Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

fantoci 

všechny recenze uživatele

Válečné drama odehrávající se na samém konci války. Trochu psychologicky i lyricky stylizované dílo. Někdy prezentování násilí ze strany Němců působí křečovitě. Hlavní hrdinové, vězni na útěky, se musí vždy rozhodnout, zda-li mají zabíjet či ne. Pokud tak neučiní, zemřou sami. Mají se jejich obětmi stát uprchlíci, děti v německých uniformách, dozorčí, vojáci, psi a další? Vždy se musí rozhodnout - zabít nebo být zabit. Film je trochu i dobrodružným snímkem. V každém případě je sledovatelný a jsem rád, že jej mám ve své sbírce DVD. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale rozhodně zajímavý československý válečný snímek z konce 2. světové války. Film rozhodně stojí za pozornost, jeho stopáž by klidně mohla být větší jako u jiných, ale někdy méně znamená více..Dva uprchlí vězni - rakouský interbrigadista Ernest (Milan Kňažko) a mladý vězeň Kim (Martin Zounar, jehož kariéra začínala velice slibně), vězněný za odbojovou činnost. Dramatické scény, retrospektivní vzpomínky po útěku z lágru, zajímavá hudba. V paměti mi utkvěly především tři silné scény - schválně, jestli uhodnete jaké:-)? Film v sobě nese i pár náznaků určitých rysů úspěšných světových filmů. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno to vzdialene pripomenie Renoirovu Veľkú ilúziu, lenže ...nebo být zabit je zbavený všetkých ilúzií. A je to asi aj dobre. Film je to však veľmi zvláštny, Hollý skombinoval melanchóliu, bezvýchodiskovú depresiu, pátos a ťažko stráviteľnú hudbu a vytvoril tak ťažko popísateľné dielo. Bohužiaľ to však na to najlepšie, čo bolo u nás na tému lágrov nakrútené, nestačí. Chýba totiž jedna ingrediencia a tou je podľa mňa drive. Prostredia sa neustále striedajú, je tu útek z koncentráku, ale všetko sa to vlečie, namiesto toho, aby to diváka pohltilo. Za pozretie myslím ale tento menej známy film stojí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý útěk z koncentračního tábora. 1) Po opuštění tábora příběh získává šmrnc. Atmosférický snímek má jakousi syrovou patinu, smysl pro detail a silný konec. 2) Okolnosti opuštění tábora působí nevěrohodně. Dobře vyhlížející vězni se krátce po útěku nadlábnou polévkou, třemi chleby s máslem nebo se sádlem, dají si k tomu frťana...a ono nic. 3) 18letý drsňák Martin Zounar (vězeň z Prahy na útěku) tehdy asi netušil, jak po třiceti letech dopadne fyzicky i herecky. 40letý Milan Kňažko (vězeň z Vídně na útěku) odvedl svůj spolehlivý výkon. 4) Film končí citátem z Pekla Danta Alighieriho: Hlas selhal / jsem jiskra zmrzla v led / nechtějte slyšet divy / jsou slova málo - myšlenek běsný let / já neumřel a nezůstal jsem živý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý.. Nečekal jsem od toho zázraky a taky se nekonaly. Jedná se o poměrně povedený příběh s poněkud hloupým koncem (být zastřelen "našima" je fakt pakárna). Překrásný německý ovčák se do filmu skvěle hodil a záběr s ním považuju za obzvláště zdařilé, není to jeden z těch laciných rychle natočených filmů, kde pes před kamerou jen trpí a v každém záběru je vidět, jak kouká mimo kameru a všechny ostatní jen na svého v pozadí ukrytého pána. Hodně prostoru je věnováno právě vztahu Zounara (coby ošetřovatele psů v koncentráku) a psa, který nevědomky uprchl z tábora s nimi. Jiří Zahajský se představuje v záporné roli, ale každý bude kvůli jedné scéně víc nenávidět jeho filmovou ženu. Slušnější válečný průměr. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama