarů. A to ve chvíli, kdy už na tom filmu v Itálii dělalo sto lidí." (NIRO)
  • V knižní předloze Hana (Juliette Binoche) ze všeho nejvíce smutní po svém otci, který rovnež odešel z Kanady bojovat do Evropy a zemřel sám na těžké popáleniny, proto také cítí takovou náklonnost a potřebu zůstat s anglickým pacientem (Ralph Fiennes). (Candice)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. listopadu 1996 v Los Angeles. (Varan)
  • Díky tomuto snímku získal zvukař Mark Berger svého 4. Oscara. Pozoruhodné je, že se současně jednalo také o jeho 4. nominace. (Ruuzha)
  • Literární předlohou pro tento film byl stejnojmenný román kanadského spisovatele Michaela Ondaatjeho. (Ezis)
  • László Almásy je skutečná postava. Byl maďarským šlechticem, narodil se v roce 1895 a zemřel 1951. Byl pouštním výzkumníkem. Zemřel na úplavici. Příběh filmu tedy není založen na skutečné události, pouze některá jména s některými fakty jsou shodná či podobná. (cheyene)
  • Producent Saul Zaentz poskytl 6,000,000 dolarů jako část rozpočtu výměnou za to, že měl hlavní slovo u finálního sestřihu. (novoten)
  • Když Kip čte při zneškodňování bomby sériové číslo, kombinace začíná "K-K-I-P..." Bomba má tedy jeho jméno doslova na sobě. (novoten)
  • "Vyrobit" Ralphu Fiennesovi popáleniny trvalo každý den pět hodin. Fiennes trval na tom, aby byl namaskovaný po celém těle, i když byla v záběru pouze hlava. (novoten)
  • O roli Caravaggia měl zájem i Sean Connery, později však od svého snažení ustoupil. (novoten)
  • Před začátkem natáčení si Anthony Minghella poranil kotník. Většinu natáčení proto strávil se sádrou a berlemi. (novoten)
  • Němci, kteří na začátku filmu střílí na Almásyho letadlo, jsou ve skutečnosti turisté, kteří byli do filmu obsazeni z nedostatku financí. (novoten)
  • V roce 2005 si Juliette Binoche nechala od Akademie opravit svého Oscara. Její tříletý syn si se sošku hrál, později se na ní začaly objevovat skvrny. Jedna z výhod toho být oscarový vítěz je ta, že vám Akademie vašeho Oscara zadarmo opraví. (novoten)
  • Na aukci pořádané roku 2001 v New Yorku bylo vydraženo tričko, které ve filmu nosí Ralph Fiennes. Cena se vyšplhala přes 1900 dolarů. (novoten)
  • Původně mělo film financovat studio 20th Century Fox, ale mezi studiem a producenty vznikly neshody ohledně obsazení. U Foxů si totiž do role Katharine Clifton přáli známější herečku než Kristin Scott Thomas; o tuto roli například tvrdě bojovala Demi Moore. I pro roli Caravaggia měli své kandidáty. Místo obsazeného Willema Dafoea by raději viděli Johna Goodmana, Dannyho DeVita nebo Richarda Dreyfusse. Poté, co producenti odmítli ustoupit, vycouvalo studio Fox z filmu a projekt tak těsně před začátkem natáčení zůstal na mrtvém bodě. Během několika týdnů ale film přijala společnost Miramax. Herci a štáb mezitím zůstali v Itálii bez toho, že by věděli, jestli se vůbec začne natáčet. (novoten)
  • První verze filmu před sestříháním byla dlouhá 4 hodiny a 10 minut. (ČSFD)
  • Natáčení filmu trvalo přesně čtyři roky. Natáčelo se v Tunisku a Itálii. (ČSFD)
  • V scéne, kde zdravotná sestra (Juliette Binoche) kŕmi pacienta slivkou, počuť hlahol zvonov, ktoré podtrhujú mierumilovnosť prostredia a zároveň symbolizujú bezpečie pred vojnovou streľbou. (Biopler)

Související novinky

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

Anglický pacient se dočká televizní adaptace

19.08.2021

Román Anglický pacient spisovatele Michaela Ondaatjeho se dočká nové, tentokrát televizní adaptace. Tu chystá stanice BBC, která zaúkolovala scenáristku Emily Ballou (Taboo, The Turning), aby seriál… (více)

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

Centrum Prahy ožije 27. MFF Praha - Febiofest

12.09.2020

MFF Praha - Febiofest již 18.9. 2020 odstartuje 27. ročník. Mění své působiště a jeho novým domovem se stává Cinema City ve Slovanském domě. Promítat se bude také v Ponrepu, Edison FilmHub a nově v… (více)

Bratři Weinsteinovi nespí

Bratři Weinsteinovi nespí

04.11.2005

Když na přelomu března a dubna tohoto roku po 25 letech bratři Weinsteinovi ohlásili svůj odchod z vedení společnosti Miramax, neboť se nepohodli s majoritním vlastníkem, studiem Disney, bylo jejich… (více)

Reklama

Reklama