Reklama

Reklama

Gérard Depardieu, Philippe Noiret a Sophie Marceauová ztraceni v poušti svých citů a ctižádosti. Dramatický příběh Charlese Saganna (Gérard Depardieu), muže pocházejícího z obyčejných poměrů, který dobrovolně vstoupí do francouzské armády a svou pílí a přesvědčením se vypracuje na důstojníka. Ke svému poslání v africké Sahaře přistupuje s nejčistšími úmysly nastolit na Sahaře mír. Z obyčejného důstojníka se postupně rodí vojenský vůdce, který si svou rozhodností a odvahou získává respekt po celé Sahaře, mezi arabskými kmeny. Saganne slouží pod aristokratickým plukovníkem Dubreuilhem (Philippe Noiret), a zamiluje se do Madeleine (Sophie Marceauová), dcery místního regionálního správce. Avšak brzy je Charles jako válečný hrdina vyslán zpět do Paříže na diplomatickou misi, kde se setkává s krásnou novinářkou Louise Tissotovou (Catherine Deneuveová)...
Film Pevnost Saganne, který je adaptací stejnojmenného románu Louise Gardela, byl ve své době nejdražším filmem francouzské kinematografie. Vynikající výprava a především podmanivá kamera Bruno Nyuttena, která dává divákovi pocítit samotu i horkost Saharské pouště, stejně jako herecké výkony všech hlavních aktérů dávají filmu výjimečnou atmosféru a velikost. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (38)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Sahara nikdy nebola a ani nebude "francúzska" , ani "americká", ani "nemecká". Sahara bude navždy africká. Patrila a patrí k ľuďom, ktorí v nej žili a žijú od nepamäti.. Výborné a kvalitné obsadenie dávalo tušiť, že film bude dobrý. Páčili sa najmä pasáže z Afriky. Prestrihy do európskeho prostredia skôr nudili, aj keď jemne dokresľovali spoločensko politickú situáciu vo Francúzsku začiatku 20. storočia, zbytočne však predlžovali celkovú stopáž filmu. Napriek tomu je film v celku pozerateľný. :). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Krásná poušť. 1) Film exceluje v první polovině v záběrech z pouště - mauritánská Sahara je podmanivě krásná a klidný neuspěchaný pomalý každodenní život vojenské posádky je velmi působivý. 2) Spoiler. Milostná linka příběhu je slabá. Sagannův pobyt v Paříži mě nudil a ani po svém návratu na poušť to už není jako dříve. Závěrečná změna bojiště pak je jen hřebíčkem do rakve slibně započatého díla. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý film o francouzském důstojníkovi, který se vydává na jih do nehostinné saharské pouště, aby bránil francouzské zájmy a stal se národním hrdinou. Děj se začíná v roce 1911, kdy Saganne (Gérard Depardieu) opouští Francii a pod vedením plukovníka Dubreuilha (Philippe Noiret) získává zkušenosti a respekt arabských válečníků. Po úspěšné misi se vrací zpět do Paříže, aby se zakrátko znovu rozjel do Afriky bojovat proti sultánovi Omarovi. Jeho životní osudy přitom kříží dvě osudové ženy - dcera místního úředníka Madeline (Sophie Marceau) a pařížská novinářka Louise (Catherine Deneuve). Film je pojat vskutku velkolepě. Působivé scenérie jsou snímány s okázalou pečlivostí, je kladen důraz na každý detail - ostatně kamera a kostýmy byly nominovány na Césara... Tímto se však veškeré klady vyčerpávají. Film má bezmála tři hodiny a většinu času se neskutečně vleče. Chybí podstatnější akce, náznak hlubší myšlenky a v paměti utkví jen pár silných momentů. Překvapivá, ale poměrně zbytečná je role novinářky Louise, která vlastně nemá žádné opodstatnění a v závěru je docela nepochopitelná její proměna z noblesní pařížské ženy v ošetřovatelku. Pevnost Saganne není špatný film, ale k dokonalosti mu chybí docela hodně - především zajímavější scénář a lepší režie, která už v půlce povážlivě ztrácí dech... Tento snímek měl pravděpodobně velké ambice, ale skončil jako průměrný, místy docela nudný film. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, dost brutální stopáž s pomalejší první hodinou. Ale špičkové obsazení, mladý ,štíhlý Depardie, krásná Kačka Deneuve a ostatní. Ta dechberoucí Sahara, s přesypy a dunami, nad kterými se prohání vítr, karavany jdoucí k obzoru a večerní chlad, který vběhne do otevřených oken vojenské pevnosti, v které Saganne střeží křehkou hranici Francie proti osmanským kmenům, vojenský lékař, který sedí na hradbách a hraje na čelo, zatímco se smráká a vojáci i velbloudi odpočívají. Ale nic není jednoduché...statečnost, odvaha, láska...úžasná hudba...a já bych se ráda vydala do pouště, třeba tam, kde stojí francouzskou vládou pokřtěná jménem Saganne vojenská pevnost, k čemuž došlo po skončení 1. světové války. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Snad snaha ukázat, že i Francouzi měli svého Lawrence, který byl přijat/nepřijat pouštními Araby jako jeden z nich vedla k natočení tohoto filmu. Podobně jako v Lawrencovi z Arábie je v hlavní roli nekonečná poušť zabíranách ve velkých až obřích celcích, poušť beze stopy života, snad s výjimkou válečniků, kteří o nadvládu nad ní bojují. Na první pohled se film jeví jako nudný příběh o vzestupu a následném pádu jednoho odhodlaného muže. Na pozadí jeho africké poutě však lze vysledovat a užít si nejeden zajímavý obraz. Krom zmiňované fotogenické Sahary mě oslovily obrazy odhalující nepatřičnost evropanské přítomnosti v poušti. Není naprosto podána skrz nějaké očekávatelné morální ostouzení, namísto toho se v dunách věnuje smetánka tenisu, což nechápavě pozorují místní děti, dámy jsou oblečeny dle evropské módy a lékář hraje na okraji oázy na violoncello... Přes tuto nepatřičnost je nutné tenhle kus světa ovládnout a není na škodu, když na obou stranách budou umírat hlavně Arabové. Písek o moc nad nímž bojuje se v bezvýznamných, ale krvavých šarvátkách. SPOILER - Závěrečná (1.sv.válka) šarvátka již bezvýznamná není - bezvýznamní jsou v ní padlí...KONEC SPOILERU. Slabé ****. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama