Reklama

Reklama

Úsměv

  • USA Smile (více)
Trailer 1

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (404)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Psycho horor, vcelku vydarený. Nebola to legendárna Samara, ale niektoré ľakačky vyšli a pani s tečúcimi slinami sa menila na stále desivejší tvor. Film dokáže udržať napätie, pretože tej chudere sa to zlé deje v podstate stále. A to je na skoro dvojhodinový film chvályhodné. Takto to asi vyzerá, keď psychiatrička potrebuje dobrého psychiatra. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Smile nadväzuje skôr na sedemdesiatkové a osemdesiatkové psychologické kúsky typu The Changeling, Entity alebo Sentinel, než na súčasnú hororovú vlnu určenú primárne pre teenagerov. Už od začiatku je zrejmé, že tempo bude pomalé a hlavná postava má už spomienky na strednú školu trochu vyblednuté a zároveň nejde o klasickú pohľadnú superhviezdu. Osobne mi trochu prekážala snaha o mytológiu podobnú Kruhu a It Follows, pretože mám dojem, že by úplne stačilo, ak by išlo iba o vízie spôsobené traumou z detstva. Pričom by ani hororových prvkov neubudlo. Taktiež je pomerne skoro jasné, čo chce film povedať. 70% ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to Jamese Wana a jeho v Zajetí démonů. Vykrádačka mnoha hororů slepená dohromady, ale díky kurevsky kvalitní filmařské práci jim to odpustíte a bavíte se. Smile je doslova kombinace It Follows, Kruhu a Anděla smrti. Naprosto přesná kopírka a kombinace všech klišé, ženská začne bláznit a hroutit se, nikdo ji nevěří, udělá scénu, začne pátrání, najde se spřízněná duše, která to nakonec samozřejmě odsere v naprosto jasném a předvídatelném konci, jenže celé je to tak dokonale natočené, zahrané a kurevsky znepokojující, že všechny tyhle věci prostě přejdete i když jste je viděli 100x jinde. Famózní scény, úžasný hudební podkres a ozvučení, smrtící jump scary a neskutečná atmosféra. Při finálních titulkách se si sral do křesla a to jsou tři odpoledne. V noci bych tohle nedal. Takže suma sumárum jo, je to kombo všeho možnýho, včetně klišé v ději, ale málem jsem se posral. Jeden z nejlepších, ne-li nejlepší horor tohohle roku.80%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Cvokařka Rose (mimochodem hrozně přehrávaná) mě několikrát přiměla k hurónskému řehotu, to když třeba rozcuchaná a s šíleným výrazem každému na potkání líčila, že není blázen, ale že je prokletá a pronásledovaná nějakou entitou. Nebo mi vyloudila na tváři otazník, když loudila na své cvokařce nějaké prášky, jako kdyby si je přitom nemohla sehnat sama. Pokud však ve vašem mozku dobrovolně vypnete centrum analytiky a logiky, nebo pokud ho aspoň zkrouhnete na dejme tomu čtvrtinový výkon, čeká vás nevšední, temná a myslím že na rejžovu celovečerní prvotinu hodně zdařilá horrorová podívaná. Několik slušných lekaček, několik příjemných zamrazení, několik výrazných zapamatováníhodných scén, jako třeba sebevražda střepem, synovcova narozeninová oslava, Rose doma se cvokařkou, bodání pacienta v nemocnici... je toho víc. Po čase zase konečně horror, který nemlátí už stokrát vymlácenou slámu... No, možná mi to místy připomínalo It Follows, ale co už. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Mix dvoch výborných hororov, ktorý však nič výborné neprináša. Dostanete vyšetrovanie, pátranie po prapôvode zla ako v Kruhu (2002) a boj o život ako v Neutečeš (2014). Chýbalo tomu však niečo, čím by sa Úsměv odlíšil. Dobré, so zopár vydarenými lekačkami, ľahko zabudnuteľné a s neuspokojivým koncom. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (20)

  • Parker Finn povedal hercom, ktorí sa budú vo filme usmievať, že chce od nich mŕtve oči, ktoré nezodpovedajú neuveriteľne nepríjemnému úsmevu s vycerenými zubami, že má ísť o niečo ako predátorský úsmev. (Arsenal83)
  • Aby producenti propagovali film před uvedením do kin, začali umisťovat náhodné lidi na různá veřejná prostředí se znepokojivým úsměvem z filmu, včetně za domácí metou na několika zápasech Major League Baseball, a dokonce i během vysílání pořadu ABC Good Morning America (od r. 1975). (noelcoward73)

Související novinky

Kultovní Posedlost dostane americký remake

Kultovní Posedlost dostane americký remake

13.06.2024

Že klasická hororová díla osmdesátých let dostávají často nové moderní pojetí zejména z rukou Američanů, to není nic nového pod sluncem. Málokdo by něco takového však asi čekal u následujícího počinu… (více)

Reklama

Reklama