Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal,že to není nic extra,že jsem viděl lepší filmy na dané téma a že je to docela dost předvídatelné.To všechno je pravda,ale stejně jsem se ke konci přistihnul,že jsem napjatý jako struna a nevědomky jsem na povrchní a neoriginální hru filmu přistoupil.A koneckonců...proč ne? Je to svižné,výborně zahrané a s výtečně budovanou atmosférou.Mys hrůzy je možná někde jinde a Základní instinkt odvážnější,ale i Osudová přitažlivost má své značné kvality. 75 % ()

Falko 

všechny recenze uživatele

No stalo mu to za to, tomu beťárovi Michaelovi Douglasovi, aby sa pošantil s Glenn Close pocas jedneho vikendu? Veru stalo, inac by bol film o nicom, no a cim sialenejsia bola Glenn, tym viac ma film bavil a nevadila mi ani dlha minutaz. Psychopati koncom 80-tych alebo zaciatkom 90-tych rokov mali asi 7 alebo ktovie kolko zivotov, spomente si na Patricka Bergina v thrilleri NOCI S NEPRIATELOM (1991) alebo na Raya Liottu v ZHUBNEJ VASNI (1992). Osudova pritazlivost bola nominovana aj za najlepsi film roka 1987, Oscara vsak ziskala historicka drama POSLEDNY CISAR. Aj reziser Adrian Lyne bol nominovany za najlepsieho rezisera, avsak sosku si mohol vyzdvihnut Bernardo Bertolucci za POSLEDNEHO CISARA. Glenn Close bola nominovana za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe, ale sosku jej vyfukla Cher za romanticku komediu POD VPLYVOM SPLNU, nemam nic proti Cher a film sa mi velmi pacil, ale osobne by som privital, keby Oscara dostala Glenn Close. Taktiez Anne Archer bola nominovana za najlepsiu herecku vo vedlajsej ulohe, ale Oscara jej vyfukla Olympia Dukakis opät za komediu POD VPLYVOM SPLNU. Michaelovi Douglasovi sa sice za pritazlivost neusla ziadna nominacia, za to ale ziskal v tomto rocniku Oscara za ulohu Gordona Gekka vo filme WALL STREET. _________ Michael Douglas - (Dan Gallagher) +++ Glenn Close - (Alex Forrest) +++ Anne Archer - (Beth Gallagher) +++ Ellen Hamilton Latzen - (Ellen Gallagher) +++ Stuart Pankin - (Jimmy) +++ Fred Gwynne - (Arthur) +++ ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když doma souložíte s náhodnou známostí na dřezu plném nádobí - místo toho, abyste jej umyli, utřeli a schovali, kam patří.. První počin z Douglasovy "hot" série snímků z přelomu 80. a 90.let (dále Základní instinkt a Skandální odhalení), v nichž mu následky jednosměrného pohybu krve z pumpičky do zvonečku znepříjemňují život a major Terazky k tomu může jen udiveně trousit to své: „Boha jeho, oni mi tuna jebú…“ Lyneovo oblíbené téma nevěry, v němž tentokrát obratně tančí mezi poutavostí a povrchností, leč optikou thrilleru je vše přidušeno nevýraznou Jarreho hudbou a kolísavým tempem. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou na čtyři hvězdy, ale to klišoidní zmrtvýchvstání autorky králičí polévky mě definitivně zlomilo. Nic proti výkonu ďábelské G.Close, ale čím její postava tak zapůsobila na postavení postavy Douglase? Těmi dvěma seschlými lívanci položenými na hrudníku? Tou na hlavě posazenou otepí slámy zdevastovanou průletem pomočujících se netopýrů? Jestli za tím chvilkovým poblázněním nebyla částečná slepota - vždyť on si celou dobu myslel, že jeho syn je dcera.. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kam čert nemůže nastrčí Glen Close. Tu bych nechtěl potkat na samotě u lesa ani ve dne natož v noci. Glen se do Majkla zakousla jak upír s blond trvalou, přisála jako přerostlé klíště. Banalitu příběhu spolehlivě přebíjí scénáristický mustr o predátorovi a oběti, který Hollywood vždy dokáže vytáhnout ze šuplíku na světlo a v nějaké obměně znova zručně zfilmovat._____Navíc nikdo neříká, že když je to banální, je to zároveň i nereálné. Pokud člověku náhodou ujedou nohy v nesprávné posteli, tak i v dosti mírnější podobně tohle může být hodně toxický proces… Ono je to vlastně horor ze života tahle ta tuctová historka, že… 70% Produkce: Paramount Pictures ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Postava Dana Gallaghera bola Michaelovi Douglasovi zo všetkých stvárnených rolí najbližšia. (marlon)
  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)
  • Scéna, kdy Beth otírá zrcadlo v koupelně a spatří za sebou odraz Alex, je vypůjčena z českého filmu Ostře sledované vlaky, jak říká režisér Adrian Lyne. (M.B)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama