Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strhující historická freska podle slavného románu Emila Zoly Germinal (1885) o životě horníků a jejich odvážném boji proti bezpráví. Své doby nejnákladnější francouzský film (32,5 mil. USD) je mistrovskou ukázkou jedinečné francouzské filmové kultury, ve Francii měl mimořádný úspěch a stal se jedním z kandidátů na Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film tmavý, baníci tmaví, až som mal pocit, že mi vypovedala poslušnosť obrazovka a ide len zvuk. Čistý Zolov naturalizmus je cítiť, ale celkový rozmer sociálnej dobovej drámy zachytáva pravdepodobne len samotná kniha. Robotnícky život 19. storočia už dnes nechytí každého za srdce, ale treba brať na zreteľ, že práve tá bieda, kapitalistický útlak, vykorisťovanie, viedlo k zrodu zrúdneho marxizmu-leninizmu, ktorý síce vyšvihol nejakých členov proletariátu hore, ale mnohých utlačil ešte viac. Ženy a deti sa oslobodili z baní, ale zvyšky marxizmu sa v plnej nahote ukázali napríklad aj v Kambodži. Každopádne dobrá sonda do spoločnosti a dôkaz toho, že divoký marxizmus ani divoký kapitalizmus neprinášajú nič dobrého. A keby sa v tom čase v 19. storočí nikto nevzbúril proti kapitalistickým praktikám, tak dnes by sme tu možno naďalej mali novodobé otroctvo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá ukázka toho, jak jsou Francouzi schopni natočit historický film a nebrat si při tom servítky Je to hodně realistické, je to hodně špinavé a místy je to sakra drsné! "Germinal" je o francouzské historii, která rozhodně nebyla vždy pěkná a ocitla se v uličkách, které nikam nevedly, jen ke krveprolití. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Skoršie spracovania známeho Zolovho diela som nevidel, ani knihu som nečítal, ale tento film ma dostal. Silný príbeh chudobnej  komunity baníkov, kde musia fárať celé rodiny, aby mali aspoň na chlieb. Atmosféra je veľmi autentická, tú špinu z baníkov priam cítite, aj erotické scény sú v tomto duchu, podanie je drsné, nič neprikrášľuje, ide až na dreň. Silno to na mňa zapôsobilo, takéto filmy mám rád. K tomu perfektní Depardieu a Miou Miou. K plnému hodnoteniu chýba málo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Uhelný důl, který přináší naději i smrt. Rodina zkušeného horníka a bývalý strojník, který do městečka přichází, jsou hlavními postavami rozmáchlého příběhu o útrapách chudé hornické kolonie z pera naturalistické klasiky Emila Zoly. V severní Francii to vře. Těla nasáklá uhelným prachem každodenně bojují o lepší příští. Po příchodu z roboty přepočítávají zbývající peníze, usedají do horké koupele, aby se uprostřed noci opět vydali s tichou odevzdanou zarputilostí do dalšího černého dne. Tohle nemůže vydržet dlouho, dělnická revolta se po dalším snížení výplatních tarifů blíží každým dnem. Naštvané horníky už nelze zastavit. Francouzi se tehdy vytáhli s rekordními náklady a předložili autentický kus plný smutných hrdinů. Povedla se kamera, výprava či kostýmy, herecky je to pak úplná radost. Nějaké dva tři silné/naturalisticky podané momenty navíc bych nicméně uvítal. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne kvoli takymto filmom mam rad francuzsku kinematografiu, a nie len nejake prazdne tlachanie o medziludskych vztahoch a la Sautetov Docela Obycejny Pribeh. Pribeh o zufalych hornikoch je maximalne zaujimavy aj po vyse 20 rokoch, herecke vykony na urovni, Claude Berri sa s reziou krasne pohral, a vidno, ze si na filme dal zalezat. Plus aj ten fakt, ze slo o najdrazsi francuzsky film svojej doby : zhltol neuveritelnych 32,5 miliona USD. 86 % ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Väčšina komparzistov bola vybraná medzi bývalými baníkmi alebo ich deťmi a vnúčatami. (Arsenal83)
  • Vo svojej dobe to bol najnákladnejší francúzsky film. Výroba stála 32,5 milióna dolárov (165 mil. frankov). (Arsenal83)
  • Film sa natáčal vo Wallers, Oignies, Paillencourt, Maresches a Trith-Saint-Léger (Francúzsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama