Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pokud se budu dívat na tenhle film jako na hororovou parodii, tak musím uznat, že se tvůrcům skutečně povedlo stvořit vážně docela působivý snímek, ale jelikož tohle mysleli vážně tak... Jediné co mě opravdu dostalo byl herecký výkon W. Dafoea, který byl opravdu okouzlující. Zbytek herců však působil spíš hodně komicky a ty vyhulené scény dost trapně. Dle mého názoru jde o obyčejný průměrný snímek, který je sice do jisté míry skutečně originální a tvůrčí myšlenka cool, ale pořád jsem z něj cítil jakousi trapnost, kterou v hororovém žánru moc nemusím. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Krásná mystifikace na téma "Co kdyby byl Max Schreck skutečně upír?". Sice mi to nepřijde moc pravděpodobné a popravdě by se mi to líbilo více třeba s Bélou Lugosim (u něho je tahle teorie pravděpodobnější), ale to nic nemění na tom, že tenhle film je mistrovské dílo. Nakouknutí pod pokličku natáčení jednoho z mých nejoblíbenějších filmů je fajn, tyhle filmy ve filmu mám vždycky hrozně rád a tady je to dotažené k dokonalosti díky velkému množství černobílých záběrů, takže jsem občas nevěděl jestli jsou ukradené z originálu nebo nově natočené, za což tvůrcům patří velká pochvala. Teď ale k další položce: herci. Ve vedlejší roli tu máme Johna Malkoviche jako Munraua, režiséra až příliš posedlého svým snímkem. Vynikající výkon, to jistě a i když byl opravdu, opravdu parádní, přece jenom herec hrající režiséra je tady jenom číslo dvě. Jedničkou je bez veškerých pochyb Willem Dafoe. Něco tak strašně působivého jsem snad ještě nikdy neviděl (ani u samotného Maxe Schrecka). Jak píše Superpero, jeho výkon je precizní, sugestivní a lze ho popsat snad všemi pochvalnými přídavnými jmény, popřípadě jejich třetími pády, protože takový ten výkon opravdu je. Áááá...mám to! Geniální! A dvakrát! Ta postava se vám vryje do paměti a jen tak nezmizí. Atmosféra je parádní, exteriéry a interiéry jsou z Draculy jako vystřižené (obzvlášť ten hradní sklep), kamera je vynikající, natáčení filmu je krásně natočené, herci se skvěle doplňují a scénář... docela působivá dohoda mezi režisérem a hlavní hvězdou, která nepotřebuje make-up (i když ho chce) a obzvlášť posledních deset minut filmu, to byl pro mě opravdu vynikající filmový požitek. Já opravdu nemám jediného vyčítavého slova, tenhle film je prostě nepotřebuje - sice to jako horor moc nefunguje, ale já žádný horor nečekal a ani to horor není, takže je opravdu vše v pořádku. Jen je škoda, že ho Filmová Akademie (asi, nevím) pravděpodobně ničím neocenila. 100%+ještě docela dost za Defoa (kdyby to šlo). ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pomalé, nudné, nevýrazné tempo filmu je doslova ubíjející. John Malkovich, který to jako jediný snad mohl zachránit zklamal na plné čáře. Willem Dafoe předvádí jednu z nejpodivnějších hereckých kreací za hodně dlouhou dobu. Udo Kier (upírský specialista) skoro není ani vidět a moje oblíbenkyně Catherine McCormack (Statečné Srdce) nepředvádí prakticky nic ze svého hereckého potenciálu a všechny šance utápí pod tunou makeupu. Scénář mě naprosto nezaujal a černobílá kamera mi nepřišla originální ani omylem. Navíc ve filmu není skoro žádná hudba a to taky dvakrát neprospěje. Takže jestli chtěli tvůrci natočil originální snímek, tak takhle fakt ne. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film založený na fikci a nepodložených dohadech, že Max Schreck byl skutečným upírem, je především duelem mezi dvěma postavami - režisérem a hercem zpodobňujícím hraběte  Orloka. Po letech už mě ale film tolik nevzal, hlavně jsem si uvědomil, jak tuctový má vizuál a jak se chvílemi táhne. Polodokumentární forma je možná spíše na škodu a tenhle scénář si klidně dovedu představit na divadle. Oceňuji především závěr, kdy divák vidí to, co ve filmu není...hodnocení ponechávám, ale viděl bych to spíše na tři hvězdy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherná pocta fenoménu Nosferatu. Ideální jako dvojprogram k Murnauově originálu. Tam, kde jiskra přeskočila i ve verzi s Klausem Kinskim, není nutné o ničem pochybovat. Shadow of the Vampire je další vyznání lásky, jaké si zaslouží jen málo klasických filmů. Mimo to jsou tu krásně fetišizováni i ti jednotlivý tvůrci a herci je hrají vysloveně labužnicky, John Malkovich (Friedrich Wilhelm Murnau), Willem Dafoe (Max Schreck), Udo Kier (Albin Grau), Aden Gillett (Henrik Galeen) nebo Catherine McCormack (Greta Schröder) s Eddie Izzardem (Gustav von Wangenheim), to všechno jsou překrásné koncerty. Dokonce se našlo místo i na zhýralý noční podnik v berlínském podsvětí před tím, než se štáb přesunul na exteriéry do Československa. Krásné. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama